ΣΠΟΡ

Η Λαμποράλ κέρδισε για 3η φορά τον Παναθηναϊκό, στο «αντίο» του Διαμαντίδη στην Euroleague

Η Λαμποράλ κέρδισε για 3η φορά τον Παναθηναϊκό, στο «αντίο» του Διαμαντίδη στην Euroleague
EUROKINISSI / ICONPRESS /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ο Παναθηναϊκός μπροστά σε ένα καταπληκτικό κοινό, δεν κατάφερε να κερδίσει την Λαμποράλ, που έκανε το 3-0 στην σειρά με 75-84 και ακολούθησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final 4 του Βερολίνου. Μοναδικές στιγμές λατρείας και αποθέωση για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που βουρκωμένος είπε «αντίο» στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Στην πρώτη περίοδο ο Γιάνκοβιτς έκανε εξαιρετικό παιχνίδι (5 πόντους, 3 ριμπάουντς, 2 ασσίστ, 1 μπλοκ) και ο Παναθηναϊκός πίεσε στην άμυνα, μπαίνοντας μπροστά στο σκορ. Όμως παράλληλα συμπλήρωσε πολύ γρήγορα 5 φάουλ και η Ισπανική ομάδα πολύ εύστοχη από την γραμμή (9/10 βολές), ισορρόπησε το ματς και πέρασε και μπροστά, καθώς οι «πράσινοι» δεν είχαν καλά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα.

2512713


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Στο δεύτερο 10λεπτο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να μην έχει λύσεις από μακριά και οι Βάσκοι με ψυχραιμία στις βολές και εύστοχα τρίποντα άνοιξε την διαφορά στο +10 (δύο φορές). Με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο 2λεπτο μπόρεσε πάντως το «τριφύλλι» να την μαζέψει και να κλείσει το ημίχρονο στο -5 (37-42). Ο Παναθηναϊκός πάντως έχει και δικαιολογημένα παράπονα από κάποιες αποφάσεις των διαιτητών.

2512816


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Το ματς στο 2ο ημίχρονο έγινε ντέρμπυ, καλάθι με καλάθι καθώς Διαμαντίδης και Γουίλιαμς κάλυψαν την διαφορά στο τρίτο 10λεπτο, αλλά κάθε φορά η Λαμποράλ έβρισκε τρόπο να ξαναμπαίνει μπροστά με απίθανα τρίποντα, την ώρα που οι γηπεδούχοι συνέχισαν τα πολύ χαμηλά ποσοστά τους στα σουτ.

2512720


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Ένα ξέσπασμα του Γκιστ προς το τέλος (τρίποντο και κάρφωμα) έκλεισε το -9 που βρέθηκε ο Παναθηναϊκός (σε 68-72). Όμως ο Άνταμς ήταν ασταμάτητος σκοράροντας ακόμη και σε ασφυκτική άμυνα και η Λαμποράλ έφτασε και πάλι στο +11 (70-81), παίρνοντας και το ματς.

2512826


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που στήριξαν σε όλο το ματς την ομάδα τους συγκλόνισαν με τον τρόπο που αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τραγουδώντας το όνομα του για περισσότερο από 1 λεπτό μέχρι το φινάλε και τον αρχηγό να «λυγίζει», ενώ χειροκροτούσαν και οι παίκτες της Λαμποράλ.

Τα δεκάλεπτα 17-20, 20-22 (37-42), 18-14 (55-56), 20-28 (75-84)

Ο Άνταμς ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου με 24 πόντους και 3/9 τρίποντα, ενώ ο έτερος Αμερικανός Τζέιμς είχε 20 με 4/6 τρίποντα (συνολικά η Λαμποράλ 11 στα 29). 13 πόντους ο Ραντούλιτσα και 11 από Γκιστ και Γουίλιαμς. Ο 3D στην τελευταία του παράσταση είχε 8 πόντους (1/1 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 2 ριμπάουντς και 7 ασσίστ.

2512896


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Αίσθηση προκάλεσε στο τέλος του ματς και η αγκαλιά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Γιάννη Μπουρούση, που έκανε και πάλι μια ολοκληρωμένη εμφάνιση, ενώ ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού έδωσε συγχαρητήρια και στην υπόλοιπη ομάδα της Λαμποράλ στα αποδυτήρια.

2512900


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Το σύνθημα για την συνέχεια έδωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. «Ήταν σκληρή ήττα για εμάς. Μετά το ταξίδι στη Βιτόρια παίξαμε τις πιθανότητες στο δεύτερο παιχνίδι για να είμαστε στο 1-1. Αν παίρναμε αυτό το παιχνίδι, ίσως όλα ήταν διαφορετικά. Παίξαμε κόντρα σε μια πολύ προετοιμασμένη ομάδα που έπαιξε εκπληκτικά σε πρώτο και δεύτερο παιχνίδι. Τα γκαρντ τους αξίζουν να είναι στο Final-4. Τους συγχαίρω με πόνο καρδιάς. Ήμασταν πόντο-πόντο και μετά δεχτήκαμε 4-5 τρίποντα πάνω σε άμυνα. Σούταραν 7/10 τρίποντα στην τελευταία περίοδο. Αυτά μας έσπασαν τα πόδια και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν σουτάραμε καλά στη σειρά. Αυτό ήταν έναν από τους κυριότερους λόγους που αποκλειστήκαμε. Δεν βάλαμε την μπάλα στο καλάθι και αυτό μετράει στο τέλος. Είναι δύσκολη νύχτα, αλλά να σκεφτούμε τι ακολουθεί. Ως επαγγελματίες που είμαστε, πρέπει να δείξουμε ότι αξίζουμε να είμαστε στον Παναθηναϊκό. Πάμε για τον επόμενο στόχο. Είχαμε μεγάλη θέληση, αλλά η Λαμποράλ ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο».

2512886 1


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Respect στον Διαμαντίδη από τον Γιάννη Μπουρούση, που ευχαρίστησε και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. «Ήταν μεγάλη μου τιμή που έπαιξα με αυτόν τον παίκτη (Διαμαντίδη) και βρέθηκα στο τελευταίο του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Είναι τιμητικό για μένα που ο κ. Γιαννακόπουλος ήρθε να με προστατέψει. Ντάξει, δεν έγινε και τίποτα, δύο μπουκάλια έπεσαν. Ο κόσμος δεν το ξέρει, αλλά έχω μια προσωπική σχέση μαζί του. Δεν είμαστε κολλητοί, αλλά υπάρχει ένας σεβασμός μεταξύ μας.Δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Εγώ πάντα έμπαινα μέσα κι έπαιζα για την ομάδα που έπαιζα. Ευχαριστώ όσους με χειροκρότησαν.Ήρθαμε για να πάρουμε τη νίκη, γιατί αν χάναμε δεν θα είχαμε ελπίδα να νικήσουμε την Πέμπτη. Βάλαμε μεγάλα σουτ, εγώ δεν ήμουν καλός επιθετικά, αλλά προσπάθησα να βοηθήσω σε άλλους τομείς. Είχαμε σε μεγάλη βραδιά τον Άνταμς και τον Τζέιμς.Ξαναπάω στο Βερολίνο, που ήμασταν τότε άτυχοι με τον Ολυμπιακό. Έτσι τα φέρνει η μοίρα. Πάμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν για να φτάσουμε στο Final Four. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο Final Four».

Σε ένα ακόμη ματς ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος βάσει αριθμών, παίκτης του Παναθηναϊκού και μίλησε στην Σ/Τ: «Συγχαρητήρια στην Λαμποράλ για την πρόκριση. Δύσκολο βράδυ για εμάς. Ολοι είμαστε στενοχωρημένοι, επηρεασμένοι και έχουμε πολλά συναισθήματα. Τελείωσε η Ευρώπη Δεν τα καταφέραμε. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το πώς χάθηκε το παιχνίδι. Απλά θέλω να πω κάτι: Ολοι δικαιούμαστε να έχουμε συναισθήματα. Ο κόσμος όμως πρέπει να είναι δίπλα μας. Τους χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Θα είναι πολύ μεγάλη βοήθεια και θα είναι μαζί μας. Ο στόχος που έχει απομείνει είναι το πρωτάθλημα. Θέλουμε να το κατακτήσουμε. Σίγουρα δεν έχουμε καλή ψυχολογία αφού τελείωσε κάτι σημαντικό, αλλά έρχεται κάτι εξίσου σημαντικό όπως το πρωτάθλημα. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, και το μυαλό να είναι στα παιχνίδια. Μετά από μία ήττα, όταν χάνεις μεγάλο στόχο, αδειάζεις μέσα σου και δεν είναι εύκολο να επανακάμψεις. Ομως θα το κάνουμε και θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει στη συνέχεια. Ευχαριστούμε τον κόσμο για άλλη μια φορά».

2512895


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

«Είναι λάθος να το λέτε αυτό (σε ερώτηση αν τελικά εκείνος το ήθελε περισσότερο από τους υπόλοιπους στην ομάδα την πρόκριση). Κανείς δεν έδειξε ότι δεν το θέλει αυτό το ματς. Κανείς δεν έδειξε ότι δεν το θέλει το παιχνίδι. Υπάρχουν παιδιά που είναι χρόνια στην ομάδα όπως ο Γκιστ... Είναι λάθος να το λέμε ότι δεν θέλουν να παίξουν καλά. Ολοι το πιστεύαμε, όλοι το θέλαμε. Όταν χάνεις τρία παιχνίδια σαφώς έχουν λείψει αρκετά πράγματα που έχεις δουλέψει και δεν έχουν βγει... Σαφώς δεν παίξαμε όπως θέλαμε σε άμυνα και επίθεση. Ενώ πλησιάζαμε και παίζαμε καλά, κάναμε κακές επιλογές, στην επίθεση ερχόταν ένα τρίποντο και μας έριχνε κάτω. Ατά τα καλάθια σε μαχαιρώνουν, σε ρίχνουν κάτω. Είναι δύσκολο να ανέβεις μετά. Το ένα ερχόταν πίσω από το άλλο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

*Στο γήπεδο ήταν και ο Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους φιλάθλους.

«Σκούπα» η Φενέρ, προβάδισμα η Μπάρτσα

Η Λαμποράλ θα βρει στον ημιτελικό του Βερολίνου την Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς, που «σκούπισε» και αυτή την σειρά με την Ρεάλ με 63-75 μέσα στην Μαδρίτη.

Πέντε παίκτες της Τουρκικής ομάδας είχαν διψήφιο αριθμό πόντων (Μπογκντάνοβιτς 17, Ούντο 15, Ντίξον 14, Ντατόμε 13, Κάλινιτς 11) με την «βασίλισσα» να κυνηγά από την αρχή στο σκορ.

Προβάδισμα πήρε και η Μπαρτσελόνα στην σειρά με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, νικώντας 82-70 και κάνοντας το 2-1 στην σειρά (έχοντας το πλεονέκτημα έδρας), παρότι η ομάδα του Μπαρτζώκα το πάλεψε από την αρχή.

Εάν την Πέμπτη στις 21.45 η Μπαρτσελόνα κερδίσει και πάλι θα γίνει η τέταρτη ομάδα του Final 4, εκεί όπου περιμένει στον δεύτερο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ