ΣΠΟΡ

Η WADA αθωώνει υπό προϋποθέσεις αθλητές, όπως η Μάρια Σαράποβα για την χρήση του μελδόνιου

Η WADA αθωώνει υπό προϋποθέσεις αθλητές, όπως η Μάρια Σαράποβα για την χρήση του μελδόνιου
Reuters / Jayne Kamin-Oncea;

Έρευνες έδειξαν πως το μελδόνιο καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό ενός αθλητή και γι’ αυτό η WADA θα είναι ελαστική σε τιμωρίες αθλητών, όπως της Μαρία Σαράποβα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Οι μελέτες που έγιναν από τη WADA κατέδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία, που στις αρχές του 2016 προστέθηκε στη λίστα των απαγορευμένων, καθυστερεί ακόμη και μήνες να αποβληθεί εξ ολοκλήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταπολέμησης του ντόπινγκ, είναι πιθανό κάποιος αθλητής να έκανε χρήση της ουσίας πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016 (όταν η ουσία μελδόνιο συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απαγορευμένων). «Σε αυτή την περίπτωση, η WADA μπορεί να κρίνει πως ο αθλητής δεν φέρει ευθύνη ή υπήρξε αμέλεια από την πλευρά του», αναφέρει η ανακοίνωση της WADA.

Αν η ποσότητα του μελδόνιου που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό ήταν μικρότερη από ένα μικρογραμμάριο ανά μιλιλίτρ, ένας αθλητής μπορεί να απαλλαγεί πλήρως, ενώ το ίδιο ισχύει και αν δείγμα του είχε ληφθεί πριν την 1η Μαρτίου και η ποσότητα της ουσίας ήταν μεταξύ 1 και 15 μικρογραμμαρίων.

Είναι άγνωστο αν η Μαρία Σαράποβα, που αυτή τη στιγμή τελεί υπό τιμωρία, εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ώστε να γλυτώσει την τιμωρία. Πάντως εκείνη προπονείται κανονικά, ενώ μέλη της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσαν μετά την εξέλιξη αυτή, ότι θα είναι κανονικά στο Ρίο. Είναι σίγουρο πάντως ότι πολλοί από τους 100 και πλέον αθλητές, που μέχρι τώρα έχουν βρεθεί να έκαναν χρήση του φαρμάκου, θα αθωωθούν από την κατηγορία, ότι πήραν αναβολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ