ΣΠΟΡ

Γέλενα Ισινμπάγεβα: Τελευταίο άλμα και «πικρό» αντίο από την «τσαρίνα των αιθέρων»

Γέλενα Ισινμπάγεβα: Τελευταίο άλμα και «πικρό» αντίο από την «τσαρίνα των αιθέρων»
Είμαι πολύ χαρούμενη που έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα, είπε η Γέλενα Ισινμπάγεβα ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από τους στίβους (φωτογραφία αρχείου) EPA/ CHRISTOPHE KARABA

«Αντίο» στους στίβους αποφάσισε να πει η Γέλενα Ισινμπάγεβα, η θρυλική «Τσαρίνα των αιθέρων», που έκανε γνωστή την απόφασή της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στο Ρίο, την πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους δεν της επετράπη να αγωνιστεί και να κλείσει την καριέρα της όπως ονειρευόταν.

«Σήμερα στο Ρίο, στις 19 Αυγούστου του 2016, η Γέλενα Ισινμπάγεβα ολοκληρώνει την επαγγελματική της καριέρα, αυτή είναι η ανακοίνωσή μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ με τα χρώματα της Ρωσίας.

Φανερά πληγωμένη από το γεγονός ότι δεν επετράπη στους αθλητές στίβου της Ρωσίας να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Ισινμπάγεβα, που πριν λίγες μέρες είχε "λυγίσει" μπροστά τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον αποκλεισμό της, εξαπέλυσε μύδρους κατά εκείνων που πήραν την απόφαση, στη σκιά ενός σκανδάλου ντόπινγκ, έπειτα από την αποκάλυψη μιας έκθεσης που έκανε λόγο για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

2016 07 21T100344Z 142823542 D1BETQVICEAB RTRMADP 3 SPORT DOPING RUSSIA ISINBAYEVA

«Είμαι πολύ χαρούμενη που έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα, κέρδισα όλα τα πιθανά μετάλλια, όλους τους πιθανούς τίτλους, κέρδισα την εμπιστοσύνη και την αγάπη όλων των φιλάθλων του κόσμου. Ο Θεός θα κρίνει αν η διοίκηση της IAAFείχε δίκιο που απέκλεισε όλους τους Ρώσους αθλητές του στίβου», είπε η ρωσίδα πρωταθλήτρια, που δεν είχε βρεθεί ποτέ θετική σε απαγορευμένες ουσίες.

Πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Τουρκία, το 2012/ Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

«Δεν είμαι δικαστής, δεν είμαι Θεός, επομένως αν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της IAAF πιστεύουν ότι συμπεριφέρθηκαν έντιμα απέναντί μου και απέναντι σε όλους τους καθαρούς Ρώσους αθλητές του στίβου, ας βαραίνει αυτό τη συνείδησή τους. Ο Θεός θα τους κρίνει», είπε η Ισινμπάγεβα στρέφοντας τα βέλη της κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου.

Εμφανώς πικραμένη από τη συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρθηκε στον τελικό του αγωνίσματός της στο Ρίο, τονίζοντας πως δεν είναι «κανονικό χρυσό μετάλλιο αυτό που κερδίζεται σε αγώνα επί κοντώ χωρίς την Ισινμπάγεβα. Θα συγχαρώ τη νέα πρωταθλήτρια του επί κοντώ, φυσικά, αλλά είμαι σίγουρη πως θα αισθάνεται ότι δεν είναι εντελώς χρυσή, επειδή ο υπ' αριθμόν ένα στόχος είναι να νικήσεις την Ισινμπάγεβα».

Αποκάλυψε δε και την ελπίδα της πως αν αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα μπορούσε να σπάσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ των 5,06 μέτρων, δεδομένων των επιδόσεών της έπειτα από την τριετή απουσία της από τους αγώνες λόγω εγκυμοσύνης και της γέννησης της κόρης της.

13005744

«Πραγματικά πίστευα στη νίκη μου, επειδή όλα οδηγούσαν προς τα εκεί. Πέρασα τα 4,90μ. στις αρχές Ιουνίου και ο προπονητής μου κι εγώ πιστεύαμε ότι θα κατάφερνα και τα 5,10μ., για να σπάσω το δικό μου παγκόσμιο ρεκόρ».

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα συνήθιζε να υποκλίνεται στο κοινό έπειτα από κάθε μεγάλη επιτυχία της. Εδώ έχει μόλις κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, το 2013/Πηγή: EPA/SERGEI ILNITSKY

Το τελευταίο άλμα

Λίγο πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το «αντίο» της, η 34χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Instagram, ένα βίντεο με το τελευταίο άλμα της καριέρας της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη που γεννήθηκε, το Βόλγκογκραντ.

Η «τσαρίνα των αιθέρων» τοποθετεί τον πήχη στα 5,06μ, ύψος που είναι και το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατέχει η ίδια, παίρνει φόρα και το περνά με άνεση.

«Αυτό είναι το τελευταίο άλμα, αυτό θα μείνει στην ιστορία του αθλητισμού», αναφέρει στο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν κάνει γνωστή την απόφασή της να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και μάλιστα την ημέρα του τελικού του άλματος επί κοντώ γυναικών στο Ρίο.

https://www.instagram.com/p/p

Νέος ρόλος για την Ισινμπάγεβα

Μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τους στίβους, αλλά και δεδομένης της επιθυμίας της να μην ακολουθήσει τον δρόμο της... προπονητικής, η Γέλενα Ισινμπάγεβα θα υπηρετεί πλέον τον αθλητισμό από άλλο πόστο. Η ρωσίδα πρωταθλήτρια εξελέγη στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ, έπειτα από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν οι αθλητές που βρίσκονται στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2016 08 16T194844Z 686237123 RIOEC8G1J16MR RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SYNCHRONISED DUETS

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα ψηφίστηκε από τους συναθλητές της για να τους εκπροσωπεί στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ/Πηγή: REUTERS/Michael Dalder

Από το Βόλγκογκραντ στην κορυφή του κόσμου

Χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο και χάλκινη το 2012 στο Λονδίνο, η 34χρονη αθλήτρια επιθυμούσε να κλείσει την καριέρα της συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ευκαιρία που δεν της δόθηκε.

Όμως η Γέλενα Ισινμπάγεβα «έχτισε» μια καριέρα που πολλοί θα τη ζήλευαν, καθώς πέρα από τις επιτυχίες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοιχτό στίβο (πήρε κι ένα χάλκινο μετάλλιο) και τέσσερις φορές στον κλειστό (με επιπλέον ένα ασημένιο μετάλλιο).

Κατέκτησε ακόμη δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (ένα στον ανοιχτό κι ένα στον κλειστό), ενώ παραμένει η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 5.06μ., από το 2009 στη Ζυρίχη.

7903835

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για το παγκόσμιο ρεκόρ/Πηγή: EPA/KEYSTONE/WALTER BIERI (φωτογραφία αρχείου)

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1982 στο Βόγκογκραντ της Ρωσίας. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από μικρή, και συγκεκριμένα με τη γυμναστική, την οποία όμως εγκατέλειψε στα 15 της, καθώς το ύψος της δεν βοηθούσε στο να πετύχει καλύτερες επιδόσεις. Έτσι αποφάσισε να στραφεί στον κλασσικό αθλητισμό, με το άλμα επί κοντώ να κερδίζει την καρδιά της.

Κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες Νέων στο Μπίντγκος της Πολωνίας, το 1999, πετυχαίνοντας άλμα 4,10 μ. Την επόμενη χρονιά πήδησε 4,20 μ. στους ίδιους αγώνες και πήρε ξανά χρυσό μετάλλιο.

Από το 2001 και μετά, η καριέρα της ήταν ανοδική, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Το 2005 κατέρριψε πολλές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Εξελέγη αθλήτρια της χρονιάς από την IAAF τρεις φορές (2004, 2005 και 2008) και αθλήτρια της χρονιάς από το Laureus.

6160275

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα ξέρει να κλέβει την παράσταση και εκτός στίβων. Εδώ στην απονομή των βραβείων Laureus /Πηγή: EPA/ANATOLY MALTSEV

Στις 22 Ιουλίου του 2005 έγινε η πρώτη αθλήτρια του επί κοντώ που κατάφερε να καταρρίψει το φράγμα των 5 μέτρων. Το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, πέτυχε άλμα 5,05 μ. και κατέρριψε ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ, κερδίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

5720919

Η Τσαρίνα των αιθέρων σε μία από τις... πτήσεις της/Πηγή: EPA/DPA/BERND WEISSBROD (φωτογραφία αρχείου)

Στις αρχές του 2009 έγινε η πρώτη γυναίκα που υπερέβη τα πέντε μέτρα στον κλειστό στίβο, στη διάρκεια μίτινγκ στο Ντονέτσκ. Ψηφίστηκε καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς 2009 από την Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών. Το Φεβρουάριο του 2010 στο μίτινγκ "Ρωσικός Χειμώνας" στη Μόσχα πέτυχε ρεκόρ διοργάνωσης, με 4,85μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ