ΣΠΟΡ

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε 101-96 την Φενέρ στην παράταση και κατέκτησε την Euroleague

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε 101-96 την Φενέρ στην παράταση και κατέκτησε την Euroleague
Instagram / Euroleague Basketball

Σε ένα δραματικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε την Φενέρ με 101-96, επέστρεψε στην κορυφή μετά από 8 χρόνια και κατέκτησε το 7ο τρόπαιο της Euroleague. Κεντρικό πρόσωπο και ο Δημήτρης Ιτούδης, ο δεύτερος Έλληνας προπονητής (μετά τον Μπαρτζώκα), που κερδίζει το τρόπαιο, νικώντας τον "δάσκαλο" και κουμπάρο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς (έχασε μόλις τον 2ο τελικό σε 10 παρουσίες) και αφιερώνοντας την επιτυχία στην κόρη του Αλεξάνδρα, που έχει σήμερα (Δευτέρα) γενέθλια.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν αυτοκτόνησε αυτή την φορά με την Φενέρ να γυρνά το ματς από το -21 και έστω και στην παράταση κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Με κορυφαίο τον Νάντο Ντε Κολό (αναδείχθηκε MVP του Final 4), που από νωρίς είχε καθίσει στον πάγκο με φάουλ, μπήκε στο τέλος του αγώνα και έχασε κάποια σουτ, αλλά το σωτήριο καλάθι της ισοφάρισης του Χριάπα, του έδωσε την δυνατότητα στην παράταση να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή.

CSKAwinner


(Πηγή: Twitter / @Euroleague (Euroleague Basketball))

Μεγάλη μάχη από το πρώτο λεπτό του τελικού με την Φενέρ να μπαίνει μπροστά με 4 πόντους και την ΤΣΣΚΑ να αντιδρά, γυρνώντας το ματς και ξεφεύγοντας με 5 δύο φορές, αλλά η Τουρκική ομάδα να επιστρέφει, για να κλείσει το πρώτο 10λεπτο στο +2 για τους Ρώσους.

Όμως στη δεύτερη περίοδο η ΤΣΣΚΑ ισοπέδωσε την Φενέρ με τρομερό σερί κλείνοντας το ημίχρονο 30-50 και τους Τεόντοσιτς-Χίνγκις να κάνουν καταπληκτικό παιχνίδι, έχοντας από 10 πόντους, ενώ η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε μόλις ένα εύστοχο σουτ.

16610543


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Βγαίνοντας στο 2ο ημίχρονο η Φενέρ επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να μαζέψει την διαφορά (είχε γίνει 21 πόντους) και να ξαναμπεί στο ματς, με τον Σλούκα να παίζει κομβικό ρόλο στις επιλογές του Ομπράντοβιτς και τους Άντιτς-Ούντο να σκοράρουν.

Στο τελευταίο 10λεπτο η ΤΣΣΚΑ μπήκε με +16 αλλά άρχισε να νιώθει πίεση, είχε άστοχα σουτ, κακές επιλογές και το ματς έφτασε στο 76-79 τρία λεπτά πριν το τέλος, με τα «φαντάσματα του παρελθόντος» να επιστρέφουν για την ομάδα του Ιτούδη. Το φινάλε ήταν συγκλονιστικό.

16610541


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Ντίξον και Ντε Κολό με καλάθια τους έκαναν το 78-81, αλλά ο Αμερικανός φύλαγε μια τρίποντη βόμβα για να ισοφαρίσει 81-81 43’’ πριν το τέλος. Ο Ντε Κολό πήρε την τελευταία επίθεση και έχασε την μπάλα, με τον Σλούκα να κερδίζει φάουλ και να ευστοχεί σε 2 βολές για το 83-81. Εκ νέου ο Γάλλος πήρε την ευθύνη για την ΤΣΣΚΑ, έχασε το σουτ, αλλά ο Χριάπα με ριμπάουντ και σουτ ισοφάρισε 1,9 πριν τη λήξη. Ο Ούντο δεν ευστόχησε και το ματς πήγε στην παράταση (2η για την Φενέρ όπως στον ημιτελικό).

16610467


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Η κούραση (σωματική και πνευματική) από την προσπάθεια να ξαναμπεί στο ματς δεν επέτρεψε στην Τουρκική ομάδα να είναι εύστοχη, ενώ ο Ντε Κολό εξιλεώθηκε για τα λάθη στο τέλος της κανονικής περιόδου και πήρε το ματς πάνω του, όντας εύστοχος και στις βολές δίνοντας αέρα 7 πόντων (90-97), πριν ο Ντίξον με ένα ακόμη τρίποντο κάνει το 93-97 (29’’ πριν το φινάλε). Δύο ακόμη εύστοχες βολές του Τεόντοσιτς έκαναν το 93-99, αλλά ο Ντατόμε με σουτ 3 πόντων έδωσε και πάλι ελπίδες στην Φενέρ. Άλλες δύο εύστοχες του Ντε Κολο και πλέον δεν υπήρχε χρόνος για την ομάδα του Ομπράντοβιτς με τον τελικό να λήγει 96-101.

16610468


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Ο Ντε Κολό ολοκλήρωσε με 22 πόντους το ματς, καθοριστικούς όμως στην παράταση, ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα ο Τεόντοσιτς ήταν εξαιρετικός με 19 πόντους (1/1 διπ. , 3/6 τριπ. , 8/9 βολές, 5 ριμπάουντς, 7 ασσίστς, 2 κλεψίματα, 2 λάθη).

Ο Ντίξον έβαλε 17, από 16 είχαν Ντατόμε, Ούντο, και Άντιτς, ενώ ο Σλούκας τελείωσε με 10 πόντους, 2 ριμπάουντς και 1 κλέψιμο.

Τα 10λεπτα (Φενέρ-ΤΣΣΚΑ): 20-22, 10-28 (30-50), 23-19 (53-69), 30-14 (83-83) / 13-18 (96-101)

https://www.instagram.com/p/p

Ο Δημήτρης Ιτούδης έπλεε σε πελάγη ευτυχίας όπως ήταν φυσικό και δεν ξέχασε στις δηλώσεις του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "δεν βρίσκω έξυπνες λέξεις για να κάνω όμορφες δηλώσεις. Τα λόγια πολλές φορές δεν μπορούν περιγράψουν τις στιγμές. Ευχαριστώ τους παίκτες μου για το επίτευγμά τους και το αφιερώνω στον Αντρέι Βατούτιν. Είναι απίστευτο. Αφιερώνω το τρόπαιο στους φιλάθλους που ήταν εδώ και όσους παρακολούθησαν τον τελικό από την τηλεόραση. Αυτό το τρόπαιο είναι η περηφάνια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας".

cskachamps


(Πηγή: Twitter / @Euroleague (Euroleague Basketball))

"Μίλησα με όλους τους παίκτες μου για τους κάνω να καταλάβουν το τι πέτυχαν, καθώς είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Είχα πει στον Ντε Κολό και στον Τεόντοσιτς πως πρέπει να το πάρουμε. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον κ. Βατούτιν. Τα καταφέραμε. Είμαι υπερήφανος για την προσπάθειά μας. Είχαμε δύσκολες στιγμές, αλλά τα καταφέραμε. Ο Ζέλικο είναι καταπληκτική προσωπικότητα. Του είπα πως δεν θα ήμουν εδώ χωρίς εκείνον. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου".

Ο Ομπράντοβιτς πάντως ήταν έξαλλος με την διαιτησία του αγώνα, μιλώντας στους δημοσιογράφους:«πιστεύω με όλη μου την καρδιά πως η Φενέρμπαχτσε άξιζε να πάρει την Euroleague, όμως κάποιος άλλος δεν πίστευε πως το αξίζαμε. Είδα την τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ, ο Νάντο Ντε Κολό έκανε βήμα. Ήταν ξεκάθαρο. Είναι εναντίον των κανόνων να κάνεις βήματα στο μπάσκετ. Είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς στην παράταση η ΤΣΣΚΑ σούταρε 10 βολές, αλλά η Φενέρμπαχτσε σούταρε μηδέν βολές. Ευχαριστώ τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε».

Ο "μικρός τελικός"

16609104


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Στον μικρό τελικό η Λοκομοτίβ Κουμπάν έμοιαζε να έχει καλύτερη ψυχολογία από την Λαμποράλ (με τον τρόπο, που έχασε στον ημιτελικό) και πήρε την 3η θέση νικώντας 85-75.

Για την ομάδα του Μπαρτζώκα, Ντιλέινι και Μπρόκοφ είχαν από 21 πόντους, για την Κούτσα ο Άνταμς 25, ενώ ο Μπουρούσης έπαιξε στο ρελαντί (5 πόντοι και 2 ριμπάουντς) και επανέλαβε στις δηλώσεις του, ότι η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στον ημιτελικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ