ΣΠΟΡ

Η Κένυα δεν πληροί τα κριτήρια της WADA για το ντόπινγκ και απειλείται με αποκλεισμό από τους Ο.Α.

Η Κένυα δεν πληροί τα κριτήρια της WADA για το ντόπινγκ και απειλείται με αποκλεισμό από τους Ο.Α.
Reuters / Denis Balibouse / TPX Image of the Day

O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) συνεδρίασε στο Μόντρεαλ του Καναδά και αποφάσισε ότι η επιτροπή ντόπινγκ της Κένυας δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες της, παρά τις δύο προειδοποιήσεις της και πλέον οι αθλητές της χώρας κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το καλοκαίρι.

Μετά τους Ο.Α. το 2012 περισσότεροι από 40 αθλητές της Κένυας απέτυχαν στα τεστ της WADA και παρά τις οχλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού μόλις τον περασμένο μήνα ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, αναγκάστηκε να νομοθετήσει νέο κώδικα αντιντόπινγκ, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα την χρήση αναβολικών, που τιμωρείται με φυλάκιση.

2016 05 12T172836Z 124289195 TM3EC5C11DP01 RTRMADP 3 SPORT DOPING WADA


(Πηγή: Reuters / Cristinne Muschi / Phto Files)

Παρότι ήταν πιο αυστηρός στις ποινές από ό,τι είχε ζητήσει η WADA, η ειδική επιτροπή της θεώρησε πάλι δεν καλύπτονταν τα κριτήρια και τα διεθνή στάνταρ και το ΔΣ πήρε την απόφαση αυτή, που μπορεί να αποκλείσει τους αθλητές της Αφρικανικής χώρας από τους Αγώνες στο Ρίο το καλοκαίρι.

Πλέον είναι στην δικαιοδοσία της IAAF να αποφασίσει τι θα κάνει, με την Κένυα να είναι μία από τις χώρες που κυριαρχούν στον στίβο και τις μεγάλες αποστάσεις: 11 μετάλλια στο Λονδίνο και 7 χρυσά στο Παγκόσμιο του Πεκίνου το 2015.

Ήδη εκκρεμεί ο αποκλεισμός των αθλητών στίβου της Ρωσίας, για τους ίδιους λόγους, από τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση, που θα επανεξεταστεί στις 17 Ιουνίου στην Βιέννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ