ΣΠΟΡ

Οι 4+1 μεγαλύτερες ανατροπές της εφτάψυχης Λίβερπουλ (pics)

Οι 4+1 μεγαλύτερες ανατροπές της εφτάψυχης Λίβερπουλ (pics)
Alex Livesey/Getty Images/Ideal Images

Αν κάτι επιβεβαιώθηκε, για πολλοστή μάλιστα φορά, στους προημιτελικούς του Europa League είναι ότι ποτέ, ό,τι και να συμβαίνει, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί κανείς, σχεδόν δεν έχει το δικαίωμα, να ξεγράψει τη Λίβερπουλ. Κι αυτό το έχει κερδίσει με το σπαθί της...

Μπορεί εδώ και χρόνια να της λείπουν οι τίτλοι, μπορεί να χαρακτηρίζεται ως underachiever, αλλά αυτό το βάρος της φανέλας της είναι φορές που από μόνο του της χαρίζει νίκες, προκρίσεις, μεγάλες βραδιές.

Η Ντόρτμουντ καταγράφει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Σοβαρή, πειθαρχημένη, πριν και μετά τον Κλοπ, δεν είναι σίγουρα ομάδα που χάνει εύκολα προβάδισμα δύο τερμάτων. Κι όμως χθες το έχασε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το έχασε από τη Λίβερπουλ, μια ομάδα με παράδοση στις ανατροπές. Θυμηθείτε...

liverpool dortm

REUTERS / Darren Staples

Λίβερπουλ - Γουέστ Χαμ 3-3 (Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, 2006)

Μετά το Λιγκ Καπ του 2012, είναι ο αμέσως προηγούμενος τίτλος των «κόκκινων» και κατακτήθηκε με αίμα... Η Γουέστ Χαμ αιφνιδιάζει σε ένα κατάμεστο Μιλένιουμ, στο Κάρντιφ της Ουαλίας και στο 28' βρίσκεται να προηγείται 2-0. Ένας... «δικός» μας, ο Τζιμπρίλ Σισέ, μειώνει στο 32' και ο μεγάλος αρχηγός Στίβεν Τζέραρντ ισοφαρίζει στο 54'.

Από τη στιγμή που η Λίβερπουλ φέρνει το παιχνίδι στα ίσια, όλοι θεωρούν ότι θα το καθαρίσει... Κι όμως. Ο Κοντσέσκι τους διαψεύδει κάνοντας το 3-2 για την Γουέστ Χαμ στο 64'. Τα λεπτά κυλούν χωρίς η Λίβερπουλ να βρίσκει δίχτυα. Φτάνουμε στις καθυστερήσεις και οι φίλοι της Γουέστ Χαμ ονειρεύονται την κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου στην ιστορία του συλλόγου και πρώτου μετά από 26 χρόνια. Αλλά ο Τζέραρντ δεν διανοείται να ηττηθεί. 3-3 στο 91', παράταση, πέναλτι και κυπελλούχος η Λίβερπουλ. Περιμένατε κάτι διαφορετικό;

Λίβερπουλ - Ολυμπιακός 3-1 (Champions League, Φάση Ομίλων, Δεκέμβριος 2004)

Τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ο Ολυμπιακός ταξιδέυει στην Αγγλία έχοντας μαζέψει ήδη 10 βαθμούς που 99 στις 100 περιπτώσεις είναι αρκετοί για μια ομάδα ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση. Η Λίβερπουλ χρειάζεται νίκη με διαφορά δύο τερμάτων για να περάσει αυτή αφήνοντας εκτός τους «ερυθρόλευκους».

Σε ένα γήπεδο που συνήθως... γέρνει, ο Ολυμπιακός όχι μόνο μένει όρθιος, αλλά πηγαίνει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο προηγούμενος 1-0 χάρη σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο. Η Λίβερπουλ χρειάζεται πλέον τρία γκολ. Το πρώτο το σημειώνει με το «καλημέρα» στο δεύτερο ημίχρονο (47'), το δεύτερο στο 81' και η τραγωδία για τον Ολυμπιακό και θρίαμβος για την ίδια ολοκληρώνεται στο 86'. Δράστης πάλι ο αρχηγός, Στίβεν Τζέραρντ. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή την ανατροπή οδήγησε την αγγλική ομάδα στους «16» και κάποιους μήνες αργότερα στην ιστορικότερη ίσως ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

liverpool olympiakos gerard

Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Λίβερπουλ - Νιούκασλ 4-3 (Premier League, Απρίλιος 1996)

Μπορεί να μην πρόκειται για κάποια τεράστια ανατροπή, αλλά πολλοί θεωρούν το συγκεκριμένο ως το κορυφαίο παιχνίδι στην ιστορία της Premier League. Ίσως επειδή εξαιτίας αυτής της ήττας, η Νιούκασλ του τεράστιου Άλαν Σίρερ έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα που τελικά κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Λίβερπουλ προηγείται με γκολ του Φάουλερ στο 2', αλλά το ημίχρονο ολοκληρώνεται με τις «καρακάξες» να ανατρέπουν το σκορ και να παίρνουν προβάδισμα (2-1). Ο Φάουλερ ισοφαρίζει, ωστόσο ο Ασπρίγια ξαναδίνει προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο 57'.

Το παιχνίδι έχει φρενήρη ρυθμό και στο 68' ο Κόλιμορ το φέρνει εκ νέου στα ίσια. Το 3-3 μένει μέχρι το 90'. Η Νιούκασλ βολεύεται και με την ισοπαλία, αλλά... this is Anfield, 4-3 ο Κόλιμορ και η εικόνα του τότε προπονητή των ηττημένων Κέβιν Κίγκαν την ώρα που αποχωρεί από το γήπεδο, παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη πολλών ποδοσφαιρόφιλων.

Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πεν., τελικός Champions League 2005)

Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι ανάλογο σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι τέτοιας σημασίας. Και βέβαια δεν υπάρχει ματς που να έχει προσφέρει τόσο έντονες συγκινήσεις όσο το συγκεκριμένο. Η Λίβερπουλ έχει προκριθεί από τη φάση των ομίλων μετά κόπων και βασάνων χάρη στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού (3-1) και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη ως αουτσάιντερ. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι Ιταλοί θα κάνουν πάρτι στο πρώτο ημίχρονο και θα σκοράρουν τρεις φορές (Μαλντίνι 1', Κρέσπο 39', 44').

liverpool milan3 3

Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Όπως, όμως, κανείς, ούτε καν ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Λίβερπουλ που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο στάδιο Ατατούρκ, δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα ακολουθούσε. 3-1 στο 54' (ποιος άλλος, ο Τζέραρντ), 3-2 στο 56' ο Σμίτσερ, 33' στο 60' ο Αλόνσο.

Ο τελικός οδηγείται στην παράταση όπου δεν αλλάζει κάτι και εν συνεχεία στα πέναλτι. Η Λίβερπουλ ολοκληρώνει το θαύμα. Πολύ απλά, γιατί είναι η Λίβερπουλ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ