ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 98-83: Απολαυστικοί οι «πράσινοι» κατάπιαν τους Βάσκους στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 98-83: Απολαυστικοί οι «πράσινοι» κατάπιαν τους Βάσκους στο ΟΑΚΑ
Ο Παναθηναϊκός πήγε στο 2-5 μετά από 7 αγώνες και θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη για να αντιμετωπίσει τη Φενέρ INTIME

Με εντυπωσιακή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός επικράτησε 98-83 της Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική της Euroleague, στο καλύτερο φετινό του παιχνίδι, όπου είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Οι «πράσινοι» του Ντέγιαν Ράντονιτς έδειξαν μεγάλη βελτίωση σε άμυνα και επίθεση, κρατώντας χαμηλά την Μπασκόνια των 91 πόντων κατά μέσο όρο και πηγαίνοντας οι ίδιοι πάνω από τους 90 πόντους.

Αυτός όμως που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού ήταν ο Νέιτ Ουόλτερς με τη μαγική του εμφάνιση στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε συμμετοχή στους 22 από τους 29 πόντους σε αυτό το διάστημα, πετυχαίνοντας τους 5 και δημιουργώντας τους υπόλοιπους 17 με τις 7 ασίστ που έδωσε.

Η μισή δουλειά είχε γίνει, με τον Γκριγκόνις (13 πόντους) να είναι καταλυτικός στην 4η περίοδο για να ολοκληρωθεί η μεγάλη νίκη, ενώ εξαιρετικοί σε όλο το ματς ήταν και οι Μπέικον (16 πόντοι), Παπαγιάννης (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ), Ουίλιαμς (16 πόντοι) και Πονίτκα (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα).

Πλέον, ο Παναθηναϊκός πήγε στο 2-5 μετά από 7 αγώνες και θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη για να αντιμετωπίσει τη Φενέρ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ στο πρώτο 4λεπτο της αναμέτρησης, καθώς ο Χάουαρντ με δύο μεγάλα σουτ έβαλε την Μπασκόνια μπροστά με 6-12. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, όπου οι «πράσινοι» χαράμισαν ολόκληρη την πρώτη περίοδο, σε αυτή την περίπτωση αντέδρασαν άμεσα. Με σερί 11-0 μέσα σε ένα 3λεπτο κατάφεραν να προηγηθούν με 17-12. Το κακό για τον Ράντονιτς ήταν πως γρήγορα ο Ουόλτερς φορτώθηκε με 2ο φάουλ και βρέθηκε στον πάγκο.

Την ίδια στιγμή ο Γιαβόρ και το παρεάκι του άρχισαν να δείχνουν τις διαθέσεις τους με κάποιες εξωφρενικές αποφάσεις που οδήγησαν στις βολές τους παίκτες της βασκικής ομάδας, με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 22-18 και τον Παναθηναϊκό να έχει μόλις ένα λάθος (αλλά και 3 ασίστ), τη στιγμή που υποχρέωσε σε 5 τους αντιπάλους του. Χαρακτηριστικό πως ο θετικός Παπαγιάννης δεν βγήκε δευτερόλεπτο σε αυτό το διάστημα.

Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Χάουαρντ άρχισε να πυροβολεί ξανά και η Μπασκόνια πήρε εκ νέου προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός επιθετικά, καθώς ο Λι δεν ήταν σε καλή βραδιά δημιουργικά, αλλά και εκτελεστικά στο πρώτο μέρος. Η ομάδα του Ράντονιτς έμεινε για ένα 4λεπτο χωρίς εντός παιδιάς καλάθι και η Μπασκόνια έκλεισε το ημίχρονο στο +5 (38-43).

Το δεύτερο ημίχρονο ωστόσο αποδείχθηκε υπόθεση ενός -σχεδόν- ανθρώπου. Ο Ράντονιτς είχε φροντίσει να ξεκουράσει και να προφυλάξει τον Ουόλτερς στο πρώτο μέρος και στην τρίτη περίοδο ο «ξανθός δαίμονας» του Παναθηναϊκού έκανε ΟΛΗ τη δουλειά. Από τους 29 πόντους που πέτυχαν οι εξαιρετικοί πράσινοι στην τρίτη περίοδο ο Αμερικανός γκαρντ είχε συμμετοχή στους 22, καθώς πέτυχε 5 και δημιούργησε τους 17 με τις 7 ασίστ που έδωσε (δεν είχε καμία στο πρώτο μέρος). Ο Ράντονιτς τον ξεκούρασε για 2 λεπτά ενδιάμεσα, με τον Λι να πετυχαίνει 5 πόντους σε αυτό το διάστημα, ενώ το μόνο καλάθι που δεν είχε συμμετοχή ο Ουόλτερς όσο ήταν στο παρκέ σε αυτή την περίοδο ήταν το buzzer beater του Γκριγκόνις που διαμόρφωσε το 67-59 του τρίτου δεκαλέπτου.

Αυτό το καλάθι ήταν λες και... ξεκλείδωσε τον Λιθουανό άσο. Με τον Ουόλτερς στον πάγκο για ανάσες, ήταν αυτός που κουβάλησε τον Παναθηναϊκό επιθετικά, μαζί με βοήθειες από τον Λι, και έστειλε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (83-69 στο 35').

Δεκάλεπτα: 22-18, 38-43, 67-59, 98-83

ΔΗΜΟΦΙΛΗ