ΣΠΟΡ

ATP για Wimbledon: «Επικίνδυνο προηγούμενο» ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

ATP για Wimbledon: «Επικίνδυνο προηγούμενο» ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών
Ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη AP Photo/Alberto Pezzali

Η ATP διαφωνεί ανοιχτά με την απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλειστούν από το κορυφαίο τουρνουά τένις οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, κάνοντας λόγο για «αδικία και παραβίαση της συμφωνίας που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο».

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στον «κόσμο» του τένις, με αφορμή την οριστική απόφαση του All England Lawn Tennis Club (AELTC), το οποίο διοργανώνει το φημισμένο Wimbledon, να μην επιτραπεί σε αθλητές από Ρωσία και Λευκορωσία να μετάσχουν στη διοργάνωση (μεταξύ αυτών και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη), λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ATP αντέδρασε έντονα σε αυτή την απόφαση και με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «είναι άδικη και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό προηγούμενο για το παιχνίδι».

«Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας συνιστούν επίσης παραβίαση της συμφωνίας μας με το Wimbledon. Οποιαδήποτε αντίδραση ως απάντηση σε αυτήν την απόφαση θα αξιολογηθεί από το διοικητικό συμβούλιο και τα συμβούλια μελών μας», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του AELTC, Ίαν Χιούιτ, είχε δηλώσει:

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι σκληρό για τα άτομα που επηρεάζονται και με λύπη θα υποφέρουν για τις ενέργειες των ηγετών του ρωσικού καθεστώτος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ATP:

«Καταδικάζουμε σθεναρά την κατακριτέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια αθώους ανθρώπους που επλήγησαν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Το άθλημά μας είναι περήφανο που λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου οι παίκτες αγωνίζονται ως άτομα για να κερδίσουν τη θέση τους σε τουρνουά με βάση την κατάταξη ATP.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή μονομερής απόφαση του Wimbledon και της LTA να αποκλείσουν παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τη φετινή βρετανική διοργάνωση είναι άδικη και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό προηγούμενο για το παιχνίδι.

Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας συνιστούν επίσης παραβίαση της συμφωνίας μας με το Wimbledon. Οποιαδήποτε αντίδραση ως απάντηση σε αυτήν την απόφαση θα αξιολογηθεί από το διοικητικό συμβούλιο και τα συμβούλια μελών μας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται στους αγώνες της ATP υπό ουδέτερη σημαία, μια θέση που μέχρι τώρα ήταν αποδεκτή σε όλο το επαγγελματικό τένις.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την κοινή ανθρωπιστική μας υποστήριξη για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Tennis Plays for Peace».

Το Wimbledon είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ