ΣΠΟΡ

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν ΕΠΟ και Υφυπουργος Αθλητισμού για επανέναρξη του Κυπέλλου

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν ΕΠΟ και Υφυπουργος Αθλητισμού για επανέναρξη του Κυπέλλου
ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο εκπρόσωπος της FIFA Κωστάκης Κουτσοκούμνης ήταν αυτός που ανακοίνωσε, ότι βρέθηκε λύση στην διαμάχη ΕΠΟ-Υπουργείου σχετικά με το Κύπελλο, μέσα από 3 βήματα: Η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ, στην συνέχεια θα κάνει αίτημα επανέναρξης του Κυπέλλου στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος και θα το αποδεχθεί μέχρι την Παρασκευή, όταν και λήγει το τελεσίγραφο. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να ακολουθηθεί για να μην υπάρξει η αποβολή της Ελλάδας από την FIFA.

Θα υπάρξει συζήτηση για τον τρόπο, που θα γίνει το Κύπελλο σχετικά με τους όρους που θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός (χωρίς θεατές, σχολεία, ξένοι διαιτητές), ώστε να προστατευτεί η δημόσια ασφάλεια. Ο κύριος Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι πρόκειται για συμφωνία των δύο πλευρών, με την αίρεση της έγκρισης από τον Πρωθυπουργό, όπως φέρεται να δήλωσε ο κύριος Κοντονής. Η FIFA δεσμεύεται (και θα αποστείλει σχετική επιστολή και στον Υφυπουργό Αθλητισμού) από την επόμενη εβδομάδα να ελέγξει με επιτροπή της το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ (καταστατικό της ΕΠΟ, τους κανονισμούς, τις πειθαρχικές επιτροπές, την επιτροπή δεοντολογίας, και την λειτουργία της ΚΕΔ, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά του Υπουργείου).

16447595


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

«Έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό ότι η ΕΠΟ θα αποσύρει την υπόθεση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ. Η ΕΠΟ θα αιτηθεί την επανεκκίνηση του Κυπέλλου και μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο θα την κάνει αποδεκτή και θα δώσει τη συγκατάθεσή του, αφού πρώτα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι αγώνες έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας. Η FIFA, από την πλευρά της, έχει δεσμευτεί ότι ξεκινά εργασία στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιτροπή δεοντολογίας», ανέφερε -αρχικά- ο κ.Κουτσοκούμνης.

16497107


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

«Σε περίπτωση που δεν έχουν κληθεί άτομα που θα έπρεπε, τώρα θα κληθούν. Μετά την 1η Ιουλίου, θα έχουμε μια νέα Επιτροπή Δεοντολογίας με νέους κανονισμούς. Είναι μια ευκαιρία και για τα άτομα αυτά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους. Αυτά που σας έχω πει είναι συμφωνηθέντα. Μόνο που κράτησε ένα μικρό ενδεχόμενο να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Είναι θέμα ασφάλειας. Η ΕΠΟ να στείλει προτάσεις για το πώς θα γίνουν οι αγώνες. Θα γίνουν οι αγώνες. Αυτό δεσμεύτηκε και μας είπε ότι θα μιλήσει και με τον πρωθυπουργό».

16497113


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία, και τόνισε ότι περιμένει από την πλευρά του Υφυπουργού Αθλητισμού να κάνει τα βήματα εκείνα ως την Παρασκευή, ώστε να μην υπάρξει τιμωρία. «Ήμουν και εγώ παρών στη συνάντηση αυτή. Αυτά ελέχθησαν που σας είπε και ο εκπρόσωπος της FIFΑ και δεν είναι κάτι περισσότερο.Ας μην βιαζόμαστε μέχρι την Παρασκευή. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να σταματάει αλλά να παίζεται. Ελπίζω ότι το Grexit να έχει αποφευχθεί. Το να αποσύρουμε την προσφυγή μας δεν είναι θέμα από την στιγμή που αρχίσει και πάλι το Κύπελλο».

16497109


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο κύριος Κοντονής φαίνεται (με τα όσα δήλωσε ο κύριος Κουτσοκούμνης) ότι υποχωρεί από τις "σκληρές θέσεις" του μέχρι τώρα (άμεσες παραιτήσεις όλων των μελών της ΕΠΟ, που έχουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, απόφαση του ΣτΕ, αν και υπάρχει τώρα η διαρροή ότι θα υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις διαιτητών και παραγόντων, μετά από παρέμβαση της FIFA και την αλλαγή του καταστατικού) και «ικανοποιείται» με την δέσμευση της FIFA, ότι θα αναλάβει όλο το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ξένους διαιτητές και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών (κάτι που εξαρχής είχε προτείνει η FIFA) και υπό το βάρος του Grexit θα ξαναρχίσει το Κύπελλο.

Η ΕΠΟ από την πλευρά της αναγκάζεται να εναρμονίσει κυρίως το καταστατικό της σχετικά με την επιτροπή Δεοντολογίας (που θα εξετάσει και τις υποθέσεις πριν το καλοκαίρι του 2015 και όσους εμπλέκονται σε αυτές), αλλά και βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στην κοινή γνώμη και την ίδια την FIFA, αφού αναγνωρίζεται (με την συμμετοχή της επιτροπής της παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε όλη αυτή την διαδικασία), ότι υπάρχουν «γκρίζα σημεία» στην λειτουργία της.

16496237


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Νωρίτερα η ΕΠΟ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε την διάθεση της να εναρμονίσει το καταστατικό της (σε ό,τι αφορά την Επιτροπή δεοντολογίας), αλλά καλούσε και πάλι τον Υφυπουργό Αθλητισμού να ξεκινήσει το Κύπελλο και να προσέλθει σε διάλογο με την Ομοσπονδία και τις διεθνείς Αρχές του ποδοσφαίρου για αλλαγές στη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο.

Η επίσημη θέση Κοντονή

Ολιγόλογος, δίχως καταγγελτικό λόγο, εμφανίστηκε αυτή την φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στην υπόθεση Grexit, ικανοποιημένος πάντως και θεωρώντας ότι πέτυχε με την στάση του να κινήσει τις διαδικασίες. «Ενημέρωσα προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς περιμένουμε από την FIFA και την UEFA το έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει. Μπορεί να το έχουμε και νωρίτερα από την Πέμπτη.

Την Παρασκευή εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Ελπίζουμε με όλα αυτά που θα γίνουν ότι θα μπούμε σε μια χρονιά τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει θετικό κλίμα για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, δεν γίνεται όμως οι νόμοι να φτιάχνονται όπως ονειρεύονται στην ΕΠΟ».

Αναδιανομή εσόδων και επαγγελματική διαιτησία η Superleague

Στην γραμμή της "πρότασης Πανόπουλου" προχωρά παράλληλα η Superleague, που αποφάσισε αναδιανομή εσόδων, ενώ θα καταλήξει στο μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας, που θα προτείνει στην ΕΠΟ και σε όλους τους υποψήφιους των επόμενων εκλογών, ώστε να ισχύσει και μετά την σεζόν 2016-17. Η ανακοίνωση:

1/ Αποφασίστηκε η αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, καταρχήν για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, επί τη βάσει των βασικών αξόνων της «πρότασης των έντεκα ομάδων». (60% ισομερώς και 40% ανάλογα την βαθμολογική θέση)

2/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί την «πρόταση των έντεκα ομάδων» για τη διαιτησία και θα την επαναφέρει προς έγκριση και εν συνεχεία προς υποβολή στην Ε.Π.Ο.

3/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την επεξεργασία και υποβολή προς το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, εισήγησης αναφορικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος λειτουργίας και διοίκησης της Super League (τεχνοκράτης πρόεδρος).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ