ΣΠΟΡ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 93-74: Πρωταθλητές οι «ερυθρόλευκοι», έκαναν το 3-0 στο ΣΕΦ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 93-74: Πρωταθλητές οι «ερυθρόλευκοι», έκαναν το 3-0 στο ΣΕΦ
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν το... αναμενόμενο στον τρίτο τελικό της φετινής Basket League. INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός επικράτησε για τρίτη φορά στους τελικούς, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έδειχνε να το έχει πάρει απόφαση, με εξαίρεση τους Νέντοβιτς και Παπαγιάννη και κατέκτησε το πρώτο του νταμπλ μετά από το μακρινό 1997. 

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν το... αναμενόμενο στον τρίτο τελικό της φετινής Basket League. Οι Πειραιώτες έδειξαν για ένα ακόμα ματς την ανωτερότητά τους, τη στιγμή που οι «πράσινοι» έδειχναν ομάδα μόνο όσο βρισκόταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς στο παρκέ και με ένα ακόμα 5λεπτο που σταμάτησαν να παίζουν έκαναν εύκολο το έργο των αντιπάλων τους.

Το 23-2 στο τελευταιο 5λεπτο του πρώτου ημιχρόνου ήταν αρκετό, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να φτάσουν στο 3-0 και να κατακτήσουν τον τίτλο μετά από έξι χρόνια και το νταμπλ μετά από 25 χρόνια.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έμεινε στην κούπα του Σούπερ Καπ στο ξεκίνημα της χρονιάς, που ναι μεν έδωσε συνέχεια στο σερι των 27 σεζόν με τίτλο, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους άλλους στόχους του, καθώς τα τραγικά λάθη του καλοκαιριού δεν κατέστη δυνατόν να διορθωθούν.

Το... αναμενόμενο έκαναν και οι διαιτητές σε ένα παιχνίδι που σαφώς δεν χρειαζόταν, με ακατανόητες αποφάσεις στο πρώτο ημίχρονο και πριν ο Ολυμπιακός πάρει σαφέστατο προβάδισμα.

Η εξέλιξη του αγώνα

Με τρίτη διαφορετική πεντάδα ξεκίνησε τον τρίτο τελικό ο Γιώργος Βόβορας, ξεκινώντας με τον Σαντ Ρος στον «άσο», μαζί με τους Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Ουάιτ και Παπαγιάννη, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε όπως πάντα τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, παράλληλα, επέλεξε μια match-up ζώνη στο ξεκίνημα του αγώνα, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τη ρακέτα του απέναντι στον Φαλ, δίνοντας το τρίποντο στον Ουόκαπ, με τον Αμερικανό να το εκμεταλλεύεται με 2 τρίποντα. Ωστόσο, στην επίθεση εμφανίστηκε ένας «καύτος» Νέντοβιτς, ο οποίος απάντησε με ισάριθμα τρίποντα και δημιουργία προς τον Παπαγιάννη για το 8-12.

Ο Ολυμπιακός είχε απάντηση όμως με Σλούκα και Παπανικολάου για την προσπέραση (18-15) πριν ο Νέντοβιτς ισοφαρίσει εκ νέου σε 18-18. Η άμυνα άλλαξε από τον Βόβορα, αλλά δράση ανέλαβαν οι διαιτητές με ένα καλάθι και φάουλ σε ανεπαίσθητη επαφή του Νέντοβιτς (2ο) με τον Ντόρσεϊ την ώρα που ο Ελληνοαμερικανός έκανε ακόμα ντρίμπλα και στη συνέχεια χαρίζοντας 2 πόντους στον Ολυμπιακό. Ο Παπανικολάου κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 23-18 μετά από φάουλ που δεν δόθηκε στον Σαντ Ρος από αγκωνιά του Φαλ που μάτωσε στο μέτωπο στο 8'. Το είδαν μετά στο ριπλέι και έδωσαν αντιαθλητικό, αλλά είχαν ήδη χαρίσει 2 πόντους στον Ολυμπιακό, κλείνοντας τα μάτια σε αυτό που είδε live όλος ο κόσμος!

Με τρίποντο του Ντόρσεϊ και βολές του Μάρτιν ο Ολυμπιακός ξέφυγε με +6 (28-22), αλλά ο Παναθηναϊκός έκλεισε την περίοδο στο 28-26 και συνέχισε το σερί του στο ξεκίνημα της δεύτερης, φτάνοντας στο 28-30 και το 29-32, πριν ο Βεζένκοφ σκοράρει μετά από 4:30 χωρίς καλάθι εντός παιδιάς για τους γηπεδούχους (32-32). Ο Νέντοβιτς συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς (16 πόντους), αλλά χρεώθηκε με 2ο φάουλ από τους διαιτητές και βρέθηκε στον πάγκο.

Με αυτά και με αυτά οι διαιτητές χρέωσαν με 5 φάουλ τους πράσινους πριν το 5λεπτο ενώ ο Ολυμπιακός είχε μόνο ένα. Με τον Νέντοβιτς στον πάγκο, τον Μέικον να μην ανταποκρίνεται στη θέση του, οι Πειραιώτες άρχισαν να ξεφεύγουν. Ο Παναθηναϊκός έπαθε ένα ακόμα μπλακ-άουτ από τα αμέτρητα φετινά και με 23-2 μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με +17 (55-38) και ουσιαστικά έβαλαν τις βάσεις για το 3-0 και την κατάκτηση του τίτλου, πριν σκοράρει ο Παπαπέτρου για το 55-40 του ημιχρόνου.

Με τους περισσότερους παίκτες να δείχνουν πως είχαν το μυαλό τους ήδη στις... διακοπές, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατόν να καταφέρει να διεκδικήσει τη νίκη μόνο με τους Νέντοβιτς και Παπαγιάννη, με κάποιες βοήθειες από τον Παπαπέτρου. Ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 19 πόντους χάρη σε δύο τρίποντα του Βεζένκοφ (63-44), με τους «πράσινους» να κρατούν πάνω από 5 λεπτά χωρίς να δεχθεί καλάθι, αλλά έχασε αρκετές ευκαιρίες για να το εκμεταλλευτεί επιθετικά, κλείνοντας το δεκάλεπτο στο 63-53.

Μόνο με άμυνα δεν ήταν δυνατό να αλλάξει κάτι ο Παναθηναϊκός, με τους Νέντοβιτς-Παπαγιάννη να μονοπωλούν το σκοράρισμα. Κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός θα έβρισκε σκορ. Το έκανε με τους Σλούκα και Βεζένκοφ και καθάρισε οριστικά τη νίκη-τίτλου.

Δεκάλεπτα: 28-26, 55-40, 63-43, 93-74

ΔΗΜΟΦΙΛΗ