ΣΠΟΡ

Μουντιάλ 2022: Στους 8 μετά τα πέναλτι η Κροατία - 3-1 την Ιαπωνία με ήρωα τον Λιβάκοβιτς

Μουντιάλ 2022: Στους 8 μετά τα πέναλτι η Κροατία - 3-1 την Ιαπωνία με ήρωα τον Λιβάκοβιτς
Θα αναμετρηθεί για τους 4 με τον νικητή από το ζευγάρι Βραζιλία - Νότια Κορέα AP/Luca Bruno

Η αναμέτρηση Ιαπωνία - Κροατία έμοιαζε η πιο αμφίρροπη έως τώρα στους «16» κι επιβεβαιώθηκε.

Η Ιαπωνία προηγήθηκε με τον Μαέντα, αλλά η Κροατία ισοφάρισε με έναν εκ των ηγετών της, τον Πέρισιτς. Στη συνέχεια κανείς δεν πήρε ρίσκα και το ματς πήγε στην παράταση. Ούτε εκεί βρέθηκε γκολ και μοιραία πήγαν και οι δύο ομάδες στη ρώσικη ρουλέτα.

Εκεί ο Λιβάκοβιτς, «ντύθηκε» Σούμπασιτς που ήταν ήρωας το 2018, έβγαλε τρία πέναλτι των Ιαπώνων και η δευτεραθλήτρια κόσμου πέρασε στο προημιτελικά, όπου περιμένει Βραζιλία ή Νότια Κορέα.

Μοιρασμένη η κατοχή

Οι δύο ομάδες είχαν μοιρασμένη κατοχή της μπάλας από το ξεκίνημα και καμία δεν μπόρεσε να επιβληθεί.

Η Ιαπωνία άγγιξε πρώτη το γκολ, αλλά στο 3’ η κεφαλιά του Τανιγκούτσι στην καρδιά της άμυνας έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Στο 8’ είχε μεγάλη ευκαιρία η Κροατία. Ο Πέρισιτς έκλεψε από τον Τομιγιάσου αριστερά, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε με το δεξί, αλλά ο Γκόντα απέκρουσε, με τον Πέτκοβτις στη συνέχεια να μην μπορεί να εκτελέσει.

Στο 13’ γύρισμα του Ίτο από τα δεξιά, Μαέντα και Ναγκατόμο έκαναν προβολή αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τη μπάλα.

Στο 25’ μπαλιά του Γκβάρντιολ, ο Πέτκοβιτς έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά καθυστέρησε. Στο 28’ συνεχόμενες σέντρες των Κροατών δεν είχαν αποτέλεσμα.

Γκολ ο Μαέντα

Μετά το 35’ η Ιαπωνία πήρε τον έλεγχο και στο 41’ τακουνάκι του Μορίτα, ο Μαέντα από αριστερά έδωσε στον Έντο, αυτός κάθετα στον Καμάντα, ο οποίος εκτέλεσε με το δεξί κι αστόχησε.

Στο 43’, όμως, έγινε το 1-0. Σέντρα από δεξιά του Ντόαν με το αριστερό, γύρισμα του Γιοσίντα (ενώ ο Τανιγκούτσι καλυπτόταν όπως φάνηκε στο VAR) και ο Μαέντα από κοντά με πλασέ άνοιξε το σκορ.

Απάντησε ο Πέρισιτς.

Στο 46’ μακρινό σουτ του Καμάντα ήταν άστοχο.

Στο 55’ η Κροατία βρήκε το γκολ της ισοφάρισης. Σέντρα του Γιουράνοβιτς από δεξιά, τρομερή κεφαλιά του Πέρισιτς στην αριστερή γωνία του Γκόντα για το 1-1.

Στο 57' σουτ του Έντο απέκρουσε σε κόρνερ ο Λιβάκοβιτς.

Στο 63’ θαυμάσιο σουτ εκτός περιοχής του Μόντριτς, απέκρουσε εκπληκτικά ο Γκόντα σε κόρνερ.

Στο 66’ κεφαλιά του Μπούντιμιρ έφυγε άουτ.

Λάθος του Γιοσίντα, αριστερό σουτ του Πέρισιτς κόντραρε στον Τομιγιάσου κι έφυγε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι.

Στην παράταση οι δύο ομάδες έδειχναν κουρασμένες και απέφυγαν τα ρίσκα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθη και ενδεχομένως σε ένα μοιραίο γκολ. Ο Ντάλιτς αναγκάστηκε να βγάλει και τον 37χρονο Μόντριτς. Η μοναδική καλή στιγμή ήταν μία βολίδα του Μιτόμα από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Λιβάκοβιτς είχε απάντηση.

Το δεύτερο ημίχρονο επίσης δεν είχε ρίσκα, αλλά η Κροατία έδειχνε καλύτερη, πιο απειλητική με το φρεσκάρισμα που έκανε ο Ντάλιτς. Στο 120' σουτ του Όρσιτς κόντραρε και στην εξέλιξη νέο σουτ του Μάγερ ήταν άστοχο, έτσι το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι

Μιναμίνο: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς.

Βλάσιτς: 0-1

Μιτόμα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Μπρόζοβιτς: 0-2

Ασάνο: 1-2

Λιβάγια: Δοκάρι

Γιοσίντα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Πάσαλιτς: 1-3

Ιαπωνία (Χαγίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Τανιγκούσι, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Ναγκατόμο (64’ Μιτόμα), Έντο, Μορίτα (106' Τανάκα), Ίτο, Ντόαν (87' Μιναμίνο), Καμάντα (75’ Σακάι), Μαέντα (64’ Ασάνο).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Μπάρισιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Γιουράνοβιτς, Κόβατσιτς (99' Βλάσιτς), Μόντριτς (99' Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (106' Όρσιτς), Κράμαριτς (68’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62’ Μπούντιμιρ - 106' Λιβάγια).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ