ΣΠΟΡ

Αγώνας επίδειξης από τους αθλητές του «βόλεϊ καθιστών» των παραολυμπιακών

Αγώνας επίδειξης από τους αθλητές του «βόλεϊ καθιστών» των παραολυμπιακών

Σε ένα ξεχωριστό event που διοργανώνεται την Κυριακή στο Καματερό, τα μέλη της πρώην εθνικής του Sitting Volley των Παραολυμπιακών μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα ζωής και αγάπης για τον αθλητισμό και προσκαλούν όλους τους φιλάθλους να τους στηρίξουν με το χειροκρότημά τους.

Η Πετοσφαίριση καθιστών αθλητών (όπως είναι η επίσημη ονομασία του αθλήματος από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή) έκανε την εμφάνισή της το 1956 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αναπηρία. Οι διαφορές μεταξύ Παραολυμπιακού και του «κλασσικού» βόλεϊ είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στο βόλεϊ καθιστών, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες, το φιλέ (δίχτυ) τοποθετείται σε πιο χαμηλό ύψος, ενώ οι αθλητές αγωνίζονται καθιστοί.

Το άθλημα απαιτεί ένταση, αγωνιστικότητα, συνεργασία και στρατηγική από τους συμμετέχοντες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην Πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας.

sittingvolley2004


(Πηγή: www.paralympic.org )

Οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ δύο ομάδων σε κλειστό γήπεδο, σε αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 10 x 6 μέτρων. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι βασικούς παίχτες, ενώ οι αναπληρωματικοί δεν ξεπερνούν τους έξι. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι Αγώνες που συμμετείχε Ελληνική Ομάδα Πετοσφαίρισης Καθιστών. Επίσης η Εθνική Ομάδα έχει αγωνιστεί στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2003, 2005 και 2007.

sittingvolley2

Ο Αθλητικός -πολιτιστικός σύλλογος Άμιλλα Καματερού προσκαλεί όλους τους φιλάθλους να βρεθούν το απόγευμα της Κυριακής στο Καματερό ώστε να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα και με το ζεστό χειροκρότημα και την στήριξη τους στα μέλη της πρώην εθνικής ομάδας να επιβραβεύσουν την προσπάθεια τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Αποδεικνύοντας ότι δικαίωμα στην ζωή και την άθληση έχουν όλοι.

sittingvolley3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ