ΣΠΟΡ

Η ΔΟΕ μετέθεσε για τα επόμενα 24ωρα πιθανή αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς

Η ΔΟΕ μετέθεσε για τα επόμενα 24ωρα πιθανή αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ Reuters / Denis Balibouse

Η τηλεφωνική συνδιάσκεψη της Εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ δεν έβγαλε απόφαση για το αν θα τιμωρήσει την Ρωσία με γενικό αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος συγκάλυψης ντοπαρισμένων Ρώσων αθλητών και μετέθεσε για τα επόμενα 24ωρα την ετυμηγορία της.

Με τις πιέσεις και από τις 2 πλευρές να είναι τεράστιες, η ΔΟΕ επέλεξε να αναβάλει για λίγο μια απόφαση, που μπορεί να προκαλέσει αλυσσιδωτές αντιδράσεις στο Ολυμπιακό Κίνημα και με ανακοίνωσή της να μεταθέσει χρονικά για λίγα 24ωρα την τελική της θέση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, κάνει γνωστή την δημιουργία Πειθαρχικής Επιτροπής, που θα προβεί σε εξέταση των στοιχείων του πορίσματος Μακλάρεν και στην άσκηση δίωξης στους Ρώσους αξιωματούχους, που θα αποδειχθεί ότι είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο. Ζητήθηκε παράλληλα από την Επιτροπή Μακλάρεν να δημοσιοποίησει τα ονόματα των "ύποπτων αθλητών".

iocdecision


(Πηγή: Twitter)

Στο πλέον σημαντικό όμως κομμάτι του πορίσματος, που ζητούσε άμεσα τον αποκλεισμό όλων των αθλητών της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ θα περιμένει μερικά 24ωρα (δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή και στο CAS για τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών του Στίβου από το Ρίο, μετά από απόφαση της IAAF), ώστε να εξετάσει όλα τα δεδομένα και τις νομικές επιπλοκές, που θα μπορούσε να επιφέρει μια απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας.

ΔΟΕαποφαση


(Πηγή: www.olympic.org)

Όλες οι υπόλοιπες "κυρώσεις", που ανακοίνωσε (πχ δεν θα διαπιστευθεί κανείς Ρώσος αξιωματούχος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) είναι μηδαμινής σημασίας. Επίσης μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και τη νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπή τον Δεκέμβριο, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, ενώ θα επανεξεταστούν όλα τα δείγματα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι.

2016 06 21T131116Z 1657197642 D1BETLEMKQAB RTRMADP 3 SPORT DOPING IOC


(Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (2ος) - Πηγή: Reuters / Denis Balibouse)

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, με τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν να εκδίδει ανακοίνωση ήταν εντονότατες, όπως και οι πιέσεις για παραδειγματική τιμωρία των Ρώσων αθλητών, φέρνοντας ασφαλώς σε πολύ δύσκολη θέση τα μέλη της Εκτελεστικής και τον Γερμανό πρόεδρο Τόμας Μπαχ.

Διαβάστε σχετικά

Ο Πούτιν καταγγέλλει πολιτικά παιχνίδια στο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ