ΣΠΟΡ

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 81-79: Έχασε τα ριμπάουντ και μια «χρυσή» ευκαιρία

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 81-79: Έχασε τα ριμπάουντ και μια «χρυσή» ευκαιρία

Επτά χαμένα ριμπάουντ στις τελευταίες 5 επιθέσεις των Βάσκων (είχαν συνολικά 15 επιθετικά) και το άστοχο τρίποντο του κορυφαίου Ιωάννη Παπαπέτρου στέρησαν από τους «πράσινους» μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη στη Βιτόρια.

O Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή εμφάνιση μέσα στη Βιτόρια, αλλά για... ένα ριμπάουντ έχασε μια μεγάλη νίκη μέσα από τα χέρια του, καθώς ηττήθηκε με 81-79, έχοντας δεχθεί τους τελευταίους 8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων.

Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν σαφώς βελτιωμένοι σε άμυνα και επίθεση, αλλά προδόθηκαν από τη χαμένη μάχη των ριμπάουντ, με την Μπασκόνια να έχει 37 συνολικά και 15 επιθετικά, από τα οποία πήρε συνολικά 17 πόντους και «σκότωσε» το «τριφύλλι».

Με αποτέλεσμα να πάει... στράφι η τρομερή εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου στο δεύτερο ημίχρονο (19 από τους 22 συνολικά πόντους του), αλλά και το step-up του Μέικον στο τέλος με 8 συνεχόμενους πόντους και δύο μεγάλα τρίποντα!

Για τους «πράσινους» σίγουρα στοίχισε και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν μπόρεσε να βρεθεί στο παρκέ στα τελευταία κρίσιμα λεπτά (είχε 8 ριμπάουντ σε 14 λεπτά), καθώς έσφιξε τα δόντια για να παίξει με ένεση.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Μέικον, Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Γουάιτ και Παπαγιάννη, με τον Έλληνα σέντερ να παίζει με ένεση λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν άσχημα το παιχνίδι, με τον Γκιεντράιτις να μπαίνει ζεστός στο παρκέ και να οδηγεί σε ένα αρχικό 6-0, αναγκάζοντας τον κόουτς του Παναθηναϊκού να καλέσει τάιμ άουτ μέσα σε 1:30 λεπτό. Κάτι που είχε αποτέλεσμα καθώς ακολούθησε ένα γρήγορο 5-0 του Μέικον.

Η άμυνα του τριφυλλιού βελτιώθηκε, αλλά οι Βάσκοι έπαιζαν με το μαχαίρι στα δόντια και κυριάρχησαν στα ριμπάουντ στην πρώτη περίοδο, παίρνοντας 5 επιθετικά και μαζί το προβάδισμα με 15-10. Σε εκείνο το σημείο ο Πρίφτης έριξε τον Πέρι στο παρκέ, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός και με προσωπικό σερί 0-7, έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 15-17 στο τέλος της περιόδου.

Η δεύτερη περίοδος ήταν μια μάχη, με τον Παναθηναϊκό να βγάζει καλές άμυνες, αλλά να δυσκολεύεται επιθετικά. Ο Τζέρεμι Έβανς ήταν εντυπωσιακός και με 8 πόντους σε αυτή την περίοδο κρατούσε την ομάδα του μπροστά στο σκορ μέχρι και το 19’ (34-35).

Σε εκείνο το σημείο όμως δύο λάθη του Νέντοβιτς στην επίθεση και δύο κακές άμυνες των «πράσινων», οδήγησαν σε δύο τρίποντα των Γκιεντράιτις και Σεντερέσκις, δίνοντας προβάδισμα 40-35 στην Μπασκόνια στο τέλος του ημιχρόνου.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο Παναθηναϊκός δέχθηκε άλλα τρία τρίποντα στις τρεις πρώτες επιθέσεις της Μπασκόνια, η οποία βρέθηκε γρήγορα στο +11 (49-38). Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο αρχηγός του τριφυλλιού, Ιωάννης Παπαπέτρου βγήκε μπροστά.

Με 15 πόντους στην περίοδο και τους «πράσινους να βγάζουν εξαιρετικές άμυνες, οι «πράσινοι» όχι μόνο επέστρεψαν από το -11, αλλά πέρασαν και μπροστά με 57-59, με καλάθι του Οκάρο. Οι Βάσκοι αντέδρασαν στο τέλος της περιόδου και έκλεισαν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 61-59.

Με έξι συνεχόμενους πόντους του Σαντ Ρος ο Παναθηναϊκός πέρασε ξανά μπροστά, αλλά η Μπασκόνια απάντησε με τους Σεντεκέρσκις, Γκιεντράιτις και Φοντέκιο ξέφυγε ξανά με 75-71, 3 λεπτά πριν από το τέλος, χάνοντας τρία κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ. Δύο βολές του Μέικον έφεραν το παιχνίδι στο καλάθι, με 2 λεπτά να απομένουν. Ένα ακόμα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και το φάουλ του Οκάρο στη συνέχεια όμως έφεραν ξανά τους Βάσκους στο +4 (77-73).

Ένα τρομερό τρίποντο του Μέικον έφερε τον Παναθηναϊκό στον πόντο, αλλά ένα ακόμα χαμένο ριμπάουντ (14ο επιθετικό της Μπασκόνια) και νέο φάουλ έδωσε προβάδισμα 3 πόντων στους γηπεδούχους.

Ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο του Μέικον ισοφάρισε το παιχνίδι (79-79), αλλά όσο απίστευτο κι αν φαίνεται ο Παναθηναϊκός έχασε ένα ακόμα ριμπάουντ από τον Γκρέιντζερ, ο οποίος με 2 βολές έκανε το 81-79, 23 δεύτερα πριν από το τέλος. Στην τελευταία επίθεση η μπάλα κόλλησε, ο Παπαπέτρου πήρε δύσκολο σουτ και ο Παναθηναϊκός έχασε μια νίκη μέσα από τα χέρια του.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 40-35, 61-59, 81-79.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ