ΣΠΟΡ

Αρτούρας Γκουντάιτις: Ο «γίγαντας» που πατάει γερά στα πόδια του, έρχεται στο ΟΑΚΑ

Αρτούρας Γκουντάιτις: Ο «γίγαντας» που πατάει γερά στα πόδια του, έρχεται στο ΟΑΚΑ
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε μία ακόμη σπουδαία μεταγραφική κίνηση, καθώς ο Λιθουανός σέντερ Αρτούρας Γκουντάιτις θα αγωνιστεί με την «πράσινη» φανέλα.

Ο Γκουντάιτις, σε ρόλο παρτενέρ του Γιώργου Παπαγιάννη, έρχεται να δώσει βάθος και ποιότητα στο ρόστερ του «τριφυλλιού», «σφραγίζοντας» τη ρακέτα με ένα τρομερό δίδυμο ψηλών.

Ο 29χρονος ψηλός (2.08μ.) ξεχώρισε από τα πρώτα του βήματα στα παρκέ, κερδίζοντας σε ηλικία μόλις 19 ετών μία θέση στη μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας του την Ζαλγκίρις. Εκεί ο Γκουντάιτις γρήγορα έπεισε με τις εμφανίσεις του στη δεύτερη ομάδα του Κάουνας και η «προαγωγή» στο αντρικό τμήμα ήταν δεδομένη, έχοντας μάλιστα ρόλο, αφού άρπαξε την κάθε ευκαιρία που του έδωσε ο τότε τεχνικός, Γκιντάρας Κραπίκας.

Ωστόσο, ένας τραυματισμός στο γόνατο του «έκοψε τα φτερά» για μεγάλο χρονικό διάστημα και λίγο μετά την επιστροφή του το 2015, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην «αιώνια» αντίπαλο της Ζαλγκίρις, Λιέτουβος Ρίτας.

Εκείνο το καλοκαίρι το ΝΒΑ του χτύπησε την πόρτα. Επιλέχτηκε αρχικά στο νούμερο 47 του draft, γίνεται ανταλλαγή στου Κίνγκς αλλά στο Summer League του 2016 δεν κατάφερε να πείσει με τις εμφανίσεις του και αποφάσισε την επιστροφή στην Ευρώπη.

Πρώτος σταθμός η Αρμάνι Μιλάνο με την οποία τις σεζόν 2017-2020 ήταν εξαιρετικός, στρέφοντας τα φώτα του ευρωπαϊκού μπάσκετ πάνω του. Ο Γκουντάιτις συνεχίζει να εντυπωσιάζει και με 10,9 πόντους και 7,3 ριμπάουντ δεν αργεί να αναδειχθεί σε βαρόμετρο της ομάδας του Ετόρε Μεσίνα.

Ωστόσο, οι τραυματισμοί δεν τον επέτρεψαν να «απογειωθεί», όταν σε αγώνα με την Γκραν Κανάρια υπέστη ρήξη χιαστού μετά από μία τρομακτική πτώση στο παρκέ. Την περίοδο που τραυματίζεται (2018-19) πραγματοποιεί «limit up» στους αριθμούς του, που εκτοξεύονται στους 14,8 πόντους και 8,2 ριμπάουντ.

Ακολούθησε η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ακόμα ένας σταθμός που κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Η συνεργασία με τον άλλοτε τεχνικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, Τσάβι Πασκουάλ, τον «απογείωσε» και ο Λιθουανός γίγαντας πρόσφερε άπλετο θέαμα κάτω από τη ρακέτα. Τη σεζόν 2021-22, μέτρησε σε 17 αγώνες στην Ευρωλίγκα 6,7 πόντους, 4,2 ριμπάουντ, 0,8 ασίστ και 8,6 PIR κατά μέσο όρο.

Λόγω της αποβολής των ρώσικων ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία αποφασίζει να αποχωρήσει στην ιταλική Νάπολι, που αποτελεί και την τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε πριν τη συμφωνία με τους «πράσινους». Εκεί, μέτρησε 7 αγώνες, έχοντας κατά μέσο όρο 7,4 πόντους και 5,3 ριμπάουντ.

Πλέον στα 29 του χρόνια είναι έτοιμος για ακόμα ένα restart στην μπασκετική του καριέρα, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, που στο πρόσφατο ραντεβού με την καινούρια του ομάδα είχε πετύχει 25 πόντους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ