ΣΠΟΡ

Η εθνική μπάσκετ έχασε από την Κροατία και αποκλείστηκε από το προολυμπιακό

Η εθνική μπάσκετ έχασε από την Κροατία και αποκλείστηκε από το προολυμπιακό
EUROKINISSI / ACTION IMAGES

Ούτε στον τελικό του προολυμπιακού δεν κατάφερε να φτάσει η εθνική ομάδα μπάσκετ, που γνώρισε την ήττα από την Κροατία με 61-66 και τα περισσότερα από τα πρόσωπα κλειδιά να είναι σε κακή ημέρα. Οι Κροάτες πιο ψύχραιμοι στο τέλος θα περιμένουν λογικά την Ιταλία (παίζει με την Τυνησία στον 2ο ημιτελικό απόψε) αύριο, στο ματς που δίνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το ματς ουσιαστικά χάθηκε στην 1η περίοδο όταν η εθνική αγνώριστη σε άμυνα και επίθεση, έχασε με επί μέρους σκορ 13-31! Από τα μέσα του δεύτερου 10λέπτου και το 13-37 άρχισε μια υπερ-προσπάθεια να μαζέψει το ματς, κάτι που κατάφερε στην 3η περίοδο, όταν με συνολικό σκορ 35-9 πέρασε και μπροστά με 48-46. Αυτή όμως ήταν η μοναδική φορά που προηγηθήκαμε.

2558094


(Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES)

Στην τελευταία περίοδο εμφανίσαμε πάλι τεράστια αδυναμία στην επίθεση με τους Κροάτες (6 λεπτά χωρίς καλάθι), που έφτασαν στο +12 για να μας αναγκάσουν σε μια ακόμη "ηρωϊκή αντεπίθεση", που όμως δεν μπορεί πάντα να έχει αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό ότι τελειώσαμε το ματς με 8 στα 34 τρίποντα (0 στα 7 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο) 13 στα 30 δίποντα και 12 λάθη (τα μισά εξ αυτών ο άσσος του Μιλγουόκι).

Τα 10λεπτα: 13-31, 34-44 (21-13), 49-52 (15-8), 61-66 (12-14)

grecroscoreboard


(Πηγή: www.fiba.com)

Η εθνική δεν βρήκε ποτέ ανοιχτό γήπεδο να τρέξει, δεν έφθειρε με την άμυνα της την Κροατία (ακόμη και στο σερί της ανατροπής), είχε σε κακή μέρα τον Καλάθη, δεν βρήκε σκορ από Αντετοκούνμπο, Μπουρούση, Κουφό (πολύ καλό διάβασμα από τον Άζα Πέτροβιτς) και οι 13 πόντοι του Περπέρογλου δεν ήταν αρκετοί. Κυρίως όμως έλειψε από τη νεανική αυτή ομάδα, η ηγετική προσωπικότητα στο παρκέ, που θα έπαιρνε πάνω της το ματς όταν ήταν στον πόντο, μετά την αποχώρηση των Σπανούλη-Διαμαντίδη, αλλά και την απουσία των τραυματιών Πρίντεζη, Σλούκα και Παπανικολάου.

2558088


(Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES)

Η επόμενη ημέρα δεν χρειάζεται ανάθεμα, αλλά ασφαλώς ανασυγκρότηση σε μια ομάδα με ταλέντο, που αγνοεί όμως πια πολύ καιρό μια μεγάλη επιτυχία. Και στα κρίσιμα μπλοκάρει και χάνει, όχι μάλιστα από πολύ καλύτερους αντιπάλους, όπως ήταν οι Κροάτες. Ίσως στο κλάμμα του Αγραβάνη στον πάγκο και στα λόγια του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το τέλος του ματς στην κάμερα του ΟΤΕ TV και της ΕΡΤ κρύβεται το μυστικό. Στην ερώτηση αν θα επιστρέψει και του χρόνου από το NBA στην εθνική, ήταν κατηγορηματικός: "μετά από 3 παρουσίες και αποτυχίες εγώ θα γυρίσω και θα ξαναπροσπαθήσω. Είναι δύσκολο να φεύγεις και να μην έρχεσαι ύστερα από αυτή την πικρή ήττα. Φταίω πολύ που χάσαμε, ενώ τα άλλα παιδιά προσπάθησαν πολύ. Δεν έπαιξα το μπάσκετ που θα μπορούσα να παίξω. Θέλω να πάμε καλύτερα στην επόμενη διοργάνωση. Εγώ, κρατάω όλες τις απογοητεύσεις από όλα αυτά τα χρόνια. Από τις αποτυχίες θα έρθουν οι επιτυχίες. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις απο τα λάθη σου, να προχωράς μπροστά. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η ευκαιρία να πετύχεις κάτι καλό. Πρέπει να είσαι ταπεινός και να περιμένεις".

2558091


(Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES)

Κατσικάρης: ένα νέο ταξίδι ξεκινά

Αισιόδοξος για το μέλλον της εθνικής ομάδας εμφανίστηκε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης στις δηλώσεις του: "Συγχαρητήρια στην Κροατία για τη νίκη. Είχαμε το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεχθήκαμε τρίποντα, αστοχήσαμε. Είχαν πιο έμπειρη ομάδα και μας τιμώρησαν. Τους κυνηγήσαμε στο σκορ. Μας έδιναν τα τρίποντα, αλλά αυτή είναι μια αδυναμία μας. Οι αντίπαλοί μας είχαν τον έλεγχο στα ριμπάουντ. Η άμυνά μας ήταν απαράδεκτη στο πρώτο δεκάλεπτο. Σε μια φάση στο πρώτο μέρος χάναμε με 24 πόντους. Κάναμε προσπάθεια. Είχαμε προβλήματα. Ήταν σκληρό για εμάς και την ομάδα. Αυτή τη στιγμή, σε μια τέτοια ήττα, το ελληνικό μπάσκετ ξεκινά ένα νέο ταξίδι με περισσότερη αισιοδοξία. Το ελληνικό μπάσκετ θα είναι εκεί. Χάσαμε μια ευκαιρία, αλλά από αυτή την ήττα πιθανότατα θα δούμε κάτι καλό από αυτή την ομάδα στο μέλλον".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ