ΣΠΟΡ

Θύρα 7 - Ολυμπιακός: Μνημόσυνο για τα 42 χρόνια από την τραγωδία με τους 21 νεκρούς

Θύρα 7 - Ολυμπιακός: Μνημόσυνο για τα 42 χρόνια από την τραγωδία με τους 21 νεκρούς
Ο χρόνος σταμάτησε στις 8 Φεβρουαρίου 1981 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, 21 φίλαθλοι του Ολυμπιακού, έχασαν τη ζωή τους στα σκαλιά της Θύρας 7 INTIME / ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το μνημόσυνο για την τραγωδία της Θύρας 7 που έγινε σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός την Τετάρτη. Η 8η Φεβρουαρίου είναι διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες ημέρες για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς το 1981, 21 παιδιά άφησαν την τελευταία πνοή στο Καραϊσκάκη σε μια αναμέτρηση των ερυθρόλευκων κόντρα στην ΑΕΚ.

Μετά από 42 χρόνια, ο Ολυμπιακός έκανε το μνημόσυνο στο φαληρικό γήπεδο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, με την οικογένεια των Πειραιωτών να δίνει το παρών για να τιμήσει τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα.

Στο μνημόσυνο των θυμάτων της Θύρας 7 ήταν πολλοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού αλλά και άλλων ομάδων, ενώ όπως κάθε χρόνο ήταν και οι συγγενείς των 21 ανθρώπων που «έφυγαν» από τη ζωή πριν από 42 ολόκληρα χρόνια.

«Αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», φώναξαν όλοι μαζί για να στείλουν το μήνυμα όσο πιο ψηλά γίνεται, με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη, όπως και τα δάκρυα για τη μεγαλύτερη τραγωδία που συνέβη ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό.

Τη μνήμη των 21 νεκρών τίμησε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσωπικά και σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα το περασμένο Σάββατο όταν και βρέθηκαν στο μνημείο των θυμάτων έξω από το «Γ.Καραϊσκάκης» και άφησαν από ένα λουλούδι.

Στο μνημόσυνο το μεσημέρι της Τετάρτης έδωσε το παρών ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ενώ μαζί του ήταν ο β’ αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης.

Εκεί φυσικά ήταν και ο γ’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Αγραφιώτης αλλά και ο δ’ αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, Κώστας Καραπαπάς. Εννοείται δεν μπορούσε να λείψει και ήταν παρών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φαληρικού γηπέδου, Βασίλης Βασιλειάδης.

Το χρονικό της τραγωδίας

16.58 Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια. Κάποιος χάνει την ισορροπία του, ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Άνθρωποι ποδοπατούνται λίγο προτού φτάσουν στην πόρτα εξόδου που ήταν είτε κλειστή είτε μισάνοιχτη.

17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ.

19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30 Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45 Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

20:15 Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην Θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00 Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15 Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζεται με την παρουσία τους η κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γινόντουσαν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά – σιγά από τα δύο νοσοκομεία…

Ενας από τους τραυματίες, ο 18χρονος τότε, Ηλίας Λύτρας ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 είπε: «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις , δέκα… εκατό»...

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΙ, ΑΘΑΝΑΤΟΙ, ΠΑΡΟΝΤΕΣ…

 • Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
 • Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
 • Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
 • Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
 • Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
 • Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
 • Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
 • Νίκος Φίλος (19 ετών)
 • Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
 • Βασίλης Μάχας (20 ετών)
 • Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
 • Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
 • Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
 • Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
 • Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
 • Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
 • Κώστας Μπίλας (28 ετών)
 • Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
 • Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
 • Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
 • Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ