ΣΠΟΡ

Europa League: στα μέτρα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ η κλήρωση, με Μπρόντμπι ο ΠΑΟ

Europa League: στα μέτρα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ η κλήρωση, με Μπρόντμπι ο ΠΑΟ
ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CHRISTIAN BRUN

Κλήρωση που μπορεί να φέρει και τις τρεις Ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να έχει πάντως το πιο δύσκολο έργο με την Μπρόντμπι από την Δανία, που βρίσκεται και σε αγωνιστικό ρυθμό λόγω πρωταθλήματος.

Πρώτοι βγήκαν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, που θα είναι η Αρούκα από την Πορτογαλία για τους ερυθρόλευκους και η πρωταθλήτρια Γεωργίας Ντιναμό Τιφλίδας για τον Δικέφαλο με τις ρεβάνς στην Ελλάδα.

olympiakospaok

Στην συνέχεια ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού που έπεσε πάνω στην Μπρόντμπι (είχε μείνει και η Παρτιζάνι από την Αλβανία) με τον παλιό μεγάλο Δανό άσσο Γιαν Μέλμπι να κάνει μια φανερή γκριμάτσα απογοήτευσης, δείχνοντας ότι είναι ένα αμφίρροπο ζευγάρι.

panathinaikos

Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 18 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 25, με το ματς του Παναθηναϊκού να αλλάζει έδρα (όπως αναμενόταν, λόγω του γεγονότος ότι παίζει ο Ολυμπιακός την ρεβάνς στο Καραϊσκάκης) και να γίνεται πρώτα στην Αθήνα και μετά στην Δανία.

Οι «άσημοι Πορτογάλοι»

Ένα χωριό 22 χιλιάδων κατοίκων λίγο έξω από το Οπόρτο φιλοξενεί την 5η ομάδα του περυσινού πρωταθλήματος, στο ντεμπούτο της στην Ευρώπη. Η Αρούκα (ή Αραούκα όπως την προφέρουν οι Πορτογάλοι κατά το Μαουρίνιο/Μουρίνιο) δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο, αφού μόλις το 2013 ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Οι γαλαζοκίτρινοι είναι μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένο ποδόσφαιρο και στηρίζεται στην άμυνα.

16902435


(Αρούκα-Χεράκλες 0-0 / Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / RONALD BONESTROO)

Στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Oλλανδική Χέρακλες Αλμέλο με δύο ισοπαλίες (1-1 και 0-0) και το εκτός έδρας γκολ. Στο ρόστερ της ανήκουν ο άλλοτε αμυντικός του Παναθηναϊκού Σέμα Βελάσκες, ο τερματοφύλακας Ραφαέλ Μπρακάλι, που πέρασε από τον Παναιτωλικό, αλλά και οι Νούνο Κοέλιο (Άρη) και Ζεκίνια (Λάρισα) που επίσης πέρασαν από την Ελλάδα.

Περασμένα μεγαλεία

Η Ντιναμό Τιφλίδας την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπελλούχων το 1981, πλέον όμως δεν έχει να επιδείξει κάτι πλην των συνεχόμενων πρωταθλημάτων στην Γεωργία (και πέρυσι έκανε το νταμπλ).

16844952


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ZURAB KURTSIKIDZE)

Ούτε εφέτος πάντως άγγιξε το όνειρο των ομίλων του Champions League, αφού απέκλεισε την Άλασκερτ (2-0, 1-1) στον β προκριματικό, όμως δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ γνωρίζοντας δύο ήττες (0-1, 0-2).

Και πάλι ταξίδι στον Βορρά

Η ομάδα των Λάουντρουπ πλέον έχει κατέβει λίγο τα σκαλιά στο ποδόσφαιρο της Δανίας (τελευταίο πρωτάθλημα το 2005, πέρυσι 4η), όμως η Μπρόντμπι αποτελεί τον πιο δύσκολο αντίπαλο από τους τρεις. Άρχισε από τον πρώτο προκριματικό αποκλείοντας με δύο νίκες τη Βάλουρ (1-4, 0-6), στην συνέχεια τη Χιμπέρνιαν στα πέναλτι (0-1, 1-0, 5-3), ενώ εχθές έκανε τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στη Χέρτα Βερολίνου νικώντας με 3-1 για να ανατρέψει το 1-0 του Βερολίνου. Ο πολύπειρος διεθνής μέσος Τόμας Κάλεμπεργκ και ο Φινλανδός φορ Τέμου Πούκι ξεχωρίζουν στο ρόστερ, που έχει νέο προπονητή εδώ και λίγες ημέρες τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζόρνιγκερ.

16902481


(Οι παίκτες της Μπρόντμπι πανηγυρίζουν την πρόκριση επί της Χέρτα Β. - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Πέρυσι την είχε αποκλείσει ο ΠΑΟΚ με το εντυπωσιακό 5-0 στην Τούμπα και 2-2 στην Δανία ενώ ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει προ διετίας και πάλι ομάδα από τη Δανία στα play off του Europa League: τη Μίντιλαντ την οποία νίκησε με 4-1 (τέσσερα γκολ ο Μπεργκ) στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και 2-1 εκτός έδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ