ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Κατερίνα Στεφανίδη, η νέα «βασίλισσα» των αιθέρων

Ρίο 2016: Κατερίνα Στεφανίδη, η νέα «βασίλισσα» των αιθέρων
Η Κατερίνα Στεφανίδη πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στο άλμα επί κοντώ EPA/AAP/ LUKAS COCH

Με ένα άλμα στα 4,85μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε τους αιθέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο μαζί με το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων και χρίσθηκε νέα «βασίλισσα» στο άλμα επί κοντώ.

Η ελληνίδα πρωταθλήτρια επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου κι έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

Έτσι στο Ρίο η Ελλάδα έχει πλέον φτάσει τα έξι μετάλλια, τρία εκ των οποίων χρυσά κι ο ελληνικός εθνικός ύμνος θα ακουστεί τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν και θα γίνει η απονομή στην Κατερίνα Στεφανίδη, που θα κρεμάσει στο στήθος της ακόμη ένα μετάλλιο φέτος, μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρτλαντ.

2016 08 20T023346Z 124433115 RIOEC8K06VIV3 RTRMADP 3 OLYMPICS RIO ATHLETICS W POLEVAULT

Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι... διαθέσεις της Κατερίνας Στεφανίδη είχαν φανεί ήδη από τα προκριματικά, αφού χρειάστηκε μόλις ένα άλμα για να προκριθεί στον τελικό, όπου έμελε να "σφραγίσει" την απόλυτη κυριαρχία της στο συγκεκριμένο αγώνισμα, με την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, το οποίο πανηγύρισε παρέα με τον Γιουσέιν Μπολτ.

2016 08 20T023021Z 1029094877 RIOEC8K06YJVS RTRMADP 3 OLYMPICS RIO ATHLETICS M RELAY100M copy copy

Πηγή: REUTERS/Dominic Ebenbichler

Το "χρυσό" κορίτσι του επι κοντώ με τις φετινές επιδόσεις της, τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ (άλμα 4,81μ.), όσο και στη σειρά αγώνων Diamond League, είχε δείξει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική, αλλά και ψυχολογική κατάσταση, και ότι είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει στο δύσκολο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η σταθερότητα που έχει επιδείξει από τις αρχές της χρονιάς στα άλματά της (4,90μ σε μίτινγκ κλειστού στίβου τον Φεβρουάριο, 4,86μ στο γκαλά της Φιλοθέης τον Ιούνιο, 4,81μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο, ίδια επίδοση και στο Diamond League του Μονακό τον ίδιο μήνα, αλλά και 4,80μ στον αντίστοιχο αγώνα του Λονδίνου, λίγες μέρες αργότερα), αποδείχθηκε "χρυσή", όπως και η επίδοσή της στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

16835269

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια την ώρα που κάνει άλμα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2016/ Πηγή: EPA/ANP/OLAF KRAAK

Η διαδρομή της «ιπτάμενης» Ελληνίδας από την Αθήνα ως το Ρίο, μέσω Στάνφορντ

Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1990 και μεγάλωσε στα γήπεδα του στίβου, καθώς οι γονείς της ήταν αθλητές του κλασικού αθλητισμού, στο τριπλούν ο πατέρας της και στις ταχύτητες η μητέρα της.

Η ίδια από μικρή μαγεύτηκε από το άλμα επί κοντώ και το ταλέντο της φάνηκε νωρίς, μια που ήδη από την κατηγορία των κορασίδων είχε αρχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αρχικά σε σχολικό επίπεδο (χρυσό στη Γυμνασιάδα του 2006), ενώ μεγαλώνοντας κατέρριψε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της, καθώς και το παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές το 2005, όπου αναδείχθηκε νικήτρια με άλμα στα 4,30μ.

Δύο χρόνια αργότερα έφθασε στη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Οστράβα, με άλμα στα 4,25μ, ενώ με την ίδια επίδοση το 2008 κρέμασε στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας.

16824822

Στιγμιότυπο από τον αγώνα της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2016/Πηγή: EPA/ANP/KOEN VAN WEEL

Την ίδια χρονιά, η Κατερίνα Στεφανίδη, αρχίζει να αγωνίζεται με τους Stanford Cardinals, καθώς η υποτροφία που κέρδισε από το πανεπιστήμιο του Stanford την ανάγκασε να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της συστηματικής προπόνησης δεν άργησαν να φανούν και το 2011 ήταν δεύτερη στο αμερικανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με άλμα στα 4,40μ., ενώ η ίδια επίδοση της χάρισε την τρίτη θέση στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου την ίδια χρονιά. Ακολούθησαν η δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και η τρίτη θέση στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45μ.

Στην πρώτη της συμμετοχή σε αγώνες ως ενήλικη, η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε την τρίτη θέση στο αμερικάνικο πρωτάθλημα κλειστού στίβου με επίδοση 4.35μ.

Το 2012 βελτίωσε κατά πολύ την επίδοσή της (4,48μ.), κερδίζοντας το πρωτάθλημα στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον, ενώ ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο Ντέ Μόιν, στην Αιόβα με 4.45μ. Το ρεκόρ της σεζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για αθλήτριες κάτω των 23 ετών. Εκείνη τη χρονιά είχε και την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

14342158

Στιγμιότυπο από προσπάθεια της Κατερίνας Στεφανίδη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ζυρίχη το 2014/Πηγή: EPA/KEYSTONE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Το 2014 βελτίωσε την επίδοσή της στον κλειστό στίβο με 4,55μ, αλλά και στον ανοικτό στίβο βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ στα 4,57μ, ενώ πέτυχε νέο ρεκόρ στα 4,60 στο Diamond League της Νέας Υόρκης, όπου κατετάγη τέταρτη.

Ακολούθησε, την ίδια χρονιά, η πρώτη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, όπου εκπροσωπώντας την Ελλάδα κέρδισε, με άλμα στα 4,55μ.

Στο Diamond League της Γλασκώβης βελτίωσε την προσωπική της επίδοση πετυχαίνοντας άλμα στα 4,65μ, κερδίζοντας την τρίτη θέση, ενώ μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4,71, ισοφαρίζοντας και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.

15081151

Η Κατερίνα Στεφανίδη με το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας το 2015/ Πηγή: EPA/FILIP SINGER

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 στη Ζυρίχη κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,60μ., ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε την τρίτη θέση στο μίτινγκ του Μπέρμινχαμ με 4.57μ, ενώ ήταν δεύτερη στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Diamond League για το 2014.

Το 2015 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77 μ., κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας, ενώ στην αρχή της χρονιάς είχε κερδίσει και τα Millrose Games με 4.60 μ.

Το 2016 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνίδα πρωταθλήτρια, που τον Μάρτιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, κρεμώντας στο στήθος της το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Άμστερνταμ.

16404376

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο βάθρο με τις τρεις νικήτριες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ το 2016/EPA/STEVE DIPAOLA

Πέρα από τις εντατικές της προπονήσεις και τους στόχους της στον αθλητισμό, η Κατερίνα Στεφανίδη επικεντρώνεται και στις σπουδές της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, πήρε το bachelor της στο Stanford και το master της από το Arizona State University, ενώ μετά το Ρίο θα συνεχίσει για το διδακτορικό της στην Ψυχολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ