ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Αγώνες: Στο «μάτι του κυκλώνα» Κινέζα αθλήτρια επειδή έκανε το λάθος... να πέσει

Χειμερινοί Αγώνες: Στο «μάτι του κυκλώνα» Κινέζα αθλήτρια επειδή έκανε το λάθος... να πέσει
Η πτώση της μετά από ένα αποτυχημένο άλμα στην αρχή, σε συνδυασμό με ένα ακόμη λάθος άλμα στη συνέχεια του προγράμματός της, κατέταξαν την 20χρονη τελευταία στη σχετική βαθμολογία AP Photo/Natacha Pisarenko

Αντιμέτωπη με μια χιονοστιβάδα επιθέσεων στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η, γεννημένη στην Καλιφόρνια, Κινέζα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Zhu Yi, καθώς έκανε το λάθος να πέσει κατά το σημερινό ντεμπούτο της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Το hashtag "Zhu Yi has fallen" («Η Zhu Yi έπεσε») βρέθηκε αμέσως στην κορυφή των τάσεων στο Weibo, κερδίζοντας περίπου 200 εκατομμύρια προβολές σε λίγες μόνο ώρες, με ορισμένους χρήστες να αναρωτιούνται γιατί μια Αμερικανίδα σκέιτερ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κίνα.

«Είναι τόσο ντροπή», αναφέρει ένα σχόλιο που απέσπασε 11.000 «likes».

Η Zhu, 19 ετών, ήταν η πρώτη αθλήτρια που διαγωνίστηκε κατά τη δεύτερη μέρα του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ, γλιστρώντας στο παγοδρόμιο υπό τις δυνατές επευφημίες του πλήθους, που αποτελείτο βασικά από Κινέζους στο Capital Indoor Stadium του Πεκίνου.

Η πτώση της μετά από ένα αποτυχημένο άλμα στην αρχή, σε συνδυασμό με ένα ακόμη λάθος άλμα στη συνέχεια του προγράμματός της, την κατέταξαν τελευταία στη σχετική βαθμολογία.

Ως συνέπεια, η Κίνα έπεσε από την τρίτη θέση στην πέμπτη της κατάταξης – καταφέρνοντας μόλις και μετά βίας να προκριθεί στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού.

Σε αντίθεση με το διαδικτυακό βιτριόλι, το πλήθος στο γήπεδο χειροκρότησε τη Zhu, τη στιγμή που υποκλινόταν στις εξέδρες.

Πίεση για απόδοση

Οι Κινέζοι αθλητές αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για να πάρουν αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους αριθμούς μεταλλίων να διαφημίζονται από καιρό από την κινεζική κυβέρνηση ως ένδειξη εθνικής δύναμης. Στο παρελθόν, πολλοί αθλητές έχουν επικριθεί δημοσίως για τις κακές τους εμφανίσεις.

Η Zhu είναι μια από τους τουλάχιστον δώδεκα γεννημένους στο εξωτερικό αθλητές που έχει στρατολογήσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον αριθμό των μεταλλίων της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά η επίθεση εναντίον της υπογραμμίζει επίσης την πίεση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι πολιτογραφημένοι αθλητές για να αγωνιστούν υπό την κινεζική σημαία.

Γεννημένη στο Λος Άντζελες το 2002, αποφάσισε να αγωνιστεί για την Κίνα το 2018 εγκαταλείποντας την αμερικανική υπηκοότητά της ενώ άλλαξε επίσης το όνομά της από Beverly Zu σε Zhu Yi.

Παρόλα αυτά δέχεται κριτική στην πατρίδα της επειδή δεν μπορεί να μιλήσει άπταιστα κινέζικα.

«Παρακαλώ αφήστε την να μάθει πρώτα κινέζικα, προτού μιλήσει για πατριωτισμό», έγραψε ένας χρήστης του Weibo την Κυριακή.

Η επίθεση στη Zhu έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τεράστια δημοτικότητα της γεννημένης στην Καλιφόρνια Eileen Gu, ενός θαύματος του ελεύθερου σκι που αγωνίζεται επίσης για την Κίνα.

Η 18χρονη έχει γοητεύσει το κινεζικό κοινό με τα άπταιστα μανδαρινικά και την εξοικείωση της με την κινεζική κουλτούρα, καθώς έχει μεγαλώσει κάνοντας καλοκαιρινές διακοπές στο Πεκίνο. Έχει γίνει το ανεπίσημο πρόσωπο της Κίνας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με έντονη κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την προώθηση των χειμερινών σπορ, καθώς και διαφημίσεις για κινεζικές μάρκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ