ΣΠΟΡ

Eurobasket 2022: Ένας Γιάννης δε φέρνει την Άνοιξη - Εκτός τετράδας η εθνική με κακό μπάσκετ

Eurobasket 2022: Ένας Γιάννης δε φέρνει την Άνοιξη - Εκτός τετράδας η εθνική με κακό μπάσκετ
Το ταξίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των υπολοίπων παικτών τελείωσε στα προημιτελικά AP/Michael Sohn

Η Εθνική ομάδα υπέστη στραπάτσο με 107-96 στο Βερολίνο απέναντι στην Γερμανία και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ.

Στο τείχος του Βερολίνου τελείωσαν τα όνειρα και οι μεγάλες προσδοκίες για την Εθνική ομάδα που ηττήθηκε (107-96) από την Γερμανία και ολοκλήρωσε άδοξα την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ σε αντίθεση με τους οικοδεσπότες που θα συναντήσουν στα ημιτελικά της Παρασκευής (16/9) την Ισπανία.

Το ταξίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των υπολοίπων παικτών τελείωσε στα προημιτελικά, ενώ ο Έλληνας σούπερ σταρ αποβλήθηκε κιόλας με δυο αντιαθλητικά φάουλ στο τελευταίο 5λεπτο του αγώνα και λίγο αργότερα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Γερμανών Ντένις Σρέντερ.

Οι Γερμανοί με απίστευτη ευστοχία στο ξεκίνημα της αναμέτρησης από τα 6.75 πήραν από την αρχή το προβάδισμα (14-5 στο 2.30’’) με τους Ντένις Σρέντερ και Αντρέας Ομπστ. Οι συνεργασίες Γιάννη Αντετοκούνμπο-Γιώργου Παπαγιάννη έδιναν λύσεις για την ελληνική ομάδα (16-9 στο 3.40’’), αλλά αμυντικά η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα. Τα τρίποντα Όμπστ και Βάγκνερ επέτρεπαν στην ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ να έχει μια απόσταση ασφαλείας (22-11 στο 4.20’’) καθώς σούταραν με το εντυπωσιακό 6/7 τρίποντα!

Στο εκρηκτικό ξεκίνημα των Γερμανών απάντησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο 10λεπτο σηκώνοντας όλο το βάρος του παιχνιδιού και σε 8.18 λεπτά στην πρώτη περίοδο πρόλαβε να σημειώσει 13 πόντους με 6/7 σουτ εντός παιδιάς, να μαζέψει 4 ριμπάουντ και να μοιράσει 3 ασίστ.

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η πρώτη περίοδος στο -4 (31-27, στο 10’), καθώς η διαφορά έφτασε και στο +11 (25-14 στο 5’) για την παρέα του Ντένις Σρέντερ και του Μάουντο Λο. Τα 8/12 τρίποντα δεν ήταν κάτι φυσιολογικό και υπό αυτή την έννοια η Εθνική ομάδα βρίσκοντας τον τρόπο να σκοράρει ήταν σε… απόσταση αναπνοής.

Στην δεύτερη περίοδο, η είσοδος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και η καλή του άμυνα έδωσαν καλύτερο ρυθμό επιθετικά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρήκε επιθετικά στήριγμα στο πρόσωπο του Λαρεντζάκη και με δυο τρίποντα επέτρεψε στην Εθνική να πλησιάσει σε 42-40 (στο 25’). Με δυο ελεύθερες βολές του Γιάννη Αντετοκούνμπο η «επίσημη αγαπημένη» βρέθηκε σε θέση… οδηγού (44-46 στο 26.40’’).

Δυο τρίποντα του Ομπστ έδωσαν προσωρινά προβάδισμα στην Γερμανία (53-51 στο 28’), αλλά στο τελευταίο 2λεπτο ο Κώστας Σλούκας με άμυνες στον Σρέντερ και ένα εντυπωσιακό «buzzer beater» έστειλε την ελληνική ομάδα στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με έναν αέρα 4 πόντων (57-61 στο 20’).

Το τρίτο 10λεπτο ήταν καταστροφικό για την Εθνική ομάδα καθώς στα πρώτα 6λεπτά οι διεθνείς σημείωσαν μόλις 1 πόντο και δέχθηκαν 20! Με 15/23 τρίποντα σ’ αυτό το σημείο οι Γερμανοί προηγήθηκαν με 15 πόντους (77-62 στο 26’) βάζοντας τους κανόνες στο παιχνίδι. Αξιοποίησαν όλα τα «μις-ματς» που έδωσε η ελληνική ομάδα με το χαμηλό σχήμα και με ενέργεια από τα γκαρντ είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιμετωπίστηκε με κλειστή άμυνα και με δύσκολα σουτ μπόρεσε να φέρει την Εθνική ομάδα στο -12 (83-71 στο 30’) στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ έλεγξαν την «εναέρια κυκλοφορία» και με τις δεύτερες επιθέσεις τους «πλήγωσαν» την ελληνική ομάδα που προσπάθησε να επιστρέψει στην τελευταία περίοδο (87-78 στο 32’), αλλά εκεί ο Φρανζ Βάγκνερ ευστόχησε από τα 6.75 και στη συνέχεια ο Γιοχάνες Τίμαν ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +16 (96-80 στο 34.30’’) «κλειδώνοντας» τη νίκη για την Γερμανία που πήρε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά, όπου θα αναμετρηθεί την Παρασκευή (16/9) με την Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ