ΣΠΟΡ

Καμίλα Βαλίεβα: Αναμένεται η απόφαση του CAS για την 15χρονη που βρέθηκε ντοπαρισμένη

Καμίλα Βαλίεβα: Αναμένεται η απόφαση του CAS για την 15χρονη που βρέθηκε ντοπαρισμένη
Η απόφαση του CAS, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Βαλίεβα συμμετέχει στα ατομικά αγωνίσματα που ξεκινούν AP Photo/Bernat Armangue

Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) στο Πεκίνο, ότι έλαβε τις εφέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), σχετικά με το θετικό δείγμα της Ρωσίδας πατινέζ, Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Το CAS, διευκρινίζει χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι θα συνεδριάσει «σύντομα», για να λάβει μια απόφαση.

Η ΔΟΕ και ο WADA άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (Rusada), που ελήφθη την Τετάρτη και με την οποία, ήρθη ο προσωρινός αποκλεισμός της Βαλίεβα, η οποία βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η 15χρονη, Καμίλα Βαλίεβα, ελέγχθηκε στο ρωσικό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Δεκεμβρίου από την Rusada. Η ουσία που εντοπίστηκε είναι η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης και έχει απαγορευτεί από τον WADA από το 2014, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Η Rusada αρχικά απέκλεισε προσωρινά την Βαλίεβα, η οποία στέφθηκε Ολυμπιονίκης την προηγούμενη μέρα με την ρωσική ομάδα, αλλά στην συνέχεια και συγκεκριμένα την Τετάρτη, η Βαλίεβα άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού της.

Η απόφαση του CAS, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Βαλίεβα συμμετέχει στα ατομικά αγωνίσματα, που αρχίζουν στο Πεκίνο την Τρίτη (15/2), αλλά κι επειδή, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατάταξη στο ομαδικό μετά την νίκη της Ρωσίας, που αγωνίζεται υπό ουδέτερη σημαία, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, με τον Καναδά να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Την Παρασκευή η Ρωσίδα αθλήτρια διέκοψε πρόωρα από την προπόνηση και αποχώρησε με το κεφάλι σκυμμένο και κρυμμένο πίσω από μια κουκούλα, γνωρίζοντας ότι πλέον θα χάσει όλη η ρωσική ομάδα το χρυσό μετάλλιο.

Την Τετάρτη η ρωσική εφημερίδα ΡΒΚ αποκάλυψε εν μέσω Ολυμπιακών ότι η Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική τον Δεκέμβριο, κι έτσι ξέσπασε σκάνδαλο που εξακολουθεί να αναβάλλει την τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ