ΣΠΟΡ

Σλάβια Πράγας-Παναθηναϊκός 2-0: «Λύγισε» στην Πράγα το τριφύλλι

Σλάβια Πράγας-Παναθηναϊκός 2-0: «Λύγισε» στην Πράγα το τριφύλλι
Με σκληρό τρόπο επέστρεψε στις ευρωπαϊκές μάχες, μετά από απουσία 5 ετών, ο Παναθηναϊκός ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από 5 χρόνια, αλλά είδε τον Γάλλο διαιτητή Μπουκέ να αλλάζει τα δεδομένα με μια αδιανόητη αποβολή σε καθοριστικό σημείο, με αποτέλεσμα η Σλάβια Πράγας να φτάσει στη νίκη με 2-0 και να έχει ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης στα play offs του Conference League.  

Με σκληρό τρόπο επέστρεψε στις ευρωπαϊκές μάχες, μετά από απουσία 5 ετών, ο Παναθηναϊκός.

Κυρίως γιατί έδειξε πως παρά τις σημαντικές απουσίες είχε φέρει στα μέτρα του την αναμέτρηση με τη δυνατή Σλάβια Πράγας, ωστόσο μια αδιανόητη διαιτητική απόφαση άλλαξε τα δεδομένα, του χάλασε το μυαλό και τον οδήγησε σε ήττα με καθαρό σκορ.

Η αποβολή-σκάνδαλο του Παλάσιος στο 40' έδωσε το πάνω χέρι στη Σλάβια Πράγας και σε συνδυασμό με το γκολ που ήρθε γρήγορα στις καθυστερήσεις για το 1-0, την έβαλε σε ξεκάθαρη θέση οδηγού. Ο Γάλλος Μπουκέ επανέφερε τις ισορροπίες με σωστή αποβολή στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά εκεί ο Παναθηναϊκός έβαλε μόνος το χεράκι του για να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Δεν διαχειρίστηκε τον ενθουσιασμό του και έδωσε τον χώρο στη Σλάβια να τον χτυπήσει σε μια αντεπίθεση για το τελικό 2-0, που δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στους Τσέχους.

Ο σχηματισμός

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχοντας να αντιμετωπίσει κάποιες απουσίες (Σένκεφελντ, Αλεξανδρόπουλος), αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες ταλαιπωρήθηκαν από ίωση τις προηγούμενες μέρες, διατήρησε το 4-3-3, επιλέγοντας τον Γκάνεα αντί του Χουάνκαρ στο αριστερό άκρο της άμυνας, μαζί με τους Κώτσιρα, Σάρλια και Μάγκνουσον και τον Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Στα χαφ επέλεξε την τριάδα των Πέρεθ, Κουρμπέλη και Τσέριν και στην επίθεση τον Παλάσιος δεξιά, τον Αϊτόρ αριστερά και τον Ιωαννίδη στην κορυφή. Από την πλευρά της η Σλάβια προτίμησε το κλασικό 4-2-3-1.

Το παιχνίδι στα μέτρα του

Ο Παναθηναϊκός άργησε περίπου 10 λεπτά να βρει τον ρυθμό που ήθελε στην αναμέτρηση. Σε αυτό το διάστημα δεν μπόρεσε να κρατήσει αρκετά την μπάλα, με αποτέλεσμα η Σλάβια να βγάζει μια πίεση και επιθέσεις από τα δεξιά με τον Ντουντέρα. Χωρίς όμως να απειλεί ουσιαστικά τους «πράσινους», οι οποίοι έκλειναν καλά τους χώρους με τους Κουρμπέλη και Πέρεθ, ενώ ο Μάγκνουσον κέρδιζε τις μονομαχίες στον αέρα.

Ειδικά μετά το 10' έφερε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι στα μέτρα του, καθώς άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα και να αρχίσει να δημιουργεί απειλητικές καταστάσεις με τους Παλάσιος και Αϊτόρ. Ο Αργεντινός μάλιστα είχε και την πρώτη τελική στην εστία με ένα δυνατό σουτ από δεξιά στο 23'.

Το τίναξε στον αέρα ο Γάλλος Μπουκέ

Κι ενώ ο Παναθηναϊκός έδειχνε να πηγαίνει το ματς όπως το ήθελε να μην απειλείται ούτε στο ελάχιστο, ο Γάλλος διαιτητής Μπουκέ άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες. Στο 40' μετά από εξαιρετική ενέργεια ο Παλάσιος μπήκε στην περιοχή με τον Σάντος να τον γκρεμίζει, έχοντας ωστόσο καταφέρει να βρει πρώτα την μπάλα και να γλιτώσει το πέναλτι. Ο Αργεντινός δεν διαμαρτυρήθηκε καν και προς έκπληξη όλων ο Γάλλος σταμάτησε το παιχνίδι για να δείξει... δεύτερη κίτρινη στον Παλάσιος για θέατρο και να τον αποβάλει! Σε μια απόφαση-ΣΚΑΝΔΑΛΟ που άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε το πάνω χέρι στη Σλάβια.


Και μάλιστα άμεσα, καθώς στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, μετά από λάθη και αδράνεια σε ένα κόρνερ (με υποψία φάουλ και στον Μπρινιόλι), ο Στρανζ από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.


Πάλεψε με Σπόραρ και Βαγιαννίδη, αλλά...

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έριξε στη μάχη τον Σλοβένο φορ Άντραζ Σπόραρ και τον Γιώργο Βαγιαννίδη αντί των Αϊτόρ και Ιωαννιδη. Μια κίνηση που απέδωσε αφού αρχικά ο Σπόραρ κέρδισε την αποβολή του Σάντος και έφερε τις δύο ομάδες στα ίσα με 10 παίκτες, ενώ στη συνέχεια ο Βαγιαννίδης με την πίεσή του δημιούργησε απειλητικές προϋποθέσεις, χάνοντας και μια μεγάλη ευκαιρία για γκολ.


Ωστόσο, πάνω στον ενθουσιασμό και την πίεση για να ισοφαρίσει αμέσως μετά την αποβολή, ο Παναθηναϊκός αδράνησε στην πρώτη εξαιρετική αντεπίθεση της Σλάβια, η οποία αρχικά είχε δοκάρι με τον Έβερτον, αλλά στη συνέχεια σκόραρε με τον Ούσορ για το 2-0, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την υπόθεση πρόκριση για τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς της Λεωφόρου στις 11/8.

Στο υπόλοιπο του αγώνα δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο, οι Τσέχοι διατήρησαν την κατοχή της μπάλας και το σκορ που τους βόλευε, αλλά τουλάχιστον ο Παναθηναϊκός δεν βγήκε οριστικά νοκ άουτ και θα παλέψει για την ανατροπή σε μια εβδομάδα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γίντριχ Τρπισόφσκι): Μάντους, Ντούντερα (46’ Ουσόρ), Ούσου, Σάντος, Ντόρλεϊ, Τιεχί (46’ Εβερτον), Χόλες, Σραντς (72’ Μάζοχουστ), Τραορέ (88’ Πρόβοντ), Ολαγίνκα, Λινγκρ (57’ Σεβτσίκ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σάρλια (88’ Πούγγουρας), Μάγκνουσον, Γκάνεα, Πέρεθ, Κουρμπέλης (72’ Καμπετσής), Τσέριν, Παλάσιος, Ιωαννίδης (46’ Σπόραρ), Αϊτόρ (46’ Βαγιαννίδης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ