ΣΠΟΡ

Μοχάμεντ Άλι: Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρύλο της πυγμαχίας

Μοχάμεντ Άλι: Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρύλο της πυγμαχίας
Action Images / MSI/File Photo

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν γραφτεί για τον Μοχάμεντ Άλι. Θρύλος της πυγμαχίας που μετάλλαξε το άθλημα, ο 74χρονος είναι γνωστός σε πολλούς και θα ξεχαστεί από λίγους.

Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο μυστηρίου που περιβάλλει τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και χρυσό ολυμπιονίκη, όπως αποκαλύπτει ο βιογράφος και προσωπικός του φίλος επί πολλά χρόνια, Ντέιβις Μίλερ στο CNN.

1. Άλλαξε το όνομά του περισσότερες από μια φορές

Αποτελεί πασίγνωστο γεγονός ότι ο Κάσιους Κλέι άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι τη δεκαετία του '60 αφότου ασπάστηκε το Ισλάμ. Όπως λέει όμως ο Μίλερ, πρώτα άλλαξε το όνομά του σε Cassius X, στις 26 Φεβρουαρίου του 1964, λίγες ώρες μετά τη νίκη του επί του Σόνι Λίνστον.

2. Οπαδός του "Σουφισμού"

Όπως προέκυψε αργότερα στη ζωή του πρωταθλητή, ο Μοχάμεντ Άλι άλλαξε κατάτι την πίστη του προς μια πιο "μυστικιστική" σέχτα του μουσουλμανισμού. "Ο Άλι ανακοίνωσε ότι είναι Σούφι κοντά στο 2005, λέγοντας πως από όλες τις σέχτες του Ισλάμ, νιώθει πιο κοντά στον Σουφισμό", λέει ο Μίλερ.

Και συνεχίζει: "Ο Σουφισμός είναι η πιο ειρηνική σέχτα οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρής θρησκείας. Οι Σούφι πιστεύουν ότι το να πλήξεις σκόπιμα κάποιον άνθρωπο αποτελεί πλήγμα σε όλη την ανθρωπότητα".

3. Πάλεψε τραυματίας στη μεγάλη του επάνοδο

Τον Οκτώβριο του 1970 σε ηλικία 28 ετών ο Άλι έδωσε την πρώτη μεγάλη μάχη για την επάνοδό του μετά από τρία χρόνια και επτά μήνες εξορίας από τη στιγμή που είχε αρνηθεί να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Αντίπαλός του ο Νο1 πρωταθλητής βαρέων βαρών, Τζέρι Κουάρι. "Ο Άλι είχε μόνο έξι εβδομάδες να προετοιμαστεί για τον αγώνα", λέει ο Μίλερ.

"Στην προπόνηση όμως, ο φίλος του και πρώην πρωταθλητής Τζίμι Έλις του έσπασε ένα από τα πλευρά του. Ακόμα όμως και με αυτό τον τραυματισμό, ο Άλι δεν ζήτησε αναβολή".

4. Η νόσος Πάρκινσον του δίδαξε νέους τρόπους επικοινωνίας

"Η τέχνη της χειρονομίας είναι πολύ σημαντική γι' αυτόν", λέει ο Μίλερ. Ο Άλι διαγνώστηκε με τη νόσο το 1984 σε ηλικία 42 ετών. "Επικοινωνεί με τα χέρια και τα δάχτυλα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τα μάτια του", προσθέτει ο Μίλερ.

Συμπληρώνει ότι έχει εκπλήξει επισκέπτες κάνοντας ήχους με τα δάχτυλά του, ακόμα και γαργαλώντας το εσωτερικό της παλάμης σε χειραψίες, πειράζοντας έτσι σχεδόν όποιον τον επισκεπτόταν.

5. Είναι ερασιτέχνης μάγος

Σύμφωνα με τον Μίλερ ο Άλι επιδιδόταν σε ταχυδακτυλουργικά κόλπα. "Έκανε ένα κόκκινο κασκόλ από μετάξι να εξαφανίζεται από το χέρι του, δάγκωνε νομίσματα στη μέση και τα ένωνε ξανά και συχνά έκανε ένα παλιομοδίτικο κόλπο. Ένωνε τα πόδια του και σηκωνόταν στα δάχτυλα του ενός ενώ κρατούσε το άλλο τεντωμένο. Μπορούσε έτσι να εμφανίζεται ότι επιπλέει πάνω από το έδαφος", επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ