ΣΠΟΡ

Καμίλα Βαλίεβα: Βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Καμίλα Βαλίεβα: Βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
H σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη, μια απαγορευμένη ουσία AP Photo

Συνεχίζεται το θρίλερ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την είδηση πως η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα από τη Ρωσία βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία κατά τον έλεγχο για ντόπινγκ.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, η 15χρονη που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της στους Αγώνες του Πεκίνου, ήταν «θετική» στην ουσία τριμεταζιδίνη από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά από σχετικό έλεγχο.

Η ουδία αυτή χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Μαρκ Ανταμς, δήλωσε ότι «δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο» για «μια κατάσταση που έχει κάθε είδους επιπτώσεις» και χαρακτήρισε «πλήρη εικασία», τις αναφορές για ντόπινγκ.

«Φαντάζομαι, ότι όλοι οι αρμόδιοι, εργάζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές, οι οποίοι επηρεάζονται από την τελετή των μεταλλίων, θέλουν να υπάρχει άμεσα ένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ανταμς.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU), από την πλευρά της, υπενθύμισε σε δελτίο Τύπου, ότι «δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με πιθανή παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ».

Κατά την διάρκεια του ομαδικού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, η Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα που πέτυχε τετραπλή περιστροφή, εντυπωσιάζοντας θεατές και κριτές.

Αναβλήθηκε η τελετή για την απονομή μεταλλίων

Από την Τετάρτη, η ΔΟΕ εξήγησε ότι η τελετή των μεταλλίων αναβλήθηκε για «νομικούς» λόγους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), η αρμόδια επιτροπή του οποίου επικυρώνει αποφάσεις για κυρώσεις κατά του ντόπινγκ, ανέφερε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για αυτήν την υπόθεση», ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), αρμόδιος για τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων, εξήγησε μέσω δελτίου Τύπου, ότι δεν θα προβεί σε κάποια ανακοίνωση προς το παρόν:

«Ο ITA γνωρίζει τα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν σχετικά με την αναβολή της τελετής για το ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Οποιεσδήποτε ανακοινώσεις σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις, θα εξακολουθούν να αναρτώνται στον ιστότοπο της ITA και δεν θα αποτελούν αντικείμενο σχολίων. Δεν έχει δημοσιευθεί τέτοια ανακοίνωση σε αυτό το στάδιο».

Κανονικά προπονήθηκε η 15χρονη

Πάντως παρά το σκάνδαλο, η Βαλίεβα βγήκε το πρωί της Πέμπτης στον πάγο για να προπονηθεί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Associated Press.

Σε περίπτωση πάντως που το τεστ ανακοινωθεί θετικό σε ντόπινγκ και επίσημα αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο από τη Ρωσία στο ομαδικό καθώς και ότι η Βαλίεβα πιθανότατα δεν θα εμφανιστεί στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ που ξεκινά την Τρίτη.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Βαλίεβα είχε υποβάλει αίτηση εξαίρεσης για χρήση της συγκεκριμένης ουσίας επικαλούμενη ιατρικούς λόγους ή αν έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων που επιβάλουν τη χρήση της.

Σημειώνεται πως το λόγο του ότι η Βαλίεβα είναι ανήλικη και άρα δεν μπορεί να κατονομαστεί επίσημα λόγω του κώδικα αντιτόπινγκ που προστατεύει την ταυτότητα των ανήλικων που τυχόν βρεθούν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ