ΣΠΟΡ

Σουηδία-Ελλάδα 2-0: Κατέρρευσε μετά το πέναλτι και λέει «αντίο» στο Μουντιάλ του Κατάρ

Σουηδία-Ελλάδα 2-0: Κατέρρευσε μετά το πέναλτι και λέει «αντίο» στο Μουντιάλ του Κατάρ
Intime/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άλλη ομάδα η Εθνική στο δεύτερο μέρος και κυρίως μετά το χωρίς λόγο πέναλτι του Μαυροπάνου ηττήθηκε 2-0 και λέει «αντίο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Δύο αμυντικά λάθη κόστισαν ισάριθμα τέρματα από τους Σουηδούς, που επιβλήθηκαν της Εθνικής Ελλάδας με 2-0 χάρη στα γκολ των Φόρσμπεργκ (59΄ πεν.), Ίσακ (69΄) κι έφτασαν στους 15 βαθμούς περνώντας στην κορυφή του Β΄ προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης, με δεύτερη την Ισπανία (13β.) και τρίτη την Ελλάδα (9β.).

Η Εθνική ήταν άλλη ομάδα στο δεύτερο μέρος καθώς στο πρώτο είχε δυο δοκάρια με Μασούρα και Παυλίδη, ενώ γενικά έλεγχε το ματς αλλά μετά το πέναλτι του Μαυροπάνου όλα άλλαξαν

Mε Τσιμίκα στόπερ

Με τον Τσιμίκα αριστερό στόπερ και τον Γιαννούλη ακραίο μπακ ξεκίνησε η Ελλάδα το παιχνίδι. Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ επέλεξε τον άσο της Λίβερπουλ για να καλύψει το κενό του τιμωρημένου Τζαβέλλα, καθώς υπήρξε απρόοπτο με τον Σταφυλίδη που ένιωσε αδιαθεσία πριν τη σέντρα.

Η διάταξη δεν άλλαξε και ο Ολλανδός παρέταξε την Εθνική με 3-4-3 θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Μασούρα μπροστά αλλά και την γρήγορη αντίδραση στη μετάβαση του παιχνιδιού από τον Τσιμίκα.

Κυριάρχησε αλλά σημάδεψε τα δοκάρια...

Η Ελλάδα είχε ισορροπία στις γραμμές της στο πρώτο ημίχρονο και επιδίωξε να βάλει προβληματισμούς στην άμυνα της Σουηδίας, παίζοντας έξυπνα και γρήγορα στο χώρο.

Ο Μασούρας με την ταχύτητά του κατάφερε να δημιουργήσει ρήγματα καθώς ήταν κι αυτός που σε όλα τα τελειώματα της Εθνικής είχε πρωταγωνιστικό ρόλο: Στο 4' σκόραρε αλλά ήταν οφσάιντ, ενώ στο 21' σημάδεψε το δοκάρι στην πρώτη πιο σημαντική ευκαιρία της.

Η Ελλάδα που συνέχισε να πατάει καλύτερα και να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας και κατοχή μπάλας, άγγιξε το γκολ και στο 39' όταν ο Παυλίδης είχε δοκάρι με γυριστή κεφαλιά.

Αμυντικά, η «γαλανόλευκη» σε ένα 45λεπτο που ήταν αφεντικό στο γήπεδο, δεν κινδύνεψε από την Σουηδία που δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα αλλά ούτε και να πατήσει στην περιοχή του Βλαχοδήμου για να απειλήσει.

Ανόητο πέναλτι από τον Μαυροπάνο και κατάρρευση

Το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0, με την Εθνική ομάδα να έχει 7-1 τελικές σε αυτό το διάστημα πλήρους κυριαρχίας, αλλά αρκούσε μια άτυχη στιγμή του Μαυροπάνου για να αντιστραφεί η κατάσταση: στο 58΄ ο στόπερ της Στουτγάρδης έπεσε απρόσεκτα στον Ίζακ, έκανε πέναλτι και ο Φόρσμπεργκ, εντελώς ενάντια στη ροή του αγώνα, άνοιξε από τα 11 βήματα στο 59ο λεπτό.

Ο 22χρονος επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν εν τέλει ο άνθρωπος του αγώνα, καθώς εκτός της ζημιάς που έκανε στην ελληνική άμυνα κερδίζοντας το πέναλτι που ξεκλείδωσε το σκορ, ήταν ο σκόρερ του 2-0 με το ένατο τέρμα του σε 30 αγώνες ως διεθνής.

Στο 69ο λεπτό από βολέ του τερματοφύλακα Όλσεν ο Ίζακ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Χατζηδιάκου, βρέθηκε απέναντι απέναντι από τον Βλαχοδήμο, τον πέρασε πριν καν αναπηδήσει η μπάλα και τελείωσε τη φάση διπλασιάζοντας.

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Αουγκούστινσον, Ντάνιελσον, Λίντελοφ, Κραφτ, Κλάεσον (81΄ Σβάνμπεργκ), Όλσον, Έκνταλ (82΄ Κάζιστ), Φόρσμπεργκ (87΄ Όλσον), Κουάισον (87΄ Γκιεκέρες), Ίσακ.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν΄τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Γιαννούλης (84΄ Λημνιός), Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Σιώπης (71΄ Πέλκας), Μπακασέτας, Μασούρας (71΄ Τζιόλης), Παυλίδης (75΄ Δουβίκας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ