ΣΠΟΡ

Πελέ, «ο βασιλιάς που άλλαξε τα πάντα»: Ο πλανήτης αποχαιρετά ένα θρύλο

Πελέ, «ο βασιλιάς που άλλαξε τα πάντα»: Ο πλανήτης αποχαιρετά ένα θρύλο
(AP Photo/Matias Delacroix)

«Ο βασιλιάς Πελέ άλλαξε τα πάντα» λέει ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Νεϊμάρ, αποχαιρετώντας το θρύλο των γηπέδων και έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε όσοι λίγοι στην πατρίδα του αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. 

Ο Πελέ, γνωστός απλά ως «βασιλιάς» στην πατρίδα του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη (29 Δεκεμβρίου), βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρο τον πλανήτη.

Χιλιάδες άνθρωποι -πολιτικοί, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί αλλά και απλοί πολίτες- έσπευσαν να αποχαιρετήσουν μέσω κοινωνικών δικτύων τον άνθρωπο που «σφράγισε» το ποδόσφαιρο.

«Πριν τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα σπορ» έγραψε στο Instagram ο Νεϊμάρ.

Και συνέχισε:

«Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε ψυχαγωγία. Έδωσε φωνή στους φτωχούς και τους μαύρους».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Πελέ έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο τη Βραζιλία.

«Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία βελτίωσαν το στάτους τους λόγω του βασιλιά. Έφυγε, αλλά η μαγεία του θα παραμείνει».

https://www.instagram.com/p/Cmw4nDRL5AC

Με τη σειρά του, ο Κιλιάν Μπαπέ, που επίσης χαρακτήρισε τον Πελέ «βασιλιά του ποδοσφαίρου», είπε ότι «ο θρύλος του δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ο Πελέ έχει σκοράρει 1.281 γκολ σε 1.363 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 21ετούς καριέρας του.

Μάλιστα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα 77 φορές σε 92 ματς με τα χρώματα της Βραζιλίας. Είναι ο μοναδικός παίκτης στον κόσμο που έχει κερδίσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1958, το 1932 και το 1970 ενώ το 2020 κέρδισε τον τίτλο του «Παίκτη του Αιώνα» της Fifa.

«Ένα απλό αντίο στο διαχρονικό Βασιλιά Πελέ δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσουμε τον πόνο που πνίγει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο αυτή τη στιγμή» τόνισε με τη σειρά του ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, και συνέχισε: «

Η φροντίδα που μου έδειχνε επέστρεφε και από πλευράς μου κάθε στιγμή που περνούσαμε μαζί αλλά και όταν ήμασταν χώρια. Η μνήμη του θα ζει για πάντα μέσα σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο».

Ο Λιονέλ Μέσι, λιτά, έγραψε:

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ».

https://www.instagram.com/p/Cmw6mZLL24z

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε με τη σειρά του:

«Για ένα σπορ που φέρνει κοντά τον πλανήτη όπως κανένα άλλο, η άνοδος του Πελέ από τη φτώχεια σε έναν θρύλο του ποδοσφαίρου είναι μια ιστορία για το τι είναι εφικτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα:

«Το παιχνίδι. Ο Βασιλιάς. Η αιωνιότητα».

Ο πρόεδρος της Fifa Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε πως η καρδιά του έχει σπάσει και πως πρόκειται για μια «πραγματική τραγική ημέρα για το ποδόσφαιρο».

Χαρακτήρισε δε, τον Πελέ, «αθλητή του αιώνα».

«Ο Πελέ δοκίμασε πράγματα που άλλοι παίκτες ούτε θα ονειρεύονταν…» είπε, συμπληρώνοντας:

«Σήμερα, ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί το χαμό του Πελέ, του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών».

Η Σάντος, η ομάδα του Πελέ, ανάρτησε μια φωτογραφία ενός στέμματος με τη λέξη «αιώνιος».

Η Fifa γράφει σε tweet της:

«Πελέ, ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένας θρύλος του παιχνιδιού μας. Αναπαύσου εν ειρήνη αιώνιε βασιλιά».

Ο συμπαίκτης του Πελέ στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958 και 1962 Μάριο Ζαγκάλο είπε:

«Ο φίλος μου σε τόσες νίκες, τίτλους και κοινές ιστορίες… Αφήνει μια αιώνια και αξέχαστη παρακαταθήκη».

Η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μίλησε για έναν εκφραστή της νικηφόρας Βραζιλίας.

«Ο Πελέ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τον καλύτερο αθλητή όλων των εποχών. Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου ήταν ο απόλυτος εκφραστής μιας νικηφόρας Βραζιλίας, ποτέ δεν φοβόταν καμία δυσκολία. Ένα μαύρο, φτωχό αγόρι που γεννήθηκε στο Tres Coracoes, μας έδειξε ότι υπάρχει πάντα ένα νέο μονοπάτι. Υποσχέθηκε στον πατέρα του ότι θα κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και μας έφερε τρία, εκτός από το ότι σημείωσε 95 γκολ σε 113 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Ο Βασιλιάς μας έδωσε μια νέα Βραζιλία και μπορούμε μόνο να τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά του. Ευχαριστούμε, Πελέ».

Πριν από το ματς μεταξύ της Μαρσέιγ και της Τουλούζ, οι παίκτες, εμφανώς συγκινημένοι, αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Πελέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ