ΣΠΟΡ

«Έφυγε» ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

«Έφυγε» ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι
REUTERS/Andreas Meier/File Photo

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας, πέθανε από σηπτικό σοκ.

Ο θρύλος της πυγμαχίας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τελευταίες πληροφορίες τον έφεραν κοντά στο θάνατο.

"Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είναι θέμα ωρών", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο λογαριασμό του στο twitter, οι αμέτρητοι θαυμαστές του ανά τον κόσμο, βλέπουν, πλέον, αυτήν την ανάρτηση:

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.

Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των "Μαύρων Μουσουλμάνων" και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το "όνομα ενός δούλου".

Tο 1967 αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία και να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Man, I ain't got no quarrel with them Vietcong» (Φίλε, δεν έχω λόγο να μαλώσω με αυτούς τους Βιετκόνγκ).

Φυλακίστηκε, του αφαιρέθηκαν οι τίτλοι του και του απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε αγώνες πυγμαχίας για τρία χρόνια και έξι μήνες. Πάλευε να τα φέρει βόλτα με ομιλίες και εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ, ενώ έχανε τα καλύτερα χρόνια του σαν πυγμάχος. Όσο, όμως, οι «φωνές» κατά του πολέμου στο Βιετνάμ αυξάνονταν, έτσι αυξανόταν και η φήμη του Μοχάμεντ Άλι.

Το 1974 ξανάγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, κερδίζοντας τους τίτλους του WBA και του WBC, όταν νίκησε με νοκ αουτ (στον 8ο γύρο) τον Τζορτζ Φόρμαν σε έναν αγώνα που έγινε στην Κινσάσα του τότε Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και έμεινε στην ιστορία ως «βροντή στη ζούγκλα»( Rumble in the Jungle)

Έχασε τον τίτλο του από τα σημεία από τον Λέον Σπινκς στις 15 Φεβρουαρίου του 1978 και τον ανέκτησε στη ρεβάνς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το "Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας", ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το "Κέντρο Μοχάμεντ Άλι", αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πατέρας μου Μοχάμεντ Άλι

Μοχάμεντ Άλι: Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρύλο της πυγμαχίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ