ΣΠΟΡ

Η Ουκρανή Χάρλαν αντιμετώπισε τη Ρωσίδα Σμιρνόβα, τη νίκησε, αλλά τιμωρήθηκε

Η Ουκρανή Χάρλαν αντιμετώπισε τη Ρωσίδα Σμιρνόβα, τη νίκησε, αλλά τιμωρήθηκε
Η Ουκρανή Ολυμπιονίκης της σπάθης, Ολγα Χάρλαν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προαναγγελθείσα πρώτη αναμέτρηση μίας Ουκρανής και μίας Ρωσίδας οπλομάχου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας που διεξάγεται στο Μιλάνο, δεν είχε καλή κατάληξη.

Η Ολυμπιονίκης της σπάθης, Ολγα Χάρλαν, πήρε την άδεια από τις Aρχές της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει την Αννα Σμιρνόβα, τη νίκησε, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από τους αγώνες, επειδή δεν έδωσε το χέρι στην αντίπαλό της μετά το τέλος του αγώνα.

Για «σκανδαλώδη απόφαση» έκανε λόγο ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μάλιστα ανάρτησε στο twitter μία φωτογραφία της Σμιρνόβα στο πλευρό ενός νεαρού άνδρα με στρατιωτική στολή.

«Οπως μπορείτε να δείτε, (σ.σ. η Σμιρνόβα) θαυμάζει ανοιχτά τον ρωσικό στρατό, που σκοτώνει Ουκρανούς και καταστρέφει τις πόλεις μας» έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ουκρανός αθλητής του ξίφους μονομαχίας, Ιγκόρ Ρεϊζλιν, δεν ανέβηκε στην πίστα για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο Βαντίμ Ανόχιν. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το ουκρανικό υπουργείο Αθλητισμού εξέδωσε διάταγμα, χαλαρώνοντας την απαγόρευση σε αθλητές της χώρας να αντιμετωπίζουν αντιπάλους που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η νέα διάταξη περιλαμβάνει τη φράση «αθλητές που εκπροσωπούν τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας» και ουσιαστικά επιτρέπει στους Ουκρανούς να δίνουν αγώνες με Ρώσους ή Λευκορώσους αντιπάλους, από τη στιγμή που οι τελευταίοι αγωνίζονται ως ουδέτεροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ