ΣΠΟΡ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αξιοποίηση της αθλητικής περιουσίας μας με επίκεντρο το ΟΑΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αξιοποίηση της αθλητικής περιουσίας μας με επίκεντρο το ΟΑΚΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλειστό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. CNN Greece

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, την Τρίτη (13/12) το πρωί παρουσίασε το πρόγραμμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γνωστοποιήθηκε το πλάνο για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, αλλά και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο κλειστό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, πέρα από τον κ. Μητσοτάκη και τον υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον CEO της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, το "παρών" δίνουν εκπρόσωποι της πολιτικής και αθλητικής ζωής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και αρκετοί ακόμα φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Πριν την έναρξη της παρουσίασης, που αφορούσε σε μια σειρά από αλλαγές σε εγκαταστάσεις, ολυμπιακά κέντρα και το Ολυμπιακό Χωριό, προβλήθηκε ένα σχετικό βίντεο.

Η παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

O Λευτέρης Αυγενάκης ξεκινώντας την ομιλία του έκανε αναφορά στις επτά προτεραιότητες που είχε θέσει μαζί με τον πρωθυπουργό, τις οποίες όπως ανέφερε υλοποίησε η κυβέρνηση. Έκανε αναφορά στην καταπολέμηση βίας, κακοδιοίκηση ομοσπονδιών αλλά και στην επιστροφή χρημάτων από το στοίχημα στις ομάδες, κάνοντας λόγο για 300 εκατ. ευρώ που έχουν επιστραφεί στον αθλητισμό μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ανέφερε πως θα ακολουθήσουν και άλλα τον Ιανουάριο.

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο κ. Αθανασίου της Lamda DevelopmentCNN Greece

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ξεπεράσουμε τα 100 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ

«Πράγματι σήμερα είναι μια όμορφη ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, και για το ΟΑΚΑ. Ήμουν 15 χρονών όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στο ΟΑΚΑ στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε Γιουβέντους και Αμβούργο. Και βέβαια, ήμουν εδώ στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δυστυχώς η πορεία των εγκαταστάσεων ήταν διαρκώς πτωτική.

Η χώρα με την κρίση από το 2010 και μετά αμέλησε αυτή την περιουσία της. Αναστράφηκε αυτή η πορεία επί δική μας κυβέρνησης. Κάναμε έναν σχεδιασμό με επίκεντρο το ΟΑΚΑ, σήμερα αυτό το οποίο βλέπετε εδώ είναι μόνο μια μικρή πτυχή ενός συνολικού έργου, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πετύχαμε αυτό το σχέδιο, γιατί είχαμε όραμα, αγαπάμε τον αθλητισμό. Πετύχαμε τον στόχο γιατί κινητοποιήσαμε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά θα ξεπεράσουμε τα 100 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ, τα 54 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στη δημιουργία πισίνας για ΑμΕΑ, τονίζοντας «θέλουμε ο αθλητισμός να είναι για όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις».

«Μου έλεγαν ότι σε όλες οι πισίνες εδώ, πριν γίνουν τα έργα παρέμβασης εδώ στο ΟΑΚΑ, ήταν πράσινο το νερό. Τώρα είναι γαλάζιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.

Αυγενάκης: Ο αθλητισμός μας πηγαίνει μπροστά

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέλυσε διεξοδικά το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αττικής, με όσα έχουν έως τώρα υλοποιηθεί, το σφικτό χρονοδιάγραμμα διετίας, τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και τους εξασφαλισμένους πόρους για:

  • το νέο ΟΑΚΑ 2.0,
  • το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού που ξαναζωντανεύει,
  • την «ανάσταση» των Κλειστών του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία,
  • την μετεγκατάσταση των υποδομών του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και τη συνολική συνεργασία με τη Lamda Development,
  • το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων και
  • το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα.

«Υλοποιούμε, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο Πρόγραμμα -πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής- Αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων. Η κοινωνία, η αθλητική οικογένεια συνολικά, μπορεί πλέον να είναι αισιόδοξη» επισήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε:

«Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την Πολιτεία, η οποία άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα αναγεννούνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια, η οποία δημιουργεί τη νέα γενιά αθλητών. Με μεταρρυθμίσεις, με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με νοικοκύρεμα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, ο αθλητισμός μας αλλάζει.

Ο αθλητισμός μας πηγαίνει -επιτέλους- μπροστά! Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά! Μπροστά για την κοινωνία, μπροστά για τη γενιά που έρχεται».

Ο κ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε για το ΟΑΚΑ:

  1. στην ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου με 11 πισίνες, ύψους 7 εκατ. από τη Lamda Development,
  2. στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού 7 εκατ. της «Στάδιο 2020»,
  3. στην Ενεργειακή Αναβάθμιση όλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, τη συντήρηση των κατασκευών Καλατράβα και την Αναμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου, ύψους 54 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
  4. στην αντικατάσταση όλων των ταρτάν στίβου, ύψους 6 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής,
  5. στην κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών, ύψους 1 εκατ., χορηγία των εταιριών «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ» και «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ»,
  6. στην κατασκευή του νέου κλειστού για ξιφασκία, χάντμπολ και τσιρλίντινγκ, ύψους 7 εκατ. από το ΕΠΑ,
  7. στην ανακαίνιση του προπονητηρίου της άρσης βαρών,
  8. στην ανακατασκευή των πέντε κτηρίων ξενώνων για να αποδοθούν σε αθλητές,
  9. στην παραχώρηση του κλειστού μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός,
  10. στο Smart OAKA σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Για το Ολυμπιακό Χωριό, σε συνεργασία με τη Lamda Development:

  • στην ανακατασκευή της ανοιχτής πισίνας που χρησιμοποιήθηκε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες,
  • στη δημιουργία επιπλέον κλειστού (θόλου), πέραν των δύο υφιστάμενων, για να μεταφερθούν από το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά οι εθνικές ομάδες πάλης, τζούντο και πυγμαχίας.

Για τα κλειστά του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία:

  1. πλήρης ανακαίνισής τους, ύψους 6,5 εκατ. σε συνεργασία με τη Lamda Development και ακόμα,
  2. κατασκευή νέου κλειστού (θόλος),
  3. ανακατασκευή 16 ξενώνων φιλοξενίας αθλητών,
  4. ανοιχτές εγκαταστάσεις μπάσκετ, στίβου κλπ σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Παιανίας.

Για τον ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε πως δεν κλείνει, ότι αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του στο κλειστό κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» και τις ιστιοπλοϊκές στο Μικρολίμανο και πως το διοικητήριο του θα είναι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Ελληνικού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται να δημιουργήσει εκεί η Lamda Development.

H Εταιρία, έως ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο με την ανέγερση και την ανακατασκευή ξενώνων, θα αναλάβει με δικές της δαπάνες (3,5 εκατ.) την προσωρινή φιλοξενία των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά, ενώ χορηγεί ποσά και σε όλα τα σωματεία για να μισθώσουν εγκαταστάσεις έως ότου αποπερατωθούν οι προβλεπόμενες στο Ελληνικό.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε και στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων, την πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε με παραχώρηση μέσω μίσθωσης στην ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά και στις ενέργειες αναβάθμισης του Εθνικού Σκοπευτηρίου στον Βύρωνα, με ανακατασκευή και του πεδίου βολής των 25μ., ύψους 1 εκατ. από το ΕΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, επισήμανε από την πλευρά του: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ιδιωτική εταιρεία, η Lamda Development, αναλαμβάνει την αναβάθμιση πολλαπλών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πέρα από τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αθλητικού πόλου που δημιουργούμε μέσα στο Ελληνικό. Δείχνουμε πλέον στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι στόχος της Εταιρείας είναι η μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού να έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την κοινωνία. Να έχουν δηλαδή οι πολίτες, κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής και οικονομικής αναφοράς, όφελος από το έργο του Ελληνικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ