ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης 68-71: Πάλεψε, αλλά «αστόχησε» στην πρεμιέρα

Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης 68-71: Πάλεψε, αλλά «αστόχησε» στην πρεμιέρα
Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα ο Παναθηναϊκος INTIME

Ο Παναθηναϊκός έδωσε μεγάλη μάχη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, αλλά η απελπιστική του αστοχία, του στέρησε τη νίκη στην πρεμιέρα της Euroleague.

Οι «πράσινοι» με ενέργεια από τον -όχι όσο θα περίμενε κανείς, αλλά παθιασμένο- κόσμο που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ πάλεψαν μέχρι το τέλος απέναντι στην περσινή φιναλίστ, Ρεάλ Μαδρίτης και διεκδίκησαν μια τεράστια νίκη, αλλά στο τέλος πλήρωσαν την αστοχία τους (15/40 δίποντα, 9/28 τρίποντα, 11/21 βολές).

Ο Μάριους Γκριγκόνις έμεινε πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό για ένα ακόμα ματς (5 πόντους με 2/14 σουτ). Ο Ντέρικ Ουίλιαμς ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ, αλλά ήταν άστοχος από τη γραμμή των βολών (5/10), ενώ ο Πάρις Λι είχε 12 πόντους, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, αλλά και 2 κακές επιλογές στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι «πράσινοι» έδειξαν ένα εξαιρετικό πρόσωπο αμυντικά, έβγαλαν ενέργεια και πάθος στο παρκέ και αν σκεφτούμαι πως η ομάδα βρίσκεται ουσιαστικά σε φάση... προετοιμασίας, με τους Γκριγκόνις και Πονίτκα να έχουν ενσωματωθεί εδώ και μόλις μια βδομάδα και τον Νέιτ Ουόλτερς να απουσιάζει με τραυματισμό, τότε η βελτίωση μοιάζει δεδομένη.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς σε σχέση με τα δύο παιχνίδια του Σούπερ Καπ είχε μια αλλαγή στην αρχική πεντάδα, με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη στη θέση του αδερφού του Παναγιώτη και τους «συνήθεις ύποπτους» μέχρι τώρα Λι, Γκριγκόνις, Ουίλιαμς και Παπαγιάννη. Το πρώτο 5λεπτο οι δύο ομάδες με έμφαση στην άμυνα και στόχευση στο χαμηλό post πήγαιναν χέρι-χέρι (9-10), ωστόσο η είσοδος του Μάριο Χεζόνια (ο οποίος αποδοκιμάστηκε) άλλαξε την κατάσταση υπέρ της Ρεάλ. 8 πόντοι του Κροάτη με 3/3 σουτ έφεραν τους «πράσινους» στο -8 (13-21), αλλά με αύξηση της πίεσης στην άμυνα και καλές επιλογές από τον Μποχωρίδη μείωσαν στον πόντο στο τέλος του δεκαλέπτου (22-23).

Μάλιστα, με τον Έλληνα γκαρντ να σκοράρει και τον Άντριους να πετυχαίνει 2 βολές ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αλλά στη συνέχεια ένα μίνι μπλακ άουτ (4 λεπτά χωρίς εύστοχο εντός παιδιάς) έφερε ξανά τη Ρεάλ σε θέση οδηγού (28-32). Μπολτάουζερ και Πατέρνικο έβαλαν «φωτιά» στο ΟΑΚΑ με 2-3 εξωφρενικές αποφάσεις εις βάρος του «τριφυλλιού», αλλά οι παίκτες του Ράντονιτς πήραν ενέργεια από τον κόσμο και με τους Ουίλιαμς και Πονίτκα πρωταγωνιστές προσπέρασαν (34-32), για να διαμορφώσει ο Ταβάρες το 37-38 του ημιχρόνου.

Οι «πράσινοι» έβγαλαν μαχητική διάθεση στο πρώτο μέρος, αλλά η μεγάλη αστοχία (7/18 δίποντα, 5/15 τρίποντα και 8/15 βολές, με τον Γκριγκόνις να έχει 1/8 σουτ) τους απέτρεψε από ένα καλύτερο σκορ. Το καλό για τον Παναθηναϊκό ήταν το 7-4 στην αναλογία ασίστ-λάθη, σε σχέση με το 6-6 της Ρεάλ, ενώ ο Τσους Ματέο χρεώνεται ότι ξέχασε στον πάγκο τον Χεζόνια (μόλις 7 λεπτά στο πρώτο μέρος).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε νευρικά για τις δύο ομάδες, με τον Ουίλιαμς να χάνει ένα καόμα ζευγάρι βολών. Ο Ταβάρες πέτυχε το πρώτο καλάθι μετά από 2 λεπτά, αλλά ο Παναθηναϊκός με τρομερή πίεση στην άμυνα, τον Γιώργο Καλαϊτζάκη να κάνει 4 κλεψίματα σε λιγότερο από 5 λεπτά (είχε άλλο ένα από το πρώτο μέρος) και τον Μάριους Γκριγκόνις να πετυχαίνει το πρώτο του τρίποντο (μετά από 5 άστοχες προσπάθειες και 1/10 σουτ) προσπέρασε με 48-45. Σε εκείνο το σημείο (28') μια λάθος απόφαση των διαιτητών στην κατοχή της μπάλας, έφερε τρίποντο για τη Ρεάλ και ένα σερί 0-7 (48-52), με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 51-54.

Δύο μεγάλα τρίποντα από Κοζέρ και Γιουλ στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έφεραν τη Ρεάλ στο +7 (55-62), αλλά με τον Γκουντάιτις να σκοράρει τους 6 πρώτους πόντους της ομάδας του στο δεκάλεπτο και δύο σερί τρίποντα του Λι, έφεραν ξανά τον Παναθηναϊκό μπροστά (63--62 στο 36'). Ωστόσο, προσωπικές ενέργεις του Μούσα, ένα τυχερό τρίποντο του Γιουλ με ταμπλό και τρία σερί χαμένι τρίποντα από Λι (2) και Γκριγκόνις έδωσαν προβάδισμα στη Ρεάλ και εν τέλει τη νίκη.

Δεκάλεπτα: 22-23, 37-38, 51-54, 68-71

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντέγιαν Ράντονιτς): Π. Καλαϊτζάλης, Λι 12 (3), Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης 5 (1), Οουίλιαμς 15 (2), Άντριους 8 (1), Γ. Καλαϊτζάκης 2 (5 κλεψίματα), Πονίτκα 5 (1), Γκριγκόνις 5 (1), Γκουντάιτις 10.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Τσους Ματέο): Κοζέρ 8 (2), Χεζόνια 8 (2), Σέρχιο 2, Ντεκ 9 (13 ριμπάουντ), Πουαριέ 3, Κορνελί 2, Ταβάρες 14 (4 μπλοκ), Γιούλ 6 (2), Γιαμπουσέλε 6, Μούσα 13 (1).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ