ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Tη Δευτέρα η απόφαση του CAS για Καμίλα Βαλίεβα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Tη Δευτέρα η απόφαση του CAS για Καμίλα Βαλίεβα
AP Photo/Natacha Pisarenko

Tη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το CAS την απόφαση για την 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζΚαμίλα Βαλίεβα.

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Διαστήριο καλείται να αποφασίσει για την παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή.

«Μετά την ακρόαση, η αρμόδια επιτροπή θα συζητήσει και θα προετοιμάσει την απόφασή της. Αναμένεται ότι η απόφαση αυτή, θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους το απόγευμα της Δευτέρας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε ότι ΔΟΕ και WADA άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (RUSADA), που ελήφθη την Τετάρτη και με την οποία, ήρθη ο προσωρινός αποκλεισμός της Βαλίεβα.

Η 15χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ ελέγχθηκε στο ρωσικό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Δεκεμβρίου από την RUSADA. Η ουσία που εντοπίστηκε είναι η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης και έχει απαγορευτεί από τη WADA εδώ και οκτώ χρόνια (βλ. 2014), επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Αρχικά, η RUSADA είχε αποκλείσει τη Βαλίεβα, η οποία στέφθηκε Ολυμπιονίκης την προηγούμενη μέρα με την ρωσική ομάδα, αλλά στην συνέχεια και συγκεκριμένα την Τετάρτη (9/12), η Βαλίεβα άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού της.

Η απόφαση του CAS, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Βαλίεβα συμμετέχει στα ατομικά αγωνίσματα, που αρχίζουν στο Πεκίνο την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, αλλά κι επειδή, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατάταξη στο ομαδικό μετά την νίκη της Ρωσίας. Σε περίπτωση που αποκλειστεί, τότε το χρυσό θα πάει στις ΗΠΑ που ήταν δεύτερες, το ασημένιο στην Ιαπωνία, ενώ μετάλλιο (βλ. χάλκινο) θα πάρει κι ο τέταρτος Καναδάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ