ΣΠΟΡ

Η νίκη της Λίνκολν επί της Σέλτικ στο Champions League και η εθνική Ελλάδας

Η νίκη της Λίνκολν επί της Σέλτικ στο Champions League και η εθνική Ελλάδας
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / A. CARRASCO RAGEL

Μέχρι σήμερα το πρωί, μάλλον ελάχιστοι στον κόσμο γνώριζαν την ύπαρξη της Lincoln Red Imps και το ότι είναι ποδοσφαιρική ομάδα στο Γιβραλτάρ. Η νίκη της επί της Σέλτικ με 1-0 πανηγυρίστηκε έξαλλα και μας υπενθύμισε, ότι στο ποδόσφαιρο ακόμη και οι ημιεπαγγελματίες μπορούν να κερδίσουν. Ένα καλό μάθημα για την εθνική μας ομάδα, που θα αντιμετωπίσει την εθνική ομάδα της μικρής αυτής χώρας, στην πρεμιέρα της, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Οι «ισόβιοι πρωταθλητές» του Γιβραλτάρ

Μπορεί να ιδρύθηκαν μόλις το 1976 έχουν όμως ήδη καταφέρει να είναι οι μόνιμοι πρωταθλητές της χώρας από το 2003, ενώ συνολικά στην τροπαιοθήκη τους επιδεικνύουν 22 πρωταθλήματα και 17 Κύπελλα.

Προήλθαν από μια ομάδα παιδιών των αστυνομικών του Γιβραλτάρ και από το 1984 που ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία, οι υπόλοιπες 9 ομάδες ουσιαστικά βλέπουν την πλάτη τους.

lincolngibr3


(Πηγή: Twitter)

Το γήπεδο της Βικτόρια, χωρητικότητας 5000 θεατών φιλοξενεί τα παιχνίδια τους, όπως και τους αγώνες όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, κυρίως όμως γνωρίζει «επιτυχίες» με την διοργάνωση συναυλιών.

lincolngibr1


(Πηγή: Twitter)

Για πρώτη φορά η Λίνκολν εκπροσώπησε την χώρα στο Champions League την σεζόν 2014-15 όταν και αποκλείστηκαν με 1-1 και 2-5 από την ΗΒ από τα νησιά Φερόε, πέρυσι όμως πέρασαν τον πρώτο γύρο με 0-0 (εντός) και 2-1 νίκη εκτός της Σάντα Κολόνα από την Ανδόρα, πριν αποκλειστούν από την Μίτιλαντ με δύο ήττες (0-2 και 0-1).

Όμως η εφετινή σεζόν είναι ιστορική για την μικρή ημι-επαγγελματική ομάδα. 2-0 και 1-2 με την γνωστή Φλόρα Ταλίν από την Εσθονία στον α γύρο, και η εκπληκτική νίκη με 1-0 επί της Σέλτικ εχθές στον α αγώνα.

lincolngibr5


(Πηγή: Twitter)

Ο σκόρερ Λη Κασκιάρο είναι στρατιωτικός αστυνομικός, αλλά την δουλειά του την κάνει καλά και στην ομάδα του, αλλά και στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα (όποτε βάζουν γκολ). Το 1-0 έκανε τον γύρο του κόσμου και απέδειξε, ότι όποιος υποτιμά, ακόμη και ημιεπαγγελματίες, θα βρεθεί προ εκπλήξεως.

Στον δρόμο της εθνικής μας

Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει και η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Μετά την αποδοχή της από την UEFA το 2013, το Γιβραλτάρ πήρε μέρος στα προκριματικά του EURO 2016 (με Γερμανία, Πολωνία, ΕΙΡΕ, Σκωτία και Γεωργία) βάζοντας ένα γκολ στην Βαρσοβία και ένα στην Γλασκώβη (με σκόρερ τον Κασκιάρο), γνωρίζοντας 10 ήττες και δεχόμενο 56 γκολ.

GettyImages 468032258


(Πηγή: Getty Images / Mark Runnacles)

Η νίκη όμως της Λίνκολν επί της Σέλτικ επανέφερε τον ενθουσιασμό και περιμένουν την πρεμιέρα με την εθνική μας ομάδα στις 6 Σεπτεμβρίου, έστω και αν δεν παίξουν στο κοινό τους, αλλά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας (μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο γήπεδο τους και να μπορούν να γίνονται εκεί διεθνείς αναμετρήσεις).

GettyImages 492300112


(Πηγή: Getty Images / Gonzalo Arroyo Moreno)

Και υπάρχει ενθουσιασμός, γιατί η βάση της εθνικής είναι ουσιαστικά η Λίνκολν, με το νέο τεχνικό της ομάδας, Άγγλο Τζεφ Γουντ, να τηρεί την υπόσχεσή του (και τον λογο που ανέλαβε την θέση): να χρησιμοποιεί όχι Άγγλους παίκτες από τις μικρές κατηγορίες στο Νησί, που είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν στην εθνική του Γιβραλτάρ, αλλά τους «ντόπιους».

GettyImages 486509606


(Πηγή: Getty Images / Dennis Doyle)

Εκείνους που μαζί με την Λίνκολν δίνουν κάθε εβδομάδα την δική τους μάχη για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στον βράχο του Γιβραλτάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ