ΣΠΟΡ

Ο Ζορζ Γουεά κατεβαίνει και πάλι για πρόεδρος στην Λιβερία

Ο Ζορζ Γουεά κατεβαίνει και πάλι για πρόεδρος στην Λιβερία
Ο Ζορζ Γουέα με την φανέλα της Μίλαν ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / PHOTO ANSA / CARLO FERRARO

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Αφρική, ο Ζορζ Γουέα, έχοντας να επιδείξει τεράστια καριέρα με την Μίλαν και την Παρί κατεβαίνει για 2η φορά υποψήφιος πρόεδρος στην πατρίδα του την Λιβερία.

Με τις εμφανίσεις του στα γήπεδα κέρδισε τις μεγαλύτερες διακρίσεις καθώς αναδείχθηκε 3 φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Αφρική (1989, 1994, 1995), κέρδισε την Χρυσή Μπάλλα το 1995 και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του κόσμου από την FIFA.

1086217


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / PHOTO ANSA / CARLO FERRARO)

Ο Ζορζ Γουεά είναι ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της Μαύρης Ηπείρου στο ποδόσφαιρο και μια αναγνωρίσιμη φιγούρα σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως και ένας άνθρωπος βαθιά πολιτικοποιημένος και με τεράστια αγάπη για την πατρίδα του την Λιβερία.

12821609


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA)

Δεν ξάφνιασε κανέναν λοιπόν όταν το 2005 ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί υποψήφιος πρόεδρος της χώρας του, ξεσηκώνοντας κύμα ενθουσιασμού σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που μέσα στην φτώχια του λατρεύει το ποδόσφαιρο.

3475337


Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / NIC BOTHMA)

Σε μια χώρα που το 85% των ανθρώπων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, η αναγνωρισιμότητα του Γουεά έδωσε ελπίδα στις πρώτες τότε «ελεύθερες εκλογές», μετά από έναν πολύχρονο εμφύλιο. Άλλωστε μιλάμε για την πρώτη και παλιότερη δημοκρατία στην Αφρικανική Ήπειρο, που την κατέκτησε μάλιστα δίχως να χρειαστεί να πολεμήσει για να απελευθερωθεί από κάποιον άλλον λαό (ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από πρώην Αμερικανούς σκλάβους), που δίψαγε και πάλι για ελεύθερες εκλογές.

3463610


(Ο Γουέα πάει να ψηφίσει το 2005 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / NIC BOTHMA)

Οι αντίπαλοι του τότε φοβήθηκαν την δημοτικότητα του και τον κτύπησαν στην έλλειψη παιδείας, προβάλλοντας την γηραιά αντίπαλο του, απόφοιτο του Χάρβαρντ και κατόχου του βραβείου Νομπέλ, Έλεν Σιρλίφ που κέρδισε τις εκλογές.

1346144


(Πρεσβευτής της UNICEF ο Γουεά - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / STR)

Ο Γουεά δεν το έβαλε κάτω. Πήγε στο Μαϊάμι και σπούδασε παίρνοντας πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, έφτιαξε το προφίλ του με τα παιδιά σαν πρεσβευτής της UNICEF, κατέβηκε για αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2011, όπου έχασε, αλλά το 2014 μπήκε στην Γερουσία.

2016 04 28T215118Z 244061373 S1AETBAUUOAA RTRMADP 3 LIBERIA POLITICS WEAH


(Ο Γουεά ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές Εκλογές στην Λιβερία το 2017 - Πηγή: REUTERS / JAMES HARDING GIAHYUE)

Μοιάζει έτοιμος πλέον από κάθε άποψη στα 50 του χρόνια να αναλάβει τις τύχες της πατρίδας του, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της από τον μακροχρόνιο εμφύλιο, να επιχειρήσει να συμφιλιώσει στο πρόσωπο του όλους τους συμπατριώτες του γεφυρώνοντας ακόμη και το θρησκευτικό χάσμα Χριστιανών και Μουσουλμάνων (ο ίδιος αρχικά ήταν προτεστάντης, ασπάστηκε το Ισλάμ και επέστρεψε στον Χριστιανισμό) και να πολεμήσει με τον Έμπολα που διέλυσε την οικονομία και το σύστημα Υγείας της χώρας, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα 2 τελευταία χρόνια.

2016 04 28T215042Z 1509320844 S1AETBAUTEAA RTRMADP 3 LIBERIA POLITICS WEAH


Πηγή: REUTERS / JAMES HARDING GIAHYUE)

Οι εκλογές στην Δυτικο-Αφρικανική χώρα θα γίνουν το 2017 και την ώρα που ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του, οι οπαδοί του τραγουδούσαν: «μπορεί να έχει κανείς όλο τον κόσμο, αλλά εμάς δώστε μας τον Γουεά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ