ΣΠΟΡ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 74-61: Προβάδισμα στον πρώτο τελικό της Basket League

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 74-61: Προβάδισμα στον πρώτο τελικό της Basket League
Μία περίοδος ήταν ουσιαστικά αρκετή για να κριθεί ο πρώτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό INTIME

Προβάδισμα τίτλου για τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε χωρίς να φορτσάρει στον πρώτο τελικό της Basket League, με τον Παναθηναϊκό να χαρίζει τη νίκη με την κακή του εμφάνιση και την αστοχία στο πρώτο 10λεπτο.

Μία περίοδος ήταν ουσιαστικά αρκετή για να κριθεί ο πρώτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Η πολύ κακή απόδοση των «πράσινων», που σε ένα ακόμα σημαντικό παιχνίδι φέτος δεν εμφανίστηκαν στο ξεκίνημα του αγώνα, έδωσε το δικαίωμα στους Πειραιώτες να πάρουν προβάδισμα 19 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο (23-4) και να τη διατηρήσουν μέχρι το τέλος του αγώνα με κατάλληλη διαχείριση.

Με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να είναι απελπιστικά άστοχος με 0/9 σουτ στα πρώτα 30 λεπτά και να πετυχαίνει 9 πόντους όταν είχε κριθεί το παιχνίδι στην 4η περίοδο και τον Γιώργο Παπαγιάννη να χάνει κατά κράτος τη μάχη από τον Φαλ (14 πόντους, 10 ριμπάουντ), ο Παναθηναϊκός δεν είχε τύχη για κάτι καλύτερο. Με τους Οκάρο Ουάιτ (13 πόντοι, αλλά και 5 φάουλ), Ιωάννη Παπαπέτρου (13 πόντοι, 5 ριμπάουντ) και Τζέρεμι Έβανς (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ) να είναι ουσιαστικά οι μόνοι διασωθέντες.

Για τον Ολυμπιακό, πέρα από τον Φαλ, εξαιρετικός ήταν και ο Κώστας Σλούκας με 16 πόντους (4/6 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Πλέον, το επόμενο «αιώνιο» ραντεβού να είναι την Τρίτη (14/6, 21:00) στο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο τελικό.

Η εξέλιξη του αγώνα

Όπως και στην αναμέτρηση της Euroleague στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός έδειξε να καθαρίζει τη νίκη από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο. Αυτή τη φορά όχι επειδή έβαζε όλα τα σουτ ο ίδιος (είχε 38 πόντους σε εκείνο το ματς), αλλά επειδή ο Παναθηναϊκός τα… έσπασε. Οι «πράσινοι» αν και έδειξαν να ξεκινούν καλά και με συγκέντρωση στις πρώτες φάσεις αμυντικά, ήταν απελπιστικά άστοχοι και μετά το 3λεπτο ο Ολυμπιακός άρχισε να «χτίζει» διαφορά.

Ξεκίνησε με 11-0 πριν ο Κασελάκης πετύχει το πρώτο καλάθι για την ομάδα του μετά από σχεδόν 5 λεπτά! Ωστόσο, δεν άλλαξε κάτι ούτε στο επόμενο 5λεπτο. Ο Παναθηναϊκός έβαλε άλλο ένα καλάθι με τον Παπαγιάννη και… τέλος. Με 2/18 σουτ δεν μπορούσε να έχει απαιτήσεις, με τον Ολυμπιακό χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλός να προηγείται με 23-4!


Στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους Σαντ Ρος, Μέικον, αλλά κυρίως με τους Ουάιτ και Έβανς στην 5άδα του και τον Παπαπέτρου να παίρνει προσπάθειες, ο Παναθηναϊκός έδειξε μικρή βελτίωση. Μείωσε μέχρι τους 10 πόντους (29-19), αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Με μια μικρή βοήθεια και από τη διαιτητική τριάδα σε φάσεις που έβγαζαν μάτι (ανύπαρκτο φάουλ του Νέντοβιτς για τρεις στον Σλούκα που άπλωσε το πόδι, μη καταλογισμός φάουλ σε σάντουιτς των ΜακΚίσικ και Μάρτιν στον Νέντοβιτς και σε εξόφθαλμο χτύπημα του Σλούκα στον Παπαπέτρου που έφερε καλάθι στον αιφνιδιασμό), η διαφορά ξέφυγε και πάλι, με τον Νέντοβιτς να ολοκληρώνει το πρώτο ημίχρονο με 0/8 σουτ και τον Ολυμπιακό να προηγείται με 18 πόντους (38-20), χωρίς να έχει καταλάβει το πώς ούτε ο Μπαρτζώκας…

Με τον Φαλ να κυριαρχεί του Παπαγιάννη στη ρακέτα του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός έφτασε τη διαφορά πάνω από 20 πόντους. Και τη διατήρησε εύκολα σε αυτά τα επίπεδα με τις δύο ομάδες να «ανταλλάζουν τρίποντα» στις επόμενες επιθέσεις. Ο Βόβορας δοκίμασε διάφορα σχήματα μήπως και κάτι δουλέψει στον Παναθηναϊκό, αλλά όσο κι αν η second unit της ομάδας ήταν φιλότιμη, η απογοητευτική εμφάνιση παικτών κλειδιών όπως ο Νέντοβιτς, ο Παπαγιάννης ή ο Σαντ Ρος, αλλά και η μέτρια βραδιά του Παπαπέτρου δεν άφηναν περιθώρια ούτε για να μειωθεί έστω κάπως η διαφορά, με τον… κορυφαίο Οκάρο Ουάιτ να φορτώνεται με 4 φάουλ από το 29’ και το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 55-38 με buzzer beater του Παπαπέτρου.

Τέσσερις σερί πόντοι των «πράσινων» στην έναρξη της 4ης περιόδου, μεταξύ των οποίων και το πρώτο καλάθι του Νέντοβιτς έφερε τη διαφορά στους 13 πόντους (55-42), αλλά το γρήγορο τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα είχε αποτέλεσμα, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στο +19 μέσα σε μόλις 1:30. Το παιχνίδι είχε πλέον κριθεί, με τους γηπεδούχους να κάνουν το 1-0, κυρίως λόγω της πολύ κακής απόδοσης του αντιπάλου και όχι της δικής τους καλής απόδοσης.

Δεκάλεπτα: 23-4, 38-20, 55-38, 74-61

ΔΗΜΟΦΙΛΗ