ΣΠΟΡ

Αντίστροφη μέτρηση για τους τελικούς μπάσκετ στην Α1 με την κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών

Αντίστροφη μέτρηση για τους τελικούς μπάσκετ στην Α1 με την κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τους τελικούς της Α1 στο μπάσκετ, με την μάχη των «αιωνίων» για το πρωτάθλημα να επισκιάζει την αναμέτρηση Άρη-ΑΕΚ για την 3η θέση. Οι προπονητές των 4 ομάδων έδωσαν την καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον τελικό να παίρνει φωτιά από το αίτημα του Ολυμπιακού στον ΕΣΑΚΕ να τιμωρηθεί ο Αργύρης Πεδουλάκης για την χειρονομία προς τους οπαδούς του Άρη.

2526319


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο «μεγάλος τελικός»

Μέχρι να γίνει γνωστή η καταγγελία του Ολυμπιακού, οι δύο προπονητές έδιναν την δική τους εκτίμηση για τις εφετινές μάχες των «αιωνίων», που ξεκινούν την Πέμπτη στο ΣΕΦ (πλεονέκτημα έδρας των ερυθρόλευκων).

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμος στους τελικούς, χαρακτήρισε ως δυνατά στοιχεία του Παναθηναϊκού το ταλέντο και τους καλούς σκόρερ, αλλά εξέφρασε την σιγουριά πως η ομάδα του είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.

2526339


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι είναι εδώ και όσους συμμετείχαν στο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό. Ήταν πολύ καλό για την ομάδα μας που κατακτήσαμε την 1η θέση της κανονικής περιόδου. Η μάχη ήταν αμφίρροπη. Είναι σημαντικό που έχουμε το πλεονέκτημα, αλλά αν δεν το διαχειριστείς σωστά αυτό μπορεί να είναι αντίστροφο. Ο Παναθηναϊκός έχει τον σεβασμό μας. Όταν περνάς από δύσκολες καταστάσεις σε όλη την σεζόν και μαθαίνεις από τα λάθη σου φτάνεις στο τέλος για να κάνεις το επόμενο βήμα. Ξέρουμε πως η σειρά θα είναι δύσκολη, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας. Έχουμε ξεπεράσει τους τραυματισμούς και μπαίνουμε στην τελική ευθεία έτοιμοι.Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη έχω πει πως είναι πολύ μεγάλος αθλητής. Για όλους τους μεγάλους αξίζει να φεύγουν με την γενικότερη παραδοχή. Το ίδιο θα γίνει και με τον Σπανούλη, όπως έγινε και με άλλα παιδιά. Ο Ελληνας μπασκετμπολίστας πρέπει να τιμάται. Τα παιδιά δουλεύουν και αποτελούν παράδειγμα για τη νεολαία. Αυτοί οι αθλητές έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και τους αξίζει αναγνώριση. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν αναγνωρίζουμε αξίες. Το ελληνικό μπάσκετ σε μία μικρή χώρα είναι πολύ ψηλά και δυστυχώς δεν έχει στο σύνολό του την αναγνώριση που του αξίζει».

Για ταχύρρυθμα μαθήματα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αργύρης Πεδουλάκης, που είπε ότι έχει λόγους να αισιοδοξεί, αλλά και τραυματισμούς παικτών που τον προβληματίζουν (Παπαγιάννης, Γιάνκοβιτς), ενώ ενημέρωσε ότι ο Διαμαντίδης δεν θα κάνει και σήμερα προπόνηση λόγω του τραβήγματος στον προσαγωγό.

2526338


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Είμαι 25 μέρες στην ομάδα. Υπάρχουν θέματα που προβληματίζουν, ενώ υπάρχουν κάποια για αισιοδοξία. Μπορώ να πω ότι έχει φύγει από το DNA της η ομάδα δηλαδή. Αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνικές ομάδες που στηρίζονται στο μυαλό της και κοστίζει στα μεγάλα ματς. Μια σειρά τέτοια είναι με τον Ολυμπιακό, όπου υπάρχουν καταστάσεις εντός κι εκτός που πρέπει να διαχειριστείς. Έχουμε κάποια παιδιά που έχουν παίξει τέτοια ματς, αλλά και αρκετά όχι και αυτό με προβληματίζει. Το πρόβλημα είναι ειδικά τα ψηλά παιδιά. Έφυγε ο Κούζμιτς, έχει χτυπήσει ο Παπαγιάννης, χτύπησε ο Γιάνκοβιτς και ουσιαστικά έχει πρόβλημα η αεροπορία μας και αυτό μας προβληματίζει. Αλήθεια είναι πως τα πέντε παιχνίδια με τον Άρη μάς βοήθησαν. Μας βοήθησαν να δούμε αδυναμίες. Είχαμε περισσότερα παιχνίδια να δούμε video. Όπως είπε και ο Γιάννης (σ.σ. Σφαιρόπουλος) οι τελικοί είναι σαν τις Πανελλήνιες, αλλά εμείς κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα».

Τιμωρία Πεδουλάκη ζητά ο Ολυμπιακός

Κάπου εκεί έγινε γνωστό ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε από τον ΕΣΑΚΕ την τιμωρία του προπονητή του Παναθηναϊκού για την συμπεριφορά του στο πρώτο ματς με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, καταγγελία για την οποία φαίνεται ότι δεν είχαν γνώση στο «τριφύλλι». Ο κύριος Χαλβατζάκης (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ) το επιβεβαίωσε και ο κόουτς του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκε: «Θα υπερασπίζομαι κάθε φορά που βλέπω δύο 50αρηδες να την πέφτουν σε ένα παιδί όπως ο Φώτσης που έχει χάσει τη μητέρα του. Θα τον υπερασπίζομαι μέχρι τέλους. Αν ο Ολυμπιακός πιστεύει ότι αυτό είναι λάθος, εγώ θα επιμείνω σε αυτό που έχω μεγαλώσει».

2526333


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σχετική ερώτηση έγινε και στον κόουτς των ερυθρόλευκων, που δεν θέλησε να πει κάτι: «Δεν θα απαντήσω εγώ. Δεν είμαι αρμόδιος».

Ο «μικρός τελικός»

Διαφορετική εκτίμηση είχαν οι προπονητές του Άρη και της ΑΕΚ για την αναγκαιότητα του «μικρού τελικού» (αρχή αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, με τον Άρη να έχει πλεονέκτημα έδρας), αφού δεν υπάρχει αντίκρισμα σε ό,τι αφορά τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

2526336


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Έγινε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Τους συγχαίρω όλους. Είμαστε στην τελευταία στροφή. Σημαντικό ότι είμαστε ξανά στην τετράδα. Επιβεβαίωση των προσπαθειών συνολικά. Σημαίνει καθιέρωση και προοπτική. Τα ματς ίσως δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά και οι δύο ομάδες θα παλέψουν σκληρά. Υπάρχει κίνητρο. Είχαμε μια έντονη σειρά, με πολλά προβλήματα τραυματισμών. Ήμασταν ανταγωνιστικοί, αλλά μας έχει κοστίσει στην κούραση και αυτό πρέπει να διαχειριστούμε. Ξέρουμε τα όπλα μας. Η ομάδα είναι η ίδια από την αρχή και είναι πλεονέκτημα για μας. Να ισοσκελίσουμε τα προβλήματα και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εύχομαι ήρεμα ματς, ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να απολαύσει τα παιχνίδια» είπε ο προπονητής του Άρη Δημήτρης Πρίφτης και συνέχισε: «τα πλέι οφ πρέπει να αφορούν τον πρωταθλητή. Αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, θα έλεγα πως είναι μία περιττή διαδικασία που έχει εμπορικούς λόγους που δεν περιφρονώ. Στην Ευρώπη μετά την 1η και την 2η φάση δεν υπάρχουν αγώνες για τις θέσεις 3-4. Συμφωνώ με τον Γιούρι πως η δουλειά μας είναι στο γήπεδο και πως αν δεν υπάρχουν κίνητρα, πρέπει να τα δημιουργήσουμε».

2526335


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Γιούρι Ζντοβτς από την πλευρά του είχε διαφορετική άποψη και τόνισε ότι η ΑΕΚ θέλει την 3η θέση: «Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ τον κόουτς Σφαιρόπουλο και τον κόουτς Πεδουλάκη που είναι στον τελικό. Επίσης συγχαίρω τον κόουτς Πρίφτη για την προσπάθειά του. Ο Άρης στα ημιτελικά έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια σε όλη την χρονιά , αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εμάς και ειδικά στα ημιτελικά. Ο Ολυμπιακός μάς κατέστρεψε. Περάσαμε αυτή την βδομάδα προσπαθώντας να φτιάξουμε την ψυχολογία μας, να ξεπεράσουμε κάποιους μικροτραυματισμούς και να παρουσιαστούμε έτοιμοι. Πιστεύω στην ομάδα μας. Ο Άρης αυτή την στιγμή έχει καλύτερη χημεία και ψυχολογία. Η δύναμη του Άρη είναι στην έδρα του, αλλά θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την σειρά. Ξέρουμε πως το πρώτο ματς δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε ποιότητα και αρκετούς παίκτες. Δεν κάνω πολιτική (σχετικά με την αναγκαιότητα του τελικού 3ης-4ης θέσης). Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω τους παίκτες για να πάρουν την 3η θέση. Κάποιοι παίκτες δεν είναι χαρούμενοι και το συζητούν. Έχουμε συμβόλαια. Στο τέλος της μέρας είναι σπουδαία για την ΑΕΚ να είναι 3η που θα είναι μεγάλη επιτυχία».

Οι διαιτητές των τελικών

Στην ΕΟΚ έγινε και η κλήρωση για τους δύο πρώτους αγώνες σε μεγάλο και μικρό τελικό.

1ος αγώνας

Τετάρτη 18 Μαϊου
Αλεξάνδρειο 19.00 Άρης-ΑΕΚ Πηλοϊδης-Καρακατσούνης-Σώμος

Πέμπτη 19 Μαϊου
ΣΕΦ 19.30 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός Χριστοδούλου-Σχινάς-Μητσόπουλος

2526312


(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

2ος αγώνας

Σάββατο 21 Μαϊου
ΟΑΚΑ 19.00 ΑΕΚ-Άρης Γκόντας-Φούφης-Μπήτης

Κυριακή 22 Μαϊου
ΟΑΚΑ 19.30 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Αναστόπουλος-Κορομηλάς-Μάνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ