ΣΠΟΡ

Προμηθέας-Παναθηναϊκός 68-85: Στον τελικό του Κυπέλλου με πάθος για την κούπα

Προμηθέας-Παναθηναϊκός 68-85: Στον τελικό του Κυπέλλου με πάθος για την κούπα
Στον 26ο τελικό της ιστορίας του για το Κύπελλο Ελλάδας προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά για ένα δεκάλεπτο, αλλά οι Νέντοβιτς και Έβανς τον ξύπνησαν, με τους Μέικον και Παπαγιάννη να αποτελειώνουν τον Προμηθέα Πατρών και τους «πράσινους» να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (17:00).

Στον 26ο τελικό της ιστορίας του για το Κύπελλο Ελλάδας προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός!

Εκεί όπου θα διεκδικήσει το 21ο τρόπαιό του στον θεσμό, τον 44ο τίτλο στα τελευταία 27 σερί χρόνια, αλλά και 69ο συνολικά.

Ο ισόβιος τροπαιούχος στην Ελλάδα, τα χρειάστηκε για ένα δεκάλεπτο κόντρα στον μαχητικό Προμηθέα, αλλά μόλις οι Νεμάνια Νέντοβιτς (17 πόντους, οι 14 στο ημίχρονο) και Τζέρεμι Έβανς (15 πόντους και 11 ριμπάουντ) έδωσαν το σύνθημα, οι υπόλοιποι ακολούθησαν και τελείωσαν την υπόθεση-ημιτελικός επικράτωντας με 68-85.

Μέικον (12 πόντοι, οι 10 την τελευταία περίοδο και 3 ασίστ) και Παπαγιάννης (12 πόντους και 8 ριμπάουντ) τελείωσαν το ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους «πράσινους» να τα βγάζουν πέρα και με μια αισχρή διαιτησία από τους Φούφη, Παπαπέτρου και Καρδάρη, που έκαναν ότι μπορούσαν στην πρώτη και τρίτη περίοδο για να δώσουν μια ευκαιρία στον Προμηθέα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Οκάρο Ουάιτ να είναι ορεξάτος για τον Παναθηναϊκό, με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 4 γρήγορους πόντους μετά από καλές άμυνες και να δίνει προβάδισμα στην ομάδα του (4-5). Ωστόσο, η συνέχεια ήταν τουλάχιστον απογοητευτική σε άμυνα και επίθεση. Ένα σερί 7-0 του Προμηθέα οδήγησε σε τάιμ άουτ του Πρίφτη και σε ένα προσωρινό ξύπνημα του τριφυλλιού, που με 0-6 ισοφάρισε 5 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου.

Ωστόσο στο δεύτερο 5λεπτο της περιόδου ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι εντός πεδιάς, σκόραρε μόνο με 2 βολές του Οκάρο και έκλεισε την περίοδο στο -14 (27-13). Ένα δεκάλεπτο, που εκτός από τον τραγικό Παναθηναϊκό (0/5 σουτ ο Νέντοβιτς και 0/7 τρίποντα συνολικά η ομάδα) είχε και τραγική διαιτησία με τους Φούφη και Παπαπέτρου να τα βλέπουν όλα υπέρ των Πατρινών.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση. «Δράστης» ο... Τζέρεμι Έβανς, με τον Παπαγιάννη να πετυχαίνει λίγο μετά το πρώτο του καλάθι από δημιουργία του Νέντοβιτς και να ρίχνει τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους. Ο Προμηθέας απάντησε και προηγήθηκε με 11 (33-22) στο 15'. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, ήταν που ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μπει για τα καλά στο παιχνίδι και να παίξει άμυνα.


Στο επόμενο 3λεπτο οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 14-2 με πρωταγωνιστές τους Έβανς και Νέντοβιτς. Ο Αμερικανός έδωσε και κέρδισε μάχες και στις δύο ρακέτες, ενώ ο Σέρβος μετά από 5 δικά του άστοχα τρίποντα και 1/12 συνολικά της ομάδας του, πήρε... φωτιά. Με δύο σερί βόμβες έξω από τα 6.75μ. και ένα ακόμα δίποντο, πέτυχε 8 αναπάντητους πόντους και έγραψε το πρώτο προσπέρασμα του Παναθηναϊκού (35-36) μετά το αρχικό 4-5. Λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου ο Προμηθέας έβγαλε μια αντίδραση και το 20λεπτο έκλεισε στο 39-38, με τον Νέντοβιτς να μετρά 14 πόντους, τον Έβανς 9 (με 5 ριμπάουντ και μια εντυπωσιακή τάπα) και τον Ουάιτ 8 (με 4 ριμπάουντ).


Πέντε σερί πόντοι του Σαντ Ρος με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος αυτή τη φορά το διατήρησε μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Τι κι αν ο Νέντοβιτς... σίγησε και δεν πέτυχε πόντο σε αυτό το δεκάλεπτο, ο Τζέρεμι Έβανς ήταν παντού (σε άμυνα και επίθεση). Ο Προμηθέας αναλώθηκε σε πολλά λάθη (6 στο 5λεπτο, αλλά το ίδιο έκανε και ο Παναθηναϊκός κι έχασε την ευκαιρία να πάρει μεγαλύτερη διαφορά). Τελικά, με τον Οκάρο Ουάιτ να ξαναπαίρνει μπροστά το τριφύλλι έκλεισε το 30λεπτο στο +8 (50-58).


Η τέταρτη περίοδος ξεκίνημε τον Μέικον να ευστοχεί στο πρώτο του τρίποντο στον ημιτελικό και να ανεβάζει για πρώτη φορά τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους (50-61). Ακολούθησε ένα 7-2 του Προμηθέα, αλλά μετά το τάιμ άουτ του Πρίφτη ο Παναθηναϊκός επανήλθε στο παρκέ με 7-0 σερί (57-70). Στο τελευταίο 4λεπτο ο Μέικον έβαλε την πινελιά του με 8 πόντους και εξαιρετική δημιουργία προς τον Παπαγιάννη, με το τριφύλλι να φτάνει με άνετο τρόπο στη νίκη (68-85) και την πρόκριση στον τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 27-13, 39-38, 50-58, 68-85

ΔΗΜΟΦΙΛΗ