ΣΠΟΡ

Αυτοί είναι οι «φύλακες άγγελοι» του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο

Αυτοί είναι οι «φύλακες άγγελοι» του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο
Getty Images / Tony Marshall Stringer

Με τον Ζόρζε Μέντες να «χτενίζει» και σήμερα το συμβόλαιο συνεργασίας του Ζοσέ Μουρίνιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος τεχνικός ετοιμάζει τα πράγματά του για την μετακόμιση στο Όλντ Τράφορντ. Μαζί του οι δύο πιστοί συνεργάτες τους, που δεν φεύγουν ποτέ από το πλάι του στους πάγκους.

Δύο είναι οι άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ δίπλα από τον Ζοσέ Μουρίνιο και είναι μαζί του από το ξεκίνημα στην Πόρτο. Μαζί του νιώθει ασφαλής στα αποδυτήρια. Αυτοί αναμένεται να βρεθούν και στο προπονητικό κέντρο του Κάρινγκτον και να είναι οι «σωματοφύλακες» του Special One. η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήδη ειδοποίησε τους συνεργάτες του Φαν Χάαλ, ότι έληξε η συνεργασία μαζί τους και θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη, αν στα ονόματα, που θα ενταχθούν στο τημ του νέου τεχνικού της ομάδας, δεν συμπεριλαβάνονται εκείνα του Ρουί Φαρία και του Σιλβίνο Λούρο.

GettyImages 485889851


(Πηγή: Getty Images / Christopher Lee - Stringer)

Το «alter ego»

Ο Ρουί Φαρία είναι το άλλο μισό του Μουρίνιο. Όπως ο μέντορας του, δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο αλλά ως απόφοιτος της γυμναστικής Ακαδημίας βρέθηκε στους πάγκους. Σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, που γινόταν στο Καμπ Νου την εποχή, που ο Μουρίνιο ήταν συνεργάτης του Φαν Χάαλ (1997) έγινε η γνωριμία τους. Ο Μου είδε κάτι στον Φαρία, και όταν ανέλαβε την Λεϊρία, τον κάλεσε δίπλα του. Έκτοτε είναι πάντα μαζί.

GettyImages 484233268


(Πηγή: Getty Images / Alex Livesey - Staff)

Ξεκίνησε σαν γυμναστής, αλλά πλέον είναι ο άμεσος συνεργάτης του Μουρίνιο. Ακόμη και όταν άλλος αναφέρεται ως πρώτος βοηθός (όπως ο Στηβ Χόλαντ στην Τσέλσι), όλοι ξέρουν ποιος είναι το νούμερο 2. Όπως λέει ο ίδιος ο Μουρίνιο: «είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα την δουλειά μου, την μεθοδολογία μου και τον τρόπο που σκέφτομαι».

Ο «φύλακας-άγγελος» της εστίας

Όλες οι ομάδες του Μουρίνιο έχουν εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Ο Σιλβίνο Λούρο, πιο γνωστός ως «Σιλβίνο». Την δεκαετία του 80 ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ της Πορτογαλίας, αγωνιζόμενος για την Μπενφίκα και υπερασπιζόμενος την εστία της εθνικής ομάδας μέχρι το 1991 και την εμφάνιση του Βίτορ Μπαΐα.

GettyImages 484984796


(Πηγή: Getty Images / Michael Regan - Staff)

Στην Πόρτο και την Τσέλσι ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων, πλέον όμως στα 57 του χρόνια έχει εξελιχθεί σε άμεσο συνεργάτη. Στις προπονήσεις έχει κυρίαρχο ρόλο ενώ συμμετέχει με τον Φαρία στο «συμβούλιο τακτικής» με τον Μουρίνιο, έχοντας πολλές φορές γνώση του αντιπάλου.

Το υπόλοιπο τημ

Ο Μουρίνιο θα πρέπει να βρει τον άνθρωπο, που θα αναλύει τον αντίπαλο. Ο Ζοσέ Μοράις, που έκανε στην Τσέλσι αυτή την δουλειά, πλέον ακολουθεί «σόλο καριέρα» στην Τουρκία.

GettyImages 495090240


(Πηγή: Getty Images / Clive Rose - Staff)

Ο Κάρλος Λαλίν ήταν ο γυμναστής της ομάδας και συνεργάτης του Φαρία τόσο στην Ρεάλ όσο και την Τσέλσι, αλλά μένει να δούμε εάν θα βρεθεί και στο Κάρινγκτον.

Ο παράγοντας Γκιγγς

Ο Ζοσέ Μουρίνιο πάντοτε είχε δίπλα του κάποιον συνεργάτη, που είχε άμεση σχέση με τον σύλλογο που αναλάμβανε και ο Ράιαν Γκιγγς θα ήταν ιδανικός για την θέση.

Όμως ο Ουαλλός μοιάζει να μην αρκείται πάλι σε ρόλο βοηθού (όπως με τον Μόγιες και τον Φαν Χάαλ) και θα προτιμούσε να του έχει δοθεί η ευκαιρία να καθίσει όχι πια σαν υπηρεσιακός (όπως στο παρελθόν), αλλά σαν κανονικός πρώτος στον πάγκο (με τις ευλογίες και του σερ Άλεξ Φέργκιουσον).

GettyImages 457892476


(Πηγή: Getty Images / Laurence Griffiths - Staff)

Θα μιλήσει σίγουρα με τον Μουρίνιο, αν και το ρεπορτάζ θέλει την Μάντσεστερ να του κάνει πρόταση για να αναλάβει την U-21. Ποτέ δεν είναι κακό να έχεις έτοιμο έναν αντικαταστάτη άλλωστε....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ