ΣΠΟΡ

Ο Ρανιέρι που έχανε από τους «ψαράδες» και κατέκτησε την Premier League

Ο Ρανιέρι που έχανε από τους «ψαράδες» και κατέκτησε την Premier League
Reuters / Carl Recine Livepic

Περισσότερο και από τους παίκτες της Λέστερ, το επίτευγμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος στην Αγγλία είναι η επιβράβευση για τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός γνώρισε την αμφισβήτηση στα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά παίρνει την δική του ρεβάνς εφέτος.

«Ο Κλαούντιο Ρανιέρι; Αλήθεια;». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκάρι Λίνεκερ όταν κλήθηκε να σχολιάσει με την ιδιότητα του παρουσιαστή της αγγλικής «Αθλητικής Κυριακής» (Match of the Day), την πρόσληψη του Ιταλού τεχνικού το περασμένο καλοκαίρι από την Λέστερ.

Και ο αγαπημένος σέντερ φορ των οπαδών της Λέστερ, μέχρι να εμφανιστεί ίσως ο Βάρντι, δεν ήταν ο μόνος που αμφισβητούσε τις ικανότητες του 64χρονου τεχνικού να κάνει την διαφορά σε μια ομάδα, που είχε μετά βίας καταφέρει να σωθεί στο τελευταίο πρωτάθλημα.

2016 04 03T143102Z 102695462 MT1ACI14337810 RTRMADP 3 SOCCER ENGLAND LEI SOU


(Πηγή: Reuters / Carl Recine Livepic)

Όλοι ανακαλούσαν το προπονητικό παρελθόν του Ρανιέρι. 28 χρόνια, 5 πρωταθλήματα και κανένας τίτλος. Το προηγούμενο πέρασμα του δε από την Αγγλία και την Τσέλσι είχε ουσιαστικά επισκιαστεί, αφού ο διάδοχος του κέρδισε τα πρώτα πρωταθλήματα της εποχής Αμπράμοβιτς: ο Ζοσέ Μουρίνιο

Όταν τον κέρδισαν οι «ψαράδες»

Από όλες του τις δουλειές όμως, το πέρασμα του από τον πάγκο της εθνικής Ελλάδας είναι εκείνο, που έμοιαζε να βάζει «ταφόπλακα» στην καριέρα του. Ακόμη και εκείνοι που ήθελαν να τον υπερασπιστούν, να σταθούν στην καλή και τακτική δουλειά στους συλλόγους του που πάλεψαν για το πρωτάθλημα, αλλά δεν τα κατάφεραν στο τέλος (Βαλένθια, Γιουβέντους, Ρόμα) έμεναν δίχως επιχειρήματα: με εκείνον στον πάγκο οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 και η ομάδα που έχασε για ένα πέναλτυ τους «8» του μουντιάλ του 2014, ελάχιστους μόνο μήνες μετά γνώριζε ντροπιαστική ήττα με 1-0 από τα νησιά Φερόε. Η απόλυση του στις 15 Νοεμβρίου του 2014 συνοδεύτηκε από πλήθος κατηγοριών («άσχετος», «μιζαδόρος», «ο άνθρωπος των αποζημιώσεων»).

2187687


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Ο «βασιλιάς Κλαύδιος»

Εκείνοι οι τίτλοι όμως είναι πλέον παρελθόν. Ο μάστερ της τακτικής εμφύσησε το ομαδικό πνεύμα στην ομάδα του και χτίζοντας πάνω στις βάσεις του προηγούμενου προπονητή, Νάιτζελ Πίρσον, που και εκείνος έκανε ένα εκπληκτικό σερί για να την σώσει την περασμένη σεζόν. Η ομάδα του αμυνόταν καλά και ήταν «δολοφονική» στις αντεπιθέσεις της. Κάπως έτσι έγινε ο «αυτοκράτορας Κλαύδιος» για τον Τύπο ή για τους περισσότερο «αγγλόφιλους», η «μετάλλαξη της Βασίλισσας».

Ο εργασιομανής Ρανιέρι

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ρανιέρι δεν ήταν στο Λέστερ. Είχε ταξιδέψει στην Ιταλία για να δει την μητέρα του. Έτσι επιστρέφοντας στις προπονήσεις σήμερα θα είχε την ευκαιρία να τα πει για πρώτη φορά με τους παίκτες του.

Το ματς βέβαια το είδε από την τηλεόραση και όταν ο Κέιχιλ έκανε το 1-2 πίστεψε ότι μπορεί να γυρίσει το ματς. Και βέβαια στο γκολ του Αζάρ πανηγύρισε έξαλλα. Πρόσφατα τον είχαν ρωτήσει να περιγράψει με 3 λέξεις την σεζόν της Λέστερ και είχε απαντήσει: «καταπληκτική, όνειρο και πραγματικότητα».

2016 05 02T210248Z 105224568 MT1ACI14368137 RTRMADP 3 SOCCER ENGLAND CHE TOT


(Πηγή: Reuters / Dylan Martinez Livepic)

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το παραμύθι είχε happy end αλλά η επόμενη ιστορία θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την Λέστερ. Όλοι θα την περιμένουν στην γωνία. «Η χρονιά που κάναμε δεν επαναλαμβάνεται. Του χρόνου πρέπει να δουλέψουν σκληρά, να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο και ο στόχος θα είναι η 10άδα».

Ό,τι και αν του επιφυλάσσει η μοίρα πάντως, ο Ρανιέρι θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους, που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία. Γιατί το επίτευγμα της Λέστερ είναι πράγματι κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί. «η μήπως γίνεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ