ΣΠΟΡ

Υδατοσφαίριση: Πρεμιέρα με το δεξί της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό

Υδατοσφαίριση: Πρεμιέρα με το δεξί της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό
ΑΠΕ ΜΠΕ

Η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών τα βρήκε... σκούρα απέναντι στην «πειραματική» ομάδα που κατέβασε η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας, αλλά έστω και δύσκολα ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση.

Στην πρεμιέρα του Β΄ ομίλου, στο Ζάγκρεμπ, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 10-8 των Μαγυάρων, που παρατάχθηκαν χωρίς εννέα από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στον προ εξαμήνου τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φουκουόκα, μεταξύ των ίδιων ομάδων (Λεβάι, Ανγκιαλ, Μάνχερτς, Βάμος, Ζάλανκι, Νέμετ, Ντένες Βάργκα, Γιάνσικ, Βόγκελ).

Η «γαλανόλευκη» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, πέτυχε μία ιστορικής αξίας νίκη (αφού δεν είχε νικήσει ποτέ την Ουγγαρία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετρώντας δύο ισοπαλίες και δέκα ήττες) και σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισε από σήμερα μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, που οδηγούν απευθείας στα προημιτελικά. Η πρωτιά θα κριθεί πιθανότατα το Σάββατο (6/1, 20:00), στην αναμέτρηση με την Ιταλία, που νωρίτερα συνέτριψε 22-5 τη Γεωργία.

Η εθνική ήταν αρκετά νευρική επιθετικά στο ξεκίνημα, αλλά η άμυνα δεν είχε προβλήματα, δεχόμενη μόνο ένα γκολ από κόντρα, μετά από κλέψιμο. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης, με ένα γκολ στον παίκτη παραπάνω και ένα κερδισμένο πέναλτι, που αξιοποίησε ο Αργυρόπουλος, "ξεκόλλησε" την ελληνική ομάδα, που πέρασε μπροστά και δεν έχασε το προβάδισμα ως το τέλος του ημιχρόνου (5-3).

Ο τερματοφύλακας Μαρκ Μπιανιάι με τις αποκρούσεις του και τα διαδοχικά "«αιδαριώδη» λάθη της εθνικής στον παίκτη παραπάνω κράτησαν κοντά στο σκορ την Ουγγαρία, η οποία μάλιστα έχασε ευκαιρία να ισοφαρίσει σε επίθεση με διπλό αριθμητικό πλεονέκτημα (στη φάση αυτή αποβλήθηκε με αντικατάσταση, μετά από εξέτασε του βίντεο, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου). Η ελληνική ομάδα κράτησε οριακά το "πάνω χέρι" ως το τέλος του τρίτου οκταλέπτου (7-6), παρότι είχε σε αυτή την περίοδο 0/5 με παίκτη παραπάνω, εκ των οποίων σε τρεις περιπτώσεις δεν επιχείρησε καν σουτ.

Στο τελευταίο οκτάλεπτο μέτρησε η διαφορά εμπειρίας των δύο ομάδων, με τη «γαλανόλευκη» να είναι πολύ συγκεντρωμένη στην άμυνα και να βρίσκει λύσεις στην επίθεση με ένα πέναλτι και -επιτέλους- ένα σωστό παραπάνω που τελείωσε όμορφα ο Σκουμπάκης. Ενα πέναλτι που κέρδισε με προσωπική ενέργεια και αξιοποίησε ο Αγγελος Βλαχόπουλος, 1΄41΄΄ πριν τη λήξη, "σφράγισε"¨οριστικά την ελληνική νίκη, με τον Φέκετε να μειώνει απλώς στο τελικό 10-8.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ουγγαρία): 1-2, 2-3, 3-2, 2-3

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Τατράι (κόντρα), 1-1 Νικολαΐδης (π.π.), 1-2 Αργυρόπουλος (πέναλτι), 1-3 Κάκαρης (φουνταριστός), 2-3 Νάγκι (π.π.), 2-4 Βλαχόπουλος (π.π.), 3-4 Τατράι (περιφέρεια), 3-5 Φουντούλης (π.π.), 4-5 Φέκετε (φουνταριστός), 4-6 Κάκαρης (φουνταριστός), 5-6 Φέκετε (πέναλτι), 5-7 Φουντούλης (περιφέρεια), 6-7 Μπούριαν (περιφέρεια), 6-8 Αργυρόπουλος (πέναλτι), 7-8 Μπούριαν (π.π.), 7-9 Σκουμπάκης (π.π.), 7-10 Βλαχόπουλος (πέναλτι), 8-10 Φέκετε (περιφέρεια).

Η εθνική είχε 4/12 με παίκτη παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 1 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Η Ουγγαρία είχε 2/8 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Αποβλήθηκαν με αντικατάσταση ο Παπαναστασίου, 5΄09΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, και ο Χάραϊ, 6΄20΄΄ πριν το τέλος του αγώνα. Με τρεις ποινές αποβλήθηκε ο Νάγκι (1΄41΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Μπούρζ (Γαλλία)

Οι συνθέσεις:

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάργκα): Μπανιάι, Τατράι 2, Μόλναρ, Πολ, Βίνσε Βίγκβαρι, Νάγκι 1, Φέκετε 3, Μπούριαν 2, Κόβατς, Βέντελ Βίγκβαρι, Βίσμεγκ, Χάραϊ, Γκιάπιας

ΕΛΛΑΔΑ
(Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 2, Νικολαΐδης 1, Κάκαρης 2, Αλαφραγκής, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ