ΣΠΟΡ

Μαθήματα στους ελεγκτές ντόπινγκ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Μαθήματα στους ελεγκτές ντόπινγκ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μην αφήνετε τον αθλητή μόνο του, μέχρι να έχετε τα δείγματα»... Ο εκπαιδευτής αντιντόπινγκ, Ρισάρ Ντρισκόλ, εξηγεί σε περίπου 30 μαθητευόμενους ελεγκτές που παρακολουθούν σχετικά σεμινάρια, προκειμένου να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το 2024 στο Παρίσι.

Στα τραπέζια, υπάρχουν φιάλες, μπουκάλια με χυμό μήλου -σαν το χρώμα ούρων-, μικρά χάρτινα κουτιά, πλαστικές σακούλες ή ό,τι χρειάζεται για να γίνει ένας έλεγχος. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτού του υλικού, κατέχει και το ειδικό Εγχειρίδιο Αξιωματικού Ελέγχου Ντόπινγκ.

Αυτοί οι 33 μαθητευόμενοι, ανταποκρίθηκαν σε μια αγγελία της Διεθνούς Υπηρεσίας Δοκιμών (ITA) που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του προγράμματος αντιντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ατόμου, είναι η άσκηση ιατρικού ή παραϊατρικού επαγγέλματος ή να είναι αξιωματούχος της αστυνομίας και φυσικά, να χειρίζεται καλά, την αγγλική γλώσσα.

Συνολικά, θα υπάρχουν περίπου 300 ελεγκτές ή «δειγματολήπτες», οι οποίοι θα ελέγχουν τους αθλητές κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, συνοδευόμενοι από 600 «συνοδούς» για να τους βοηθήσουν στα καθήκοντά τους. Η Γαλλική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (AFLD) θα παράσχει αρκετές δεκάδες ελεγκτές, ενώ άλλοι θα προέρχονται από γειτονικές χώρες.

Το Σάββατο 22 Απριλίου, στον πρώτο όροφο της έδρας της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, στο Σεν Ντενί, οι μαθητευόμενοι ελεγκτές εξασκούνται σε ζευγάρια.

Η Σαλομέ Λαμπέρτ, νοσοκόμα αναισθησιολόγος, 32 ετών, από την Λιλ, «αγαπά τον αθλητισμό». Και όπως τονίζει, αυτός, είναι ένας τρόπος συμμετοχής «σε κάτι μεγάλο όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Συνεργάζεται με μια τεχνικό της PMA από το Παρίσι, την 43χρονη, Οντρεϊ Σασπορτάς, επίσης υποστηρίκτρια ενός «καθαρού αθλητισμού» και «λάτρη των σπορ».

Η μία έχει τον ρόλο της αθλήτριας και η άλλη του ελεγκτή, που περιγράφει ακριβώς στην αθλήτρια τι πρέπει να κάνει, γιατί ο αθλητής είναι αυτός που χειρίζεται όλο τον εξοπλισμό. «Ανοίξτε το μπουκάλι, γεμίστε το, κλείστε το, βάλτε το στο χαρτόκουτο, βάλτε το κουτί στην πλαστική σακούλα, σφραγίστε την πλαστική σακούλα».

«Είναι υπερβολικά κανονικοποιημένο», δηλώνει έκπληκτος ο Καρίμ, αστυνομικός στην περιοχή των Παρισίων, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λογικό, καθώς «υπάρχει μεγάλο διακύβευμα».

Παραδείγματος χάριν, είναι απαραίτητο να ελέγχεται τακτικά το όνομα του αθλητή που δοκιμάστηκε, ο αριθμός του δείγματος, η καταγραφή του όγκου των ούρων που συλλέχθηκαν και η σχολαστική συμπλήρωση της σχετικής φόρμας.

Εάν δεν υπάρχουν αρκετά ούρα, δηλαδή τα απαιτούμενα 90 χιλιοστόλιτρα, το πρώτο δείγμα πρέπει να παραμένει σφραγισμένο. Στην συνέχεια, το ανοίγουν ξανά για να το αναμίξουν με το δεύτερο, έτσι ώστε να ληφθούν τα δύο δείγματα Α και Β.

«Συχνά, οι αθλητές είναι νευρικοί και αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη», εξηγεί η Γιασμίνα Γκλαντ Σρέβεν, εκπαιδεύτρια της ITA, σε μια ομάδα μαθητών και προσθέτει: «Πρέπει να τους κάνεις να νιώθουν άνετα».

Οπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πιερ Λεγκανιού, ελεγκτής της AFLD, «μπαίνουμε στην οικειότητα του αθλητή», ενώ η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της AFLD, Αντελίν Μολινά, εξηγεί: «Είναι όντως απαραίτητο να βλέπουμε την ούρηση, άρα και να συνοδεύουμε τους αθλητές στις τουαλέτες. Το 80% των ελέγχων, σχετίζονται με τα ούρα».

Ο Λεγκανιού, πειραματίζεται εδώ και λίγους μήνες -με μεγάλη ικανοποίηση, όπως λέει- με τις συνταγές της μη βίαιης επικοινωνίας όταν εξασκεί το επάγγελμα του, κάτι που του επιτρέπει να απαλλαγεί λίγο από την αστυνομική πτυχή της δουλειάς.

Οι μαθητευόμενοι «δειγματολήπτες», αξιοποίησαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να εκπαιδευτούν στις διαδικασίες αιμοληψίας, καθώς και στην νέα μέθοδο δειγματοληψίας αποξηραμένων σταγόνων αίματος που εφαρμόσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Στο τέλος της τριήμερης εκπαίδευσης, μπορούν ήδη να εργαστούν σε μία διοργάνωση, αρχικά ως παρατηρητές, πριν κάνουν οι ίδιοι δοκιμές. Ο «στρατός» των ελεγκτών πρέπει να είναι έτοιμος σε δεκαπέντε μήνες. Και το έργο του, είναι σπουδαίο, καθώς θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2024, σχεδόν οι μισοί έλεγχοι απ' αυτούς που κάνει συνήθως η Γαλλία σε ετήσια βάση, δηλαδή σχεδόν 6.000 δοκιμές μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ