ΣΠΟΡ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κούπα για τον Παναθηναϊκό με γκολ του Αϊτόρ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κούπα για τον Παναθηναϊκό με γκολ του Αϊτόρ
Στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός ήταν διψασμένος για επιστροφή στους τίτλους έπειτα από οκτώ χρόνια

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Ο Παναθηναϊκός με πέναλτι, μέσω VAR, του Αϊτόρ λύγισε 1-0 τον ΠΑΟΚ σε έναν επεισοδιακό τελικό και επέστρεψε στους τίτλους, έπειτα από το 2014.

Ανώτεροι οι «πράσινοι» στο πρώτο μέρος, έχασε μεγάλες ευκαιρίες ο «Δικέφαλος» στο δεύτερο. Χάρισε κόκκινη στον Αουγκούστο ο Λαόθ.

Στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός ήταν διψασμένος για επιστροφή στους τίτλους έπειτα από οκτώ χρόνια.

Απέναντί του είχε τον ΠΑΟΚ με τέσσερις κερδισμένους τελικούς από το 2017. Σ' έναν τελικό με 50.000 οπαδούς, όλα έμοιαζαν καλά μία ώρα πριν τη σέντρα. Η γιορτή έγινε παρωδία, καθυστέρησε να ξεκινήσει μισή ώρα, διεκόπη άλλη μισή, αλλά στο τέλος έγινε μεθύσι χαράς για τον Παναθηναϊκό.

Ο τελικός τελείωσε και το «τριφύλλι» με ένα πολύ καλό πρώτο μέρος, βρήκε γκολ με πέναλτι, μέσω VAR, με τον Αϊτόρ, νίκησε 1-0, αφού άντεξε στην πίεση του ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος και πανηγύρισε την επιστροφή στους τίτλους. Πλέον, το μέλλον προμηνύεται πιο αισιόδοξο για τον Παναθηναϊκό, ενώ οι Θεσσαλονικείς οφείλουν ν' αλλάξουν αρκετά πράγματα, αφού έρχεται το τέλος εποχής για ορισμένους έμπειρους παίκτες.

Σχηματισμοί

Ο Παναθηναϊκός είχε τον Μπρινιόλι στο τέρμα, δεξί μπακ ήταν ο Κώτσιρας, αριστερό ο Χουάνκαρ και στόπερ οι Βέλεθ, Σένκεφελντ. Στα χαφ οι Πέρεθ, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, δεξιά ο Παλάσιος, αριστερά ο Αϊτόρ και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.

Ο ΠΑΟΚ είχε τον Πασχαλάκη στο τέρμα, δεξί μπακ ήταν ο Λύρατζης, αριστερό ο Βιεϊρίνια και στόπερ οι Ίνγκασον, Κρέσπο. Στα χαφ οι Αουγκούστο, Κούρτιτς, αριστερά ο Μπίσεσβαρ, δεξιά ο Ζίβκοβιτς και ο Σοάρες πίσω από τον Άκπομ.

Καλύτερος ο Παναθηναϊκός

Το «τριφύλλι», μπήκε πιο δυνατά, πιο ψυχωμένα και πήρε την πρωτοβουλία και την κατοχή από την αρχή. Στο 8’ εκτέλεσε φάουλ ο Αϊτόρ, απομακρύνθηκε η μπάλα και το μακρινό σουτ του Πέρεθ έφυγε αρκετά άουτ.

Οι «πράσινοι» πίεζαν ψηλά με τους Ιωαννίδη, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, δεν άφηναν τους Κούρτιτς, Αουγκούστο να κάνουν παιχνίδι, ενώ οι Κώτσιρας, Χουάνκαρ, με τη συμπαράσταση των Αϊτόρ, Παλάσιος βραχυκύκλωσαν τους Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ, αντίστοιχα.

Πέναλτι με VAR, 1-0 και διακοπή!

Ο Παναθηναϊκός έφτανε πιο εύκολα εκτός περιοχής και στην επόμενη καλή στιγμή του κέρδισε πέναλτι. Στο 30’ ο Ιωαννίδης δεν εκτέλεσε υπό την πίεση του Κούρτιτς, η μπάλα έφτασε τον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος στη μικρή περιοχή έσκυψε για να πάρει την κεφαλιά, ο Βιεϊρίνια τον βρήκε με το δεξί πόδι στο μέτωπο και ο Λαόθ κλήθηκε από τον Μπενγκοετσέα να δει τη φάση στο VAR. Έδειξε την άσπρη βούλα και ο Αϊτόρ στο 34’ έστειλε τη μπάλα δεξιά και ψηλά, ο Πασχαλάκης έπεσε αριστερά κι έγινε το 1-0.

Στους πανηγυρισμούς, όμως, ο Αϊτόρ δέχθηκε ένα αντικείμενο και χτύπησε στο αριστερό χέρι. Ο Λαόθ τότε, πήρε την απόφαση και στο 38’ έστειλε ξανά τους παίκτες στα αποδυτήρια, ενώ υπήρξε κι ένταση μεταξύ των παικτών.

Τεράστια ευκαιρία ο Άκπομ

Το παιχνίδι ξανάρχισε έπειτα από διακοπή 28 λεπτών και με τον Λαόθ να προειδοποιεί ότι η τρίτη διακοπή θα είναι και η οριστική. Ο Παναθηναϊκός με την ψυχολογία του 1-0 είχε στο 37’ μακρινό δυνατό σουτ του Αϊτόρ, λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 39’ σε αντεπίθεση ο Παλάσιος σούταρε και η μπάλα κόντραρε στον Κρέσπο σε κόρνερ.

Ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το σημείο πίεσε και με τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων κυριάρχησε. Στο 44’ άγγιξε, μάλιστα, το 1-1. Σέντρα από δεξιά του Ζίβκοβιτς, έπιασε μόνος του κεφαλιά στη μικρή περιοχή ο Άκπομ και μπλόκαρε στη γραμμή ο Μπρινιόλι!

Γλίτωσε κόκκινη ο Αουγκούστο

Ο Λουτσέσκου πέρασε αριστερά τον Ελ Καντουρί και δεκάρι τον Μπίσεσβαρ στις πρώτες του κινήσεις. Στο 47’ κόντραρε στον Ίνγκασον το σουτ του Γκατσίνοβιτς, ενώ στο 49’ ο Παναθηναϊκός ζήτησε κόκκινη κάρτα για μαρκάρισμα του Αουγκούστο στον Βιγιαφάνιες.

Ο Λαόθ, όμως, την χάρισε στον Βραζιλιάνο, σε περίπτωση καθαρής δεύτερης κίτρινης και ο Λουτσέσκου στο 52’ πέρασε στη θέση του τον Σβαμπ.

Άγγιξε το 1-1 ο Μπίσεσβαρ

Στο 58’ έκλεψε το κέντρο ο Μπίσεσβαρ, προχώρησε, αλλά το αριστερό σουτ από τα όρια της μεγάλης περιοχής, έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι κι έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Στο 62’ ο Λουτσέσκου έκανε και τέταρτη αλλαγή με τον Μιτρίτσα να περνάει αριστερά και ο Ελ Καντουρί πίσω από τον Άκπομ.

Ο Κώτσιρας κράτησε το 1-0!

Ο ΠΑΟΚ είχε τον πλήρη έλεγχο και στο 80’ έφτασε μία ανάσα από το 1-1. Σε εκτέλεσε κόρνερ του Ζίβκοβιτς, ο Σβαμπ πήρε την κεφαλιά και ο Κώτσιρας πριν τη γραμμή κράτησε το 1-0, απομακρύνοντας τη μπάλα με τάκλιν!

Ο ΠΑΟΚ πίεζε έντονα κι έψαχνε απεγνωσμένα το 1-1. Στο 89' σουτ του Μιτρίτσα ήταν άστοχο και στο 90' γύρισμα του Σβαμπ δεν πρόλαβε ο Τσόλακ, στην εξέλιξη κεφαλιά του Σβαμπ έφυγε άουτ.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (68’ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (76’ Αλεξανδρόπουλος), Παλάσιος (94' Σάρλια), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (76’ Καρλίτος).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Βιεϊρίνια (46’ Σίντκλεϊ), Ίνγκασον, Κρέσπο, Αουγκούστο (52’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, Ζίβκοβιτς, Σοάρες (46’ Ελ Καντουρί), Άκπομ (67’ Τσόλακ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ