ΣΠΟΡ

FIBA: Το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάλη από το 1987 ανήμερα των γενεθλίων του

FIBA: Το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάλη από το 1987 ανήμερα των γενεθλίων του
Γκράφιτι του «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ σε τοίχο παλιού σπιτιού της Αθήνας INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ (Φωτ. αρχείου)

H FIBA ανήμερα των γενεθλίων του Νίκου Γκάλη, ανάρτησε ένα βίντεο αφιερωμένο στα κατορθώματά του στο Eurobasket του 1987.

Ο Νίκος Γκάλης γιορτάζει σήμερα, 23 Ιουλίου, τα 65α γενέθλιά του και η FIBA του ευχήθηκε με ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών με τα κατορθώματά του στο Ευρωμπάσκετ του 1987 στον θρύλο του μπάσκετ.

Δείτε το βίντεο:

Το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε στον τελικό της Σοβιετικής Ένωσης 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Η Ελλάδα αναζητούσε ένα θαύμα κι αυτό ήρθε από τους 12 διεθνείς του Κώστα Πολίτη, που ανέβασαν στην πλάτη τους όλους τους Έλληνες.

Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας πραγματοποίησαν μία μεγάλη εμφάνιση (ο Γκάλης πέτυχε 40 πόντους και ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296, ενώ οι υπόλοιποι σκόρερ ήταν: Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος).

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία της Ελλάδας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εξέλιξη του αθλήματος, ανοίγοντας το δρόμο για τις μετέπειτα επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Οι εκδηλώσεις λατρείας από τους Έλληνες φιλάθλους κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου του 1987, παραμένουν μέχρι και σήμερα ζωντανή εικόνα. Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίστηκε διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ