ΣΠΟΡ

Αίτημα στην ΔΟΕ για να γίνουν Ολυμπιακό άθλημα οι κονταρομαχίες

Αίτημα στην ΔΟΕ για να γίνουν Ολυμπιακό άθλημα οι κονταρομαχίες
Κονταρομαχίες στην Ουγγαρία ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Boglarka Bodnar

Το Αγγλικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, English Heritage, που διαχειρίζεται περισσότερα από 400 ιστορικά μνημεία στην Μεγάλη Βρετανία θέλει να κάνει Ολυμπιακό άθλημα τις κονταρομαχίες και ήδη έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ιδρύματος, την διαδικασία της αίτησης.

Καθώς στο 21ο αιώνα, όλο και περισσότερα αθλήματα, πολλά από αυτά αρκετά "ξεχωριστά" (σκέιτμπορντ, αναρρίχηση, σόφτμπολ) θέλουν να μπουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, φέρνοντας έναν άνεμο ανανέωσης στο αθλητικό κίνημα, οι άνθρωποι του αγγλικού ιδρύματος θέλουν να δοκιμάσουν και αυτοί την τύχη τους.

Ο διαδορατισμός (όπως είναι στα ελληνικά ο σωστός όρος για τις κονταρομαχίες) είναι ένα άθλημα, που γνώρισε τεράστια άνθηση στον Μεσαίωνα, παρότι οι ρίζες του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα: ήταν μέρος της πολεμικής προετοιμασίας. Γύρω στον 10ο αιώνα το εισήγαγαν οι ιππότες στην Αγγλία για να εξασκούν τις ικανότητες τους στην ιππασία και την λόγχη και απέκτησαν φανατικό κοινό.

12793074


(Αγώνες στην Γερμανία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Franziska Kraufmann)

Αυτή την στιγμή στην Αγγλία, σύμφωνα με το ίδρυμα, υπάρχουν μόνον 20 αθλητές σε αγωνιστικό επίπεδο, όμως αγώνες γίνονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς με μεγάλη μάλιστα επιτυχία!

Οι όροι της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα ακόμη σχετικά με το αγώνισμα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διοργανώνεται από αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες, να είναι διαδεδομένο σε μεγάλο μέρος του κόσμου και μαζί με άλλα κριτήρια υποβάλεται η αίτηση στην Εκτελεστική επιτροπή.

15319991


(Αγώνες στην Γερμανία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Daniel Maurer)

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, μιλώντας στο BBC, δηλώνουν αποφασισμένοι να πετύχουν. Μάλιστα ανέφεραν ότι ήδη έκαναν το σχετικό αίτημα στην Διεθνή Ομοσπονδία της Ιππασίας (FEI) ώστε να τους αναγωρίσει (αφού και οι κονταρομαχίες με άλογα γίνονται) και στην συνέχεια να κάνουν το αίτημα στην ΔΟΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ