ΣΠΟΡ

Η ΔΟΕ θα αποκλείσει 31 αθλητές από προηγούμενους Ολυμπιακούς που βρέθηκαν ντοπέ!

Η ΔΟΕ θα αποκλείσει 31 αθλητές από προηγούμενους Ολυμπιακούς που βρέθηκαν ντοπέ!

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε δείγματα αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) και του Λονδίνου (2012) και 31 εξ αυτών βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών και δεν θα λάβουν μέρος στο Ρίο.

454 δείγματα αθλητών, που πήραν μέρος στους Αγώνες του Πεκίνου, επανεξετάστηκαν με νέες τεχνικές και μετρήσεις και η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι 31 αθλητές (που δυνητικά θα μπορούσαν να αγωνιστούν το καλοκαίρι στην Βραζιλία) από 6 αθλήματα βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών και θα αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η ΔΟΕ πάντως δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα.

IOC


(Πηγή: IOC / www.olympic.org)

Θα ακολουθήσει η εξέταση άλλων 250 δειγμάτων από το Λονδίνο (2012) και εφόσον βρεθούν και εκεί ντοπαρισμένοι αθλητές, η ΔΟΕ θα τους αποκλείσει από τους Αγώνες. Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της επανεξέτασης γίνεται ακριβώς με στόχο να προφυλαχθούν οι «καθαροί αθλητές».

2016 05 09T195040Z 1044246074 S1BETDCMAAAA RTRMADP 3 OLYMPICS RIO


(Το εργαστήριο αντι-ντόπινγκ στο Ρίο - Πηγή: Reuters / Ricardo Moraes)

Η τεχνολογία και οι νέες διαδικασίες δίνουν τώρα την δυνατότητα στην WADA να «συλλάβει» τους «παραβάτες», που λόγω κενού τεχνογνωσίας την εποχή των Αγώνων σε Πεκίνο και Λονδίνο την είχαν «γλυτώσει». Εκτός από αυτά τα δείγματα, η ΔΟΕ θα επανεξετάσει και όλα τα δείγματα των Ολυμπιονικών από το 2008 και το 2012, επίσης σε μια προσπάθεια να "δικαιώσει" τους αθλητές που ήταν νόμιμοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ