ΣΠΟΡ

Πώς παιδόφιλοι εκμεταλλεύτηκαν το ποδόσφαιρο για να κακοποιήσουν εκατοντάδες παιδιά

Πώς παιδόφιλοι εκμεταλλεύτηκαν το ποδόσφαιρο για να κακοποιήσουν εκατοντάδες παιδιά
(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)

Νέες καταγγελίες για το σοκαριστικό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες στη Γκαμπόν έρχονται σιγά – σιγά στο φως, αποκαλύπτοντας καινούργιες πτυχές μιας απίστευτης κτηνωδίας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Σε μεγάλη έρευνά του, το BBC μίλησε με 30 μάρτυρες, που μίλησαν για ένα καλά οργανωμένο δίκτυο που είχε παρεισφρήσει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού για τρεις δεκαετίες.

Ένα από τα θύματα, που αποκάλυψε τα όσα φρικιαστικά έζησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ φοιτούσε σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά κάτω των 17, είπε πως τον ξύπνησαν ένα βράδυ, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, και τους πήγαν σε ένα δωμάτιο με κόκκινα φώτα, γεμάτο γυμνούς άνδρες.

«Άρχισαν να αγγίζουν εμένα και τον φίλο μου και πραγματικά δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει. Άρχισα να προσεύχομαι. Ήθελα να βγω αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Με άρπαξαν και με πέταξαν στο πάτωμα. Υπήρχαν δύο άνδρες ασφαλείας, σαν να ήταν προετοιμασμένοι» αποκάλυψε ο άνδρας, λέγοντας επίσης ότι είδε τους άνδρες πρώτα να βιάζουν το φίλο του.

«Έκλαιγα και ούρλιαζα και ούρλιαζα και ούρλιαζα» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Μου είπαν ότι δεν θα με επέλεγαν ποτέ ξανά να παίξω και πως εάν τολμούσα να μιλήσω σε κανέναν για τα όσα μου είχαν συμβεί, η οικογένειά μου θα δολοφονείτο».

Δεν ξαναέπαιξε ποτέ για την ομάδα της Γκαμπόν.

Ένα από τα πιο τρομακτικά στοιχεία της υπόθεσης, όμως, είναι ότι πολλά από τα παιδιά αυτά θα είχαν σωθεί από τον εφιάλτη, εάν οι Αρχές είχαν λάβει σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες ατόμων που είχαν πληροφορηθεί για το σκάνδαλο.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο διεθνής ποδοσφαιριστής Parfait Ndong, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του όταν… κρέμασε τα παπούτσια του για να στήσει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου.

Ήταν ένα πρόσωπο γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στο χώρο του ποδοσφαίρου στη Γκαμπόν και όταν έμαθε για τα όσα βίωναν τα παιδιά αυτά, πήγε στις αρμόδιες Αρχές και κατέθεσε.

«Έκανα όλα τα βήματα που μπορούσα τότε» είπε στο BBC, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ακαδημίας, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και τον τότε υπουργό αθλητισμού.

«Κανένας δεν θέλει να ακούσει τα όσα είχα να πω» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αγνόησαν πλήρως τις προσπάθειές του.

Το σκάνδαλο άρχισε να ξεδιπλώνεται μόνο όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε την κακοποίηση των παιδιών τον Δεκέμβριο του 2021.

Παιδιά κάνουν προπόνηση ποδοσφαίρου στη Γκαμπόν / (Photo by Ben Radford/Corbis via Getty Images) - Φωτογραφία αρχείου

Τότε, συνελήφθησαν τέσσερις προπονητές, εκ των οποίων οι τρεις παραμένουν τη φυλακή.

Στην «καρδιά» του σκανδάλου βρίσκεται ο Patrick Assoumou Eyi, γνωστός ως «Capello».

Επί δεκαετίες ήταν ο επικεφαλής προπονητής των εθνικών ομάδων νέων της Γκαμπόν και είχε τη δύναμη να αποφασίσει ποια παιδιά θα έπαιζαν σε αυτό το επίπεδο.

«Είχε τη θέση θεού γιατί όλοι τον θεωρούσαν είδωλο… Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι στα εκπαιδευτικά κέντρα, στις ακαδημίες…» είπε ο Ndong.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Capello απομακρύνθηκε από τη θέση του και του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, μετά από σχετική έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής της Fifa.

Προσώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες Αρχές γνώριζαν για την κακοποίηση των ανηλίκων και πότε.

Ο Αλέξις -το όνομα του οποίου έχει αλλαχθεί για να προστατευτεί η ταυτότητά του- έπαιξε στην εθνική νέων και συνέχισε την καριέρα του στην Ευρώπη.

Όπως είπε στο BBC, ο μοναδικός λόγος που μπορεί πλέον να μιλήσει ανοιχτά για τα όσα συνέβησαν είναι επειδή δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα. Διαφορετικά, η ζωή του θα βρισκόταν σε κίνδυνο.

«Εντάξει, συνέλαβαν τον Capello αλλά πόσο καιρό ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για αυτό; Σταμάτησαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτό φτάνει μέχρι την κορυφή αλλά θα κάνουν τα πάντα για να το καλύψουν. Ο Capello είναι το εξιλαστήριο θύμα, θα έπρεπε να κόβονται κεφάλια από την κορυφή» τόνισε ο ίδιος.

Ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο Τζούλιεν, είπε στο BBC ότι κακοποιείτο από την ηλικία των 14 ετών.

«Δεν ξέρω πόσοι προπονητές κακοποιούσαν παιδιά αλλά ας δούμε μόνο τον Capello. Είναι ο πιο γνωστός και το κάνει αυτό τα τελευταία 25 χρόνια με 30 χρόνια. Κάθε χρόνο έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 50 αγόρια -αν όχι και περισσότερα… Και τώρα να σκεφτούμε πόσοι άλλοι ήταν μέλη αυτού του κυκλώματος. Μιλάμε για χιλιάδες αγόρια» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παρότι ακούστηκαν φωνές που ζήτησαν την παραίτηση του Pierre – Alain Mounguengui, του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Γκαμπόν, παρέμεινε στη θέση του και μάλιστα επανεξελέξη και τον Απρίλιο του 2022.

Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, συνελήφθη επειδή δεν ενημέρωσε τις αρχές για εγκλήματα παιδοφιλίας. Σε αντίθεση με τον Capello, η Fifa δεν τον έθεσε σε αργία και συνέχισε να ηγείται της ομοσπονδίας από τη φυλακή.

Τον Μάιο του 2022, η Fifa απέβαλε και επίσημα τον Capello, δύο προπονητές και τον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ακαδημίας αλλά δεν υπήρξαν κυρώσεις για τον Mounguengui.

Η Ομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (Caf) δήλωσε επίσημα ότι ο Mounguengui ήταν «αθώος μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή του» και ζήτησε στον τότε υπουργό Αθλητισμού Franck Nguema τον Απρίλιο του 2022 να αμφισβητήσει την κράτησή του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Caf επισκέφτηκε τον Mounguengui στη φυλακή περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

Περίπου ένα εξάμηνο μετά την φυλάκισή του, ο Mounguengui αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Μόλις πριν από τρεις μήνες, ο Mounguengui εξελέγη στα ανώτερα αξιώματα της Ομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου ενώ σε θέσεις εξουσίας παραμένουν και αρκετοί άλλοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη κακοποιούνται παιδιά» λέει ο Τζούλιεν

Το BBC μετέφερε τις καταγγελίες αυτές στις εμπλεκόμενες ομοσπονδίες και τη Fifa.

Όλες καταδίκασαν την κακοποίηση ανηλίκων, με τον Mounguengui να υποστηρίζει παράλληλα ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο.

Τόσο η Fifa όσο και η Caf αρνήθηκαν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Μάλιστα, η Fifa υπογράμμισε πως η επίσημη έρευνά της, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ