ΣΠΟΡ

Τα στατιστικά της OPTA στο στοίχημα

Τα στατιστικά της OPTA στο στοίχημα

Ο σημερινός κόσμος διέπεται σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη της στατιστικής. Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν. Ως εκ τούτου, παρόλο που δε μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον, μπορούν να δώσουν μια σαφή εικόνα για το τι έχει ήδη συμβεί γύρω από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων.

Πληροφορίες που πηγάζουν από τη στατιστική είναι ισχυρές σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν αναφέρονται, αλλά στο στοιχημα είναι ακόμη πιο χρήσιμες, τόσο για τις στοιχηματικές εταιρίες, όσο και για τους παίκτες.

Η υπό εξέταση αγορά ήταν ανοιχτή για μια εταιρία που θα μπορούσε να διεξάγει λεπτομερείς έρευνες και αναλύσεις σε υψηλό επίπεδο. Το 1996 ιδρύθηκε η εταιρία αυτή υπό την ονομασία OPTA. Το ξεκίνημα της περιλάμβανε την ανάλυση των αγώνων της Premier League για το Sky Sports, αλλά τις επόμενες δεκαετίες η OPTA προχώρησε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο περιεκτικό. Τα στοιχεία της εταιρίας δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις στοιχηματικές και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά πολύ συχνά έχουν τον τελευταίο λόγο σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένα γκολ που πιστώθηκε λανθασμένα στον επιθετικό ενώ έπρεπε να χρεωθεί ως αυτογκόλ του αμυντικού. Ως άμεση συνέπεια, για πολλούς bookmakers η απόφαση της OPTA καθορίζει αν κάποιο στοίχημα σας θα καταχωρηθεί ως κερδισμένο ή χαμένο.

Τι ακριβώς κάνει η OPTA;

H OPTA ξεκίνησε τη δράση της ως ένας απλός πάροχος στατιστικών, συλλέγοντας και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία από ποδοσφαιρικούς αγώνες και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση από οποιονδήποτε αναζητούσε τέτοιες πληροφορίες. Πλέον, η OPTA όχι μόνο έχει αυξήσει σημαντικά την εμβάθυνση των στατιστικών πληροφοριών που παρέχει, αλλά τις προσφέρει και ζωντανά.

Μάλιστα πραγματοποιεί καταγραφές στατιστικών για πολλά διαφορετικά αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω:

  • Μπάσκετ
  • Χόκεϊ επί πάγου
  • Κρίκετ
  • Μπέιζμπολ
  • Ράγκμπι

Πλέον, οι ιθύνοντες της OPTA καταγράφουν όχι μόνο κάθε κίνηση που πραγματοποιεί ένας παίκτης, αλλά χρησιμοποιούν αυτές τις μεμονωμένες πληροφορίες έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη και σαφέστερη εικόνα, είτε για ένα μεμονωμένο παιχνίδι είτε για μια ολόκληρη σεζόν. Παράλληλα, δεν συλλέγουν απλώς τα δεδομένα, αλλά τα μετατρέπουν σε διάφορα είδη οπτικής αναπαράστασης για να είναι εύκολα κατανοητά από τον μέσο άνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου χωρίζονται σε χρωματιστές ζώνες που ισοδυναμούν με περιοχές δράσης, εντός των οποίων στιγματίζουν τη ζώνη επιρροής ενός αμυντικού στη διάρκεια ενός αγώνα, ενώ με αντίστοιχα γραφικά απεικονίζουν τις προσπάθειες των επιθετικών να σκοράρουν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια λεπτομερής απεικόνιση της ομάδας που ήταν περισσότερο επικίνδυνη στην αναμέτρηση. Συνοψίζοντας όλα αυτά, η OPTA πετυχαίνει να μετατρέψει τα δεδομένα σε γραφικές απεικονίσεις που «αφηγούνται» την ιστορία ενός ημιχρόνου, ενός αγώνα ή ακόμα και μια ολόκληρης χρονιάς. Με απλά λόγια, η OPTA παρέχει την απόλυτη αλήθεια γύρω από ένα αθλητικό γεγονός χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία.

Πώς συλλέγονται τα στατιστικά στοιχεία της OPTA;

Το πιθανότερο είναι να περιμένετε πως πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα εξελιγμένο λογισμικό που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στα παιχνίδια, με δεδομένο πως καταγράφονται περισσότερα από 2.000 γεγονότα ανά αγώνα. Στο σημείο αυτό ωστόσο θα εκπλαγείτε, καθώς όλη η εργασία εκτελείται από τον ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα από έναν μικρό «στρατό» ειδικών στη συγκεκριμένη εργασία.

Η συγκεκριμένη εργασία αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί υψηλά επίπεδα επιδεξιότητας και συντονισμού ματιών των χεριών, καθώς επίσης τάχιστες αντιδράσεις και συγκέντρωση σε πολλά διαφορετικά πράγματα που λαμβάνουν χώρα συγχρόνως. Το συγκεκριμένο task ανατίθεται κυρίως σε νέους άνδρες.

Η βασικότερη «θέση» είναι αυτού που καταγράφει τις κινήσεις (πχ τις πάσες) κάθε ομάδας, χρησιμοποιώντας το ποντίκι και κλικάροντας στα σημεία από τα οποία περνάει η μπάλα, σημειώνοντας παράλληλα τους δύο εμπλεκόμενους παίκτες. Το βασικό χαρακτηριστικό όλων όσων εργάζονται στην καταγραφή των γεγονότων είναι ότι δεν παίρνουν ποτέ τα μάτια τους από την οθόνη. Πιο συγκεκριμένα, με το ένα χέρι μετακινούν συνήθως το ποντίκι και με το άλλο εισάγουν το όνομα του εκάστοτε παίκτη. Παράλληλα, υπάρχει μπροστά τους μια δεύτερη οθόνη που γυρίσει πίσω μια συγκεκριμένη φάση προκειμένου να καταγραφεί οτιδήποτε ήταν δύσκολο να γίνει με την πρώτη ματιά. Την όλη διαδικασία εποπτεύει παράλληλα ένα ακόμη άτομο, το οποίο διασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται είναι σωστά και συμβαδίζουν με όσα διαδραματίζονται εντός αγωνιστικού χώρου.

Στη συνέχεια, όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, αποστέλλονται στην ομάδα media οι οποίοι μετατρέπουν έως και 2.000 διαφορετικά γεγονότα κάθε παιχνιδιού (πάσες, κόρνερ, φάουλ κτλ) σε χρήσιμα στοιχεία και τα αποστέλλουν στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους παρουσιαστές τα επόμενα δευτερόλεπτα. Όταν για παράδειγμα ακούμε στην τηλεοπτική μετάδοση τον σπίκερ να λέει «αυτό είναι το 4ο γκολ του Σουάρες εκτός περιοχής και έχει το καλύτερο ποσοστό από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο πρωτάθλημα», σημαίνει ότι κάποιοι τον έχουν τροφοδοτήσει με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι πληροφορίες αυτές διατίθενται εξίσου άμεσα και σε άλλους πελάτες της OPTA, κάτι που σημαίνει πως η live καταγραφή στατιστικών πιθανότατα ενημερώνει και το αντίστοιχο πεδίο των στοιχηματικών εταιριών.

Η διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης όσων εργάζονται στην OPTA είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τη θέση είναι συνήθως λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών που έχουν ήδη εξασκήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες. Η διαδικασία προβλέπει μια πεντάωρη δοκιμή όπου αξιολογείται ο συντονισμός ματιών και χεριών κάθε υποψηφίου έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και ποιοι όχι. Οι επιτυχόντες ακολουθούν έναν περίπου μήνα έξτρα εκπαίδευσης προτού αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντα τους.

Αυτό που κατά βάση ισχύει είναι πως οι καταγραφείς των δεδομένων απασχολούνται σε παιχνίδια των ίδιων ομάδων – αν αυτό φυσικά είναι εφικτό - έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τους παίκτες ακόμα και από μακριά προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι ακριβέστερη και πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, η καταγραφή των στατιστικών σε αγώνες άγνωστων ομάδων είναι πολύ συχνά αναπόφευκτη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ομάδα καταγραφής των στατιστικών παρουσιάζει ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 99%. Για το υπόλοιπο 1%, υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα αναλυτών που εξετάζει εκ νέου κάθε μεμονωμένο γεγονός και διορθώνει πιθανά λάθη.

Ιστορική αναδρομή της OPTA

H OPTA ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι υπηρεσίες της έχουν εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ενώ ξεκίνησε ως πάροχος στατιστικών στοιχείων της αγγλικής Premier League για το Sky Sports, η επιτυχία που σημείωσε έδωσε το πράσινο φως για την στατιστική κάλυψη πολλών ακόμη πρωταθλημάτων από ολόκληρο τον κόσμο.

Το δυνατό σημείο της OPTA ήταν πάντα η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μια υπηρεσία για την οποία είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη και που έδωσε το έναυσμα για την επέκταση και στα υπόλοιπα δημοφιλή σπορ. Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση των νέων γραφείων στη Νέα Υόρκη και η σημαντική συμφωνία συνεργασίας με το πρωτάθλημα MLS το 2011.

Ακολούθησε ένα μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων, για να φτάσουμε στο σήμερα με την OPTA να αποτελεί πλέον κομμάτι του ομίλου Stats Perform. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της έχουν διατηρήσει την ονομασία «OPTA data» και πλέον παρέχει στατιστικά δεδομένα για περισσότερα από 30 διαφορετικά αθλήματα σε 70 χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό οποιοδήποτε στατιστικό μελετάτε να αποτελεί προϊόν της διαδικασίας που διενεργεί το προσωπικό της OPTA!

Σε ετήσια βάση, η OPTA καλύπτει περισσότερους από 40.000 αγώνες, ενώ τα στατιστικά που καταγράφει χρησιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα που ξεπερνάει τους 1.500 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, των ίδιων των πρωταθλημάτων και των στοιχηματικών εταιριών, αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο πολύτιμη είναι η παρεχόμενη υπηρεσία.

Τι είδους στατιστικά στοιχεία καταγράφει η OPTA;

Η απάντηση στο ερώτημα της ενότητας θα μπορούσε να είναι μονολεκτική: Τα πάντα! Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα καταγράφεται κάθε πάσα, σουτ, κόρνερ, φάουλ, κάρτα, γκολ, πλάγιο, τα πάντα! Καταγράφεται επίσης ο ακριβής χώρος στον οποίο συμβαίνει κάθε γεγονός, ποιοι παίκτες συμμετείχαν, πόση διάρκεια είχε και τι προηγήθηκε. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται μια πλήρης και λεπτομερής στατιστική εικόνα ενός παιχνιδιού με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα αντίστοιχα γραφήματα.

Όλα τα παραπάνω πιθανόν να πιστεύετε πως μπορεί να τα καταγράψει οποιοσδήποτε αν είχε διαθέσιμο τον απαραίτητο χρόνο και τις βασικές δεξιότητες. Η αλήθεια όμως είναι πως η OPTA εμβαθύνει πολύ περισσότερο και έχει αναπτύξει έναν εξειδικευμένο τρόπο μέτρησης που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Ας εξετάσουμε μερικά παραδείγματα για να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί η καταγραφή των στατιστικών της OPTA:

Αναμενόμενα γκολ (expected goals)

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της OPTA είναι τα αναμενόμενα γκολ, ένα στατιστικό που δεν προϋπήρχε αλλά που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο στα μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες οι ομάδες χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελούν έναν αποτελεσματικό δείκτη που εκφράζει την ικανότητα ενός παίκτη να σκοράρει με βάση τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Αναλύοντας πάνω από 300.000 διαφορετικά σουτ, η ομάδα της OPTA έχει βρει έναν τρόπο να προσδίδει σε κάθε ευκαιρία για σκοράρισμα μια αναμενόμενη αναλογία γκολ που εκφράζεται ποσοστιαία. Η πιο εύκολη μορφή ανάγνωσης είναι σε ποσοστό %, για παράδειγμα 37%. Ωστόσο, στην στατιστική γλώσσα εμφανίζεται ως 0.37xG.

Είναι βασικά ένας τρόπος μέτρησης της ποιότητας των πιθανοτήτων που λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένο αριθμό παραγόντων προκειμένου να προσδιορίσει πόσο καλή είναι μια ευκαιρία και κατά συνέπεια πόσο συχνά ένας παίκτης θα πρέπει κατά μέσο όρο να μετατρέπει αυτήν την ευκαιρία σε γκολ. Αυτό περιλαμβάνει τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο, το αν ήταν σουτ ή κεφαλιά, την απόσταση από το τέρμα, την ασίστ που οδήγησε στο σουτ (ή την κεφαλιά), αν ήταν κλασσική ευκαιρία ή όχι και το χρονικό σημείο της αναμέτρησης. Έτσι, ένα μακρινό σουτ έξω από την περιοχή μπορεί να εκφράζεται σε πιθανότητες Xg ως 0.18, ενώ ένα σουτ από τη μικρή περιοχή μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 0.95Xg.

Βάσει των παραπάνω, ένας παίκτης που σκοράρει περισσότερο από ότι ο δείκτης των αναμενόμενων γκολ σημαίνει πως μετατρέπει σε γκολ τις πιο δύσκολες ευκαιρίες και παράλληλα αποδίδει καλύτερα από κάποιον άλλο που η συχνότητα σκοραρίσματος είναι μικρότερη από τον εκτιμώμενο δείκτη. Το συγκεκριμένο στατιστικό χρησιμοποιείται επίσης ευρέως προκειμένου να μετρηθεί η συνολική απόδοση ολόκληρης της ομάδας.

Αναμενόμενες ασίστ (Expected assists - xA)

Ένα παρόμοιο στατιστικό υπάρχει διαθέσιμο για τις ασίστ και εκφράζεται ως xA. Ο δείκτης αυτός καταγράφει αν και κατά πόσο μια πάσα μετατρέπεται σε ευκαιρία ή όχι, δίνοντας έτσι μια πραγματική απεικόνιση της ικανότητας ενός παίκτη να δημιουργεί ευκαιρίες. Αναλύοντας εκατομμύρια πάσες, η ομάδα της OPTA βαθμολόγησε κάθε μία από αυτές με βάση τις πιθανότητες να οδηγήσει σε ευκαιρία για γκολ. Ο συγκεκριμένος τρόπος προσδίδει ιδιαίτερη ακρίβεια στην αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή καθώς ένας παίκτης της μεσαίας γραμμής που «σερβίρει» με συνέπεια καλές πάσες με τις οποίες όμως ο επιθετικός δεν καταφέρνει ποτέ να σκοράρει, έχει ως συνέπεια να μην πιστωθεί ασίστ στον πρώτο, παρόλο που κάνει άψογα τη δουλειά του.

Αντιθέτως, μια κακή πάσα που όμως μετουσιώνεται σε γκολ (ή έστω ευκαιρία) από έναν ικανότατο επιθετικό, ανταμείβει και τον κεντρώο παίκτη με μια ασίστ στα στατιστικά του, παρόλο που η πάσα δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τα μέγιστα έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το σύνολο των παικτών και τις επιδόσεις τους. Αμφότεροι οι δύο τύποι μετρήσεων αποτελούν δημιούργημα της OPTA και έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αναλύουν ένα παιχνίδι και αξιολογούν την απόδοση κάθε παίκτη.

Η μέθοδος της ακολουθίας

Ένας άλλος τρόπος ανάλυσης ενός παιχνιδιού, που και πάλι αποτελεί επινόηση της OPTA είναι αυτός μέσω της μεθόδου ακολουθίας. Ως ακολουθία (sequence) ορίζεται η αλλαγή παιχνιδιού, όταν δηλαδή αλλάζει η κατοχή της μπάλας λόγω αμυντικής αναχαίτισης, διακοπής στο παιχνίδι ή την πραγματοποίηση ενός σουτ. Κάθε ακολουθία πρέπει να ξεκινάει με μια «ελεγχόμενη ενέργεια», δηλαδή από μια ενέργεια (πχ πάσα) που γίνεται ηθελημένα από συγκεκριμένο παίκτη.

Το στοιχείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την κατανόηση του στυλ παιχνιδιού μιας συγκεκριμένης ομάδας. Για παράδειγμα, οι «ακολουθίες» μιας ομάδας μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες πάσες από άλλες ομάδες ή να έχουν περισσότερη ποσοστιαία κατοχή της μπάλας σε κάθε ακολουθία. Παράλληλα, καταγράφεται η ταχύτητα της κάθε ακολουθίας, κάτι που υποδεικνύει πόση υπομονή έχει κάθε ομάδα στο παιχνίδι της ή πόσο ψηλά συνηθίζει να πιέζει την αντίπαλο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση μεμονωμένων παικτών που χάρη σε κάποια ενέργεια τους ξεκινάει μια νέα ακολουθία για την ομάδα τους και που διαφορετικά δεν θα λάμβαναν τη θετική αξιολόγηση που αξίζουν. Για παράδειγμα, ένας αμυντικός που κάνει πολλά τάκλιν αλλά στη συνέχεια παραχωρεί πλάγιο, ουσιαστικά αναχαιτίζει απλά μια αντίπαλη επίθεση. Ένας αμυντικός όμως που μετά το τάκλιν καταφέρνει να ξεκινήσει επίθεση για την ομάδα του η οποία καταλήγει σε ευκαιρία, λαμβάνει σαφώς καλύτερη αξιολόγηση.

Η OPTA και η βιομηχανία του στοιχήματος

Πολλοί από τους πελάτες της OPTA δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, κάτι που σημαίνει πως τα στατιστικά της έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα στοιχήματα που τοποθετείτε καθημερινά από ότι φαντάζεστε. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στατιστικά στοιχεία της OPTA παρέχουν όλα τα δεδομένα και τις αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζεται τόσο ένας bookmaker για να διαμορφώσει τις αποδόσεις για το σύνολο των στοιχηματικών αγορών όσο και οι παίκτες προκειμένου να επιλέξουν τι θα ποντάρουν.

Σκεφτείτε για λίγο το χρήσιμο εργαλείο των στατιστικών που παρέχουν οι περισσότερες στοιχηματικές, τα live στατιστικά και τα αντίστοιχα γραφήματα που έχετε στην οθόνη σας στη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Όλα αυτά προέρχονται από την OPTA (ή άλλες εταιρίες αντίστοιχου αντικειμένου) και αποτελούν σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε απόδοση και ως εκ τούτου για οποιοδήποτε στοίχημα.

Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει η OPTA οδηγούν πολύ συχνά και σε ειδικές προσφορές των bookmakers στους παίκτες. Στη διάρκεια του EURO 2021, η πλατφόρμα Paddy Power σχεδίασε μια προσφορά για όσους στοιχηματίσαν στον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Βάσει της προωθητικής ενέργειας, κάθε σουτ που επιχειρούσε ο επιλεγμένος για πρώτος σκόρερ παίκτης οδηγούσε στην πίστωση ενός free bet! Κάτι τέτοιο ήταν εφικτό αποκλειστικά επειδή η OPTA μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα ζωντανά, επιτρέποντας έτσι στην Paddy Power να αυτοματοποιεί τη διαδικασία της πίστωσης των δωρεάν στοιχημάτων.

Αναμφισβήτητα όμως το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι η OPTA μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο για το αν ένα στοίχημά σας θα αποβεί κερδισμένο ή όχι. Στους όρους και τις προϋποθέσεις των περισσότερων στοιχηματικών θα δείτε ότι οι επίσημες αποφάσεις για τη διεκπεραίωση αμφιλεγόμενων στοιχημάτων βασίζονται αποκλειστικά σε ότι καταγράφεται από τους ιθύνοντες της OPTA! Στον αθλητισμό πολύ συχνά υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι ξεκάθαρα (πχ ένα γκολ που πιστώνεται στον επιθετικό ή χρεώνεται ως αυτογκόλ αμυντικού) και οι τελικές αποφάσεις εξίσου συχνά αμφισβητούνται έντονα. Η παρουσία όμως μιας ανεξάρτητης εταιρίας όπως η OPTA που αναλαμβάνει το βάρος της τελικής απόφασης είναι αυτή που επιφέρει την απαραίτητη δικαιοσύνη.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως κάτι τέτοιο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και πολλές στοιχηματικές αγορές. Τι ορίζεται επίσημα σουτ στο τέρμα και τι όχι είναι κάτι που αποφασίζεται στα γραφεία της OPTA και όχι σε αυτά της εκάστοτε στοιχηματικής. Αυτό αφενός σημαίνει πως ο bookmaker δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εξαπάτηση και αφετέρου πως η OPTA είναι αυτή που κρατάει την τύχη των στοιχημάτων σας στα χέρια της! Στο πλαίσιο αυτό, στην επίσημη ιστοσελίδα της OPTA υπάρχει καταχωρημένο επίσημο αρχείο υπό την ονομασία «event definitions» (ορισμοί γεγονότων) όπου εξηγείται επακριβώς τι συμβαίνει σε κάθε υπό αμφισβήτηση περίπτωση. Συμπερασματικά λοιπόν, η OPTA όχι μόνο βρίσκεται πίσω από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες που προσφέρουν οι στοιχηματικές αλλά είναι και αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν θα οδηγηθείτε στο ταμείο ή αν το στοίχημα σας θα καταστεί χαμένο.