ΣΠΟΡ

Καρέ - καρέ το ολόχρυσο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου: «Δεν μου ξεφεύγει το Παγκόσμιο του χρόνου»

Καρέ - καρέ το ολόχρυσο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου: «Δεν μου ξεφεύγει το Παγκόσμιο του χρόνου»
Το άλμα στα 8,52μ του Έλληνα πρωταθλητή και χρυσού Ολυμπιονίκη στο Τόκιο είναι η μέχρι στιγμής καλύτερη επίδοση στον κόσμο για τη φετινή χρονιά © Intime p.a.

Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο άλμα του μήκους αλλά και στιγμής χαράς και υπερηφάνεια χάρισε για ακόμη μια φορά στους Έλληνες ο πρωταθλητής μας Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.  

Το άλμα στα 8,52μ του Έλληνα πρωταθλητή και χρυσού Ολυμπιονίκη στο Τόκιο είναι η μέχρι στιγμής καλύτερη επίδοση στον κόσμο για τη φετινή χρονιά.

Ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ήταν πάρα πολύ καλός ο αγώνας για εμένα. Έκανα αυτό που ονειρευόμουν, αυτό που πίστευα ότι μπορώ. Μεγάλο άλμα, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Μπορεί ο αθλητής το ρεκόρ του οποίου κατέρριψα να ήταν εδώ, λέτε να ήταν εδώ; Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, πραγματικά δεν υπάρχει κενή θέση.

Η κερκίδα στο μήκος ήταν γεμάτη από την οικογένειά μου, τους φίλους μου, από την εθνική ομάδα, τους ευχαριστώ πολύ, φοβήθηκα κερκίδα. Είπα πριν από τον αγώνα στα παιδιά της ομάδας ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορείς να ρυθμίσεις το άκυρο, παρά να πατήσεις πίσω. Από εκεί και πέρα ​​έκανα ένα safe άλμα, στο 8μ.52 είχα άπνοια και λέω "εδώ είμαστε". Έπρεπε να το πω, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να βγει κόντρα αέρας, να βγει κρύο, έπρεπε να είμαι ασφαλής.

Ακόμα κι αν χάνω μερικούς αγώνες δεν έχει σημασία, γιατί είμαι σταθερά στο βάθρο, ακόμη και στα Diamond League, όλοι χάνουμε. Υπάρχει πολλή πίεση, είναι αρκετά δύσκολο αλλά το παλεύω και στους αγώνες μεταλλίου το γουστάρω πολύ. Σκεφτείτε ότι το πρώτο μου άλμα στο προκριματικό ήταν ένα μέτρο κάτω. Τώρα σιγουριά με τη φορά μου, την έχω δουλέψει τόσο πολύ στο μυαλό μου που δεν μπορούσα να πάω κάτι λάθος. Έλεγα ok, αν έχει καλές συνθήκες, θα είμαι ok.

Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, ό,τι καλύτερο μπορώ. Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει. Είμαι πολύ χαρούμενος, χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ αγώνα, μεγάλη επίδοση. Αυτό ψάχνω σε κάθε διοργάνωση. Μπορούσα και στο Παγκόσμιο, αλλά είναι δύσκολο, εντάξει. Ήμουν δεύτερος, ok.

Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάζω».

Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, συνεχάρη τους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο, τονίζοντας ότι «μας κάνουν όλους περήφανους και χαρούμενους». Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές μας που υψώνουν τη γαλανόλευκη στα βάθρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου #Munich 2022. Αντιγόνη, Μίλτο, Αντώνη σάς ευχαριστούμε. Τα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται εκεί, οδηγούν τη χώρα μακριά και ψηλά. Μας κάνουν όλους περήφανους και χαρούμενους».

Συγχαρητήριες αναρτήσεις έκαναν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ακόμα μια μεγάλη διάκριση για τον χρυσό Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος Μίλτο Τεντόγλου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Χρυσό μετάλλιο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο, το δεύτερο σήμερα για τα ελληνικά χρώματα. Θερμά συγχαρητήρια!», προσθέτει.

«Ελλάδα από Χρυσό! Οι επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό συνεχίζονται», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter. «Μετά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στα 35 χλμ βάδην, ήρθε ένα ακόμη αυτό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος. Συγχαρητήρια!», προσθέτει.

Μια ακόμα σπουδαία εμφάνιση

Ο κορυφαίος άλτης στο άλμα εις μήκος τα τελευταία χρόνια έκανε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μοναχο και χάρισε στη χώρα μας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά από αυτό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35χλμ βάδην.

Ο Τεντόγλου έδειξε από νωρίς ότι μπορεί να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018, στο Βερολίνο. Στην πρώτη του προσπάθεια άγγιξε τα 8,5 μέτρα αλλά προς απογοήτευσή του ήταν άκυρος για χιλιοστά.

Στο δεύτερο άλμα, ωστόσο, ήταν πολύ προσεκτικός και πατώντας 16 εκατοστά πίσω, προσγειώθηκε με άνεση στα 8.23μ. και στην πρώτη θέση μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Απελευθερωμένος από το άγχος, ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε ακόμα καλύτερο άλμα στην τρίτη προσπάθεια. Έκανε 8.35μ., τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του φέτος και εδραιώθηκε στην πρώτη θέση.

Και στην τέταρτη προσπάθεια ο Έλληνας πρωταθλητής «πέταξε» και προσγειώθηκε στα 8.52μ., κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων και κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο.

Έτσι, ο Μίλτος Τεντόγλου πρόσθεσε ένα ακόμα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση στη συλλογή του, όντας χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χρυσός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022, χρυσός στο Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, του κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη και το 2021 στην Πολωνία. Επίσης ήταν αργυρός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον το 2022.

Τα αποτελέσματα του τελικού στο άλμα εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52 - Χρυσό μετάλλιο

2. Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς (Μ. Βρετανία) 8.06 - Aσημένιο μετάλλιο

3. Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.06 - Χάλκινο μετάλλιο

4. Ζιλ Πομερί (Γαλλία) 8.06

5. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 7.98

6. Χένρικ Φλάτνες (Νορβηγία) 7.83

7. Έκτορ Σάντος (Ισπανία) 7.82

8. Μάρκο Τσέκο (Κροατία) 7.77

9. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.66

10. Ρέινολντ Μπάνιγκο (Μ. Βρεταναία) 7.66

11. Λάζαρ Άνιτς (Σερβία) 7.37

-. Ίνγκαρ Κίπλεσουντ (Νορβηγία) - Ακυρώθηκε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ