ΣΠΟΡ

Καμίλα Βαλίεβα: «Ο παππούς της παίρνει φάρμακα - Ίσως ήπιε από το ποτήρι του», λένε οι δικηγόροι της

Καμίλα Βαλίεβα: «Ο παππούς της παίρνει φάρμακα - Ίσως ήπιε από το ποτήρι του», λένε οι δικηγόροι της
Η πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ από τη Ρωσία, Καμίλα Βαλίεβα AP Photo/David J. Phillip

Σε κατά λάθος λήψη σκευάσματος, το οποίο έχει συνταγογραφηθεί στον παππού της για την καρδιά, επικαλείται η υπερασπιστική γραμμή της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζΚαμίλα Βαλίεβα.

Όπως λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης της αθλήτριας, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε ποτήρι του παππού της που είχε ίχνη του φαρμάκου για την καρδιά.

Η ρωσική εφημερίδα Pravda αναφέρει ότι μια εκ των δικηγόρων της δήλωσε πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εισήλθε η ουσία στο σώμα της».

«Για παράδειγμα, ο παππούς της ήπιες από ένα ποτήρι, το σάλιο μπήκε στο ποτήρι και κάπως κατέληξε το ποτήρι αυτό να χρησιμοποιηθεί από την αθλήτρια. Ή η ουσία ήταν σε κάποια επιφάνεια σκεύους, από όπου μπορεί να ήπιε.»

Η 15χρονη Ολυμπιονίκης, όπως αποκαλύφθηκε μία ημέρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), επέτρεψε στην Βαλίεβα να συνεχίσει τις προσπάθειες της και στο ατομικό, που αρχίζει σήμερα (15/2), ενώ η ΔΟΕ, ανακοίνωσε ότι μέχρι να τελεσφορήσει η υπόθεση, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απονομή μεταλλίων, για τα αγωνίσματα στα οποία συμμετείχε και θα συμμετάσχει η Ρωσίδα έφηβη.

Σύμφωνα με τον Ντένις Όσβαλντ, τον πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), οι εκπρόσωποι της Καμίλα Βαλίεβα, ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), απέδωσαν την εύρεση «θετικού» δείγματος, στην σύγχυση με φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στον παππού της για τη θεραπεία καρδιακού προβλήματος.

Η Βαλίεβα, υπεβλήθη τον περασμένο Δεκέμβριο σε έλεγχο ντόπινγκ και το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα στην χρήση της ουσίας τριμεταζιδίνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, ενώ βελτιώνει την σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Παράλληλα, ο Οσβαλντ, επεσήμανε «ότι μία 15χρονη δεν θα έκανε τίποτε κακό μόνη της», ενώ την Δευτέρα (14/2), σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), Βίτλοντ Μπάνκα, ζήτησε ισόβιο αποκλεισμό για όσους χορηγούν απαγορευμένες ουσίες σε ανήλικους.

Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ, που γνωστοποίησε ότι το δεύτερο δείγμα της Βαλίεβα δεν έχει αναλυθεί, «για λόγους δικαιοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων αθλητών», ανακοίνωσε πως θα περιμένει έως ότου διαπιστωθεί ή δεν διαπιστωθεί η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ από την Βαλίεβα -διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες- για να προχωρήσει σε απονομή μεταλλίων, καθώς «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην δώσουμε το σωστό μετάλλιο στην σωστή ομάδα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ