ΣΠΟΡ

Καθηγητής Ξυνής: 65 χρόνια Αθλητισμός και Εκπαίδευση

Καθηγητής Ξυνής:  65 χρόνια Αθλητισμός και Εκπαίδευση

Στους φιλάθλους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και των ομάδων που πρωταγωνιστούν στην Α΄ Εθνική Κατηγορία χειροσφαίρισης, o Σοφοκλής Ξυνής* είναι γνωστός ως ο καθηγητής που χάραξε μια θεαματική πορεία στην ιστορία του αθλήματος. Σχετικά λίγοι όμως φίλαθλοι γνωρίζουν το πολυδιάστατο έργο του στον ευρύτερο τομέα «Αθλητισμός & Εκπαίδευση». 

  1. Πρωταθλητής Ελλάδος στο Handball

Επί τρεις δεκαετίες, ο «Αθλητικός Σύλλογος ΣΧΟΛΩΝ ΞΥΝΗ» και αργότερα «Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ - Ν.Ι.» πρωταγωνιστεί στην Α1 Εθνική Κατηγορία χειροσφαίρισης (handball) ως Κυπελλούχος Ελλάδος (1995) και Πρωταθλητής Ελλάδος (2017). Μετά δε την ενσωμάτωση της Πρωταθλήτριας «Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ - Ν.Ι.» στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. το 2017, οι σπουδαστές του Εκπαιδευτικού ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να μεσουρανεί, ως «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. - ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ» πλέον, να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ελλάδος (2018, 2019, 2022) και να δίνει νέα πνοή στο άθλημα της χειροσφαίρισης στην Ελλάδα: Από το 2018 που ο «Θρύλος» κατέκτησε το double χειροσφαίρισης (πρωτάθλημα + κύπελλο), εκατομμύρια φίλαθλοι έμαθαν για το άθλημα, ενώ η πρωταθλητική πορεία της ομάδας «ανέβασε τον πήχυ» του αθλήματος, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων της Premier League του handball.

  1. Πανελλήνιοι Κολλεγιακοί Αγώνες Στίβου

Όταν δε ακόμη οι ΣΧΟΛΕΣ ΞΥΝΗ αγωνίζονταν να ανέβουν στην Α1 Εθνική Κατηγορία χειροσφαίρισης πριν από τρεις δεκαετίες, το Mediterranean College του Εκπαιδευτικού ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ, σε διοργανωτική συνέργεια με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Π.Γ.Σ.) και υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., πραγματοποίησε τους Α΄ Πανελλήνιους Κολεγιακούς Αγώνες Στίβου (20-21 Οκτωβρίου 1990) στο στάδιο του Π.Γ.Σ., με ευρύτατη κάλυψη από τα Μ.Μ.Ε. και με πρωτοφανή τότε επιτυχία: Στους αγώνες συμμετείχαν πρωταθλητές της Εθνικής Ομάδος Στίβου, συμπεριλαμβανομένων μετέπειτα Ολυμπιονικών, όπως η 1η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου (1992), η 2η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη (1996) και ο 6ος Ολυμπιονίκης Λάμπρος Παπακώστας (1996). Η συμμετοχή στα αγωνίσματα ανήλθε σε 176 αθλητές από 39 εκπαιδευτήρια, ήτοι σπουδαστές από 10 κολλέγια και επαγγελματικές σχολές, φοιτητές από 12 ΑΕΙ (6 Πανεπιστήμια, 3 ΤΕΦΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ΤΕΙ Αθηνών) και από 17 Λύκεια. Τότε δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του Αθλητισμού και της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μαθητές και φοιτητές είχαν την ευκαιρία του «εὖ ἀγωνίζεσθαι» στο ίδιο στάδιο, στα ίδια αγωνίσματα, μαζί με Έλληνες πρωταθλητές και μετέπειτα Ολυμπιονίκες, βιώνοντας τα κλασικά αθλητικά ιδεώδη κατά παγκοσμίως μοναδικό τρόπο, ενώ καθένας ξεχωριστά εκπροσωπούσε το εκπαιδευτήριό του.

  1. Προολυμπιακή Έκθεση Π.Γ.Σ.

Παράλληλα, το 1990-1991, ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής υπεστήριξε ενεργά τον ιστορικό Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Π.Γ.Σ.) για την προετοιμασία της επετειακής μουσειακής έκθεσης για την εκατονταετηρίδα του Π.Γ.Σ. (1891-1991), στο πλαίσιο της διεκδίκησης από την Ελλάδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνη η επετειακή έκθεση, που την επισκέφθηκε ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, προέβαλε το Ολυμπιακό Ιδεώδες ενώπιον της ΔΟΕ αναστοχαστικά, διά ιστορικών εκθεμάτων (φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, τρόπαια κ.τ.λ.) της 100ετούς περιόδου 1891-1991.

  1. Συνέδρια «Αθλητισμός και Εκπαίδευση».

Πριν δε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και τους Special Olympics 2011, ο Εκπαιδευτικός ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ διοργάνωσε ημερίδες και συνέδρια το 1987-1997 με θέμα «Αθλητισμός & Εκπαίδευση - Μεταλυκειακός Αθλητισμός», όπως το Α΄ Συνέδριο στην Αθήνα (1992) και το Β΄ Συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (1997) υπό την αιγίδα της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, προς επιστημονική επεξεργασία των προδιαγραφών του Μεταλυκειακού Αθλητισμού ως θεμελιώδους συνιστώσας της Εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ελλάδα.

  1. Special Olympics

Μετέπειτα, ο Εκπαιδευτικός ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ υπεστήριξε ενεργά τους Special Olympics που διεξήχθηκαν στην Αθήνα (25 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2011), με συμμετοχή 7.500 αθλητών από 185 χώρες: Περισσότεροι από 100 σπουδαστές του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ συμμετείχαν ως εθελοντές στη διεξαγωγή των αγώνων. Σε εκείνο το πλαίσιο, το 2011 ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ τιμήθηκε από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής από την Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics για την «πολύτιμη υποστήριξή του στον Ελληνικό Κλασικό Αθλητισμό».

  1. Πρόγραμμα Αθλητικών Υποτροφιών

Ο Εκπαιδευτικός ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ, εφαρμόζει από το 1990 ένα πρότυπο πρόγραμμα χορήγησης εκπαιδευτικών υποτροφιών σε συνέργεια με αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους, ενώσεις και ομίλους—όπως την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠ), την Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (ΕΟΧ), την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ), την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς (ΕΠΣΠ), τις 17 Ακαδημίες του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (ΠΓΣ), την Αθλητιατρική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΑ) κ.ο.κ.—στο πλαίσιο του αξιακού διπόλου «Αθλητισμός & Εκπαίδευση» προς προώθηση της πρωτοβουλίας του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή για εφαρμογή στην Ελλάδα του διεθνούς προτύπου «Dual Career in Athletics».

  1. «Dual Career in Athletics».

Το «Dual Career in Athletics» του Εκπαιδευτικού ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ, αφορά στην ισόρροπη παιδαγωγία της αθλουμένης νεολαίας, και ειδικά στην εκπαίδευση των αθλητών, από την παιδική κιόλας ηλικία και παράλληλα με την αθλητική τους πορεία, ώστε να αποκτήσουν τα αναγκαία γνωσιολογικά εφόδια για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά «την επόμενη μέρα», μετά δηλαδή τη λήξη της αθλητικής τους καριέρας. Tο κοινωνικό μήνυμα «Διπλή Καριέρα Αθλητών» στοχεύει στη συστηματική παρότρυνσή τους (από προπονητές, γυμναστές, οικογένεια και Πολιτεία) να δίνουν βάρος στην εκπαίδευσή τους παράλληλα με την άθλησή τους, με διττό αποτέλεσμα να γίνονται καλύτεροι αθλητές και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μεταθλητική τους καριέρα, έχοντας σφυρηλατήσει διά της παιδείας την αίσθηση του μέτρου, ισορροπίας και αρμονίαςέννοιες που συνιστούν την πεμπτουσία του Ολυμπιακού Ιδεώδους και του «εὖ αγωνίζεσθαι».

*Ο Σοφοκλής Ξυνής είναι Φυσικός και Πολιτικός Μηχανικός, πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), πρ. καθηγητής Μηχανικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1976-2005) και Πρόεδρος του 65ετούς Εκπαιδευτικού ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ.

http://www.sophocles-xinis.gr/

https://en-uoa-gr.academia.edu/SophoclesXynes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ